Άρχισε το «ξήλωμα» της κυβέρνησης Τσίπρα από τους Αμερικανούς; – Η δήλωση-αίνιγμα του Τζέφρι Πάιατ για τη Novartis και η ανησυχία του για «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία




Άρχισε το «ξήλωμα» της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα από τους Αμερικανούς; Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου από χθες που ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ έκανε την δήλωση για την Novartis, μετά από συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «το FBI δεν έρευνά κανέναν Έλληνα πολιτικό».

Σημειώνεται πώς η υπόθεση της Novartis έχει γίνει σημαία-σκανδάλου για την κυβέρνηση, η οποία εμπλέκει δέκα πολιτικά πρόσωπα με βαριές κατηγορίες και ο Αμερικανός πρέσβης με την δήλωση του προκαλεί σοβαρότατες αναταράξεις. Και δεν είναι μόνο η υπόθεση της Novartis. Ο κ. Πάιατ μπήκε και στο θέμα των ελληνοτουρκικών χθες για να εκφράσει την ανησυχία του ιδίως για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παίζει περίεργα προσωπικά παιχνίδια ο κ. Πάιατ ή εκφράζει την επίσημη γραμμή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ; Η απάντηση είναι δύσκολο να δοθεί, απλά θα σημειώσουμε πώς πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης μετέβη στην Τουρκία όταν στην γειτονική χώρα βρέθηκε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρέξ Τίλερσον για συνομιλίες με την τουρκική πολιτική ηγεσία όσον αφορά στο Αιγαίο, την Κύπρο και βεβαίως τη Συρία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η συνάντηση του Αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έμελλε να ρίξει λάδι στο ήδη εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό που έχει στηθεί με την υπόθεση της Novartis. Συγκεκριμένα, ένταση και σύγχυση σημειώθηκε χθες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το περιεχόμενο της συζήτησης του Τζέφρι Πάιατ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Νέα Δημοκρατία ισχυρίστηκε με ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή και παρουσία συνεργατών του δήλωσε πώς «το FBI δεν ερευνά κανέναν Έλληνα πολιτικό καθώς η έρευνα επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο». Μια είδηση, στην οποία έκανε retweet και ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης από τον λογαριασμό του στο twitter, μπερδεύοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα.






«Κρατείστε μικρό καλάθι», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προς την πτέρυγα της ΝΔ, αμφισβητώντας ευθύς αμέσως την ανακοίνωση. Την απάντηση που επιφύλασσε ο κ. Τζανακόπουλος, σχολίασαν ο αντιπρόεδρος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης και Κώστας Τζαβάρας, ανεβάζοντας αισθητά τους τόνους.

Λίγο αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε διαρροή-απάντηση με τη μορφή του non paper. Συγκεκριμένα, αυτό ανέφερε πως «σε επικοινωνία διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis».

Το περιστατικό δεν τελείωσε εκεί, καθώς οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επανήλθαν, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιοποίηση της δήλωσης του κ. Πάιατ έγινε σε συνεννόηση με την Πρεσβεία και ύστερα από την ανταλλαγή μηνυμάτων στενών συνεργατών των δύο ανδρών. Στο παιχνίδι μπήκε πάντως και η ίδια η πρεσβεία αργά το βράδυ.

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε λέει ότι «δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών ερευνών, οι οποίες είναι ξεχωριστές από κάθε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που συνδέεται με παραβίαση των Αμερικανικών νόμων». Σύμφωνα με πληροφορίες το Μοσχάτο δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση αυτή, βρίσκοντας την ιδιαίτερα διφορούμενη.

Ερωτηματικά προκαλεί πάντως και η φημολογούμενη παραίτηση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ στη Βουλή Σπύρου Καπράλου, λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρέσβη που έγινε στη Βουλή και την διαρροή. Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι ο Σπύρος Καπράλος ζήτησε ο ίδιος να απαλλαγεί ξαφνικά από τα καθήκοντά του. Οι διαρροές, μάλιστα, υπονόησαν ότι θα πέσει στο κυνήγι του σταυρού όταν θα γίνουν εκλογές.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι εκτός των άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικάνο πρέσβη συζήτησαν και τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, όπως και την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, επισημαίνοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Λέγεται, μάλιστα, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει ταξίδι στις ΗΠΑ εντός του Μαρτίου.

Και δεν έφτανε μόνο αυτό. Κατά τη διάρκεια συνάντησης του με Ελληνίδες που ασχολούνται στον χώρο της ενέργειας, ο κ. Πάιατ δεν παρέλειψε να σκιαγραφήσει τις θέσεις των ΗΠΑ για τα ενεργειακά θέματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ, ο οποίος συνίσταται, όπως είπε, στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την ευρωπαϊκή αγορά, που δίνει ενεργειακή ασφάλεια και εξέφρασε την ανησυχία του για τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία των ναυτικών της δυνάμεων για την παρενόχληση της Κύπρου στην εξερεύνηση των ενεργειών της κοιτασμάτων.

Επίσης, ο κ. Πάιατ εξήρε την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να διαδραματίσει η Ελλάδα σταθεροποιητικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια, κάνοντας ειδική αναφορά στους αγωγούς TAP και IBG, σύμφωνα με αμερικανική πηγή που συμμετείχε στη συνάντηση.


pentapostagma.gr

Σχόλια