Μπαίνει από την πίσω πόρτα η Αγγλία μέσω Shell.

Η Βρετανία και η Ολλανδία μπαίνουν στο «παιχνίδι» των υδρογονανθράκων διαμέσου του πετρελαϊκού «μεγαθήριου» της Shell. Η κίνηση αυτή προβλέπει εκμετάλλευση και του κυπριακού αλλά και του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω… Αιγύπτου.
Όμως όσο ο Ρ.Τ.Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία, το Ισραήλ δεν θέλει καμία σχέση με την Τουρκία και αυτό οι Βρετανοί το γνωρίζουν. Η Shell ήταν εκτός του παιχνιδιού των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό όμως τώρα μπορεί να αλλάξει. Η ολλανδό βρετανική πολυεθνική εταιρεία ενδιαφέρεται για αγορά αερίου από τα κοιτάσματα Αφροδίτη του κυπριακού ενεργειακού τεμαχίου δώδεκα και από το γειτονικό κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ, έναντι 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Επίσης μια συμφωνία αμυντικής και στρατιωτικής φύσεως η οποία επί της ουσίας δίνει το δικαίωμα στην Γαλλία να υπερασπιστεί τις επενδύσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και συνεπώς τις εργασίες της γαλλικής TOTAL, θα κυρώσει η κυπριακή Βουλή, με βάση την οποία οι γαλλικές ΕΔ αποκτούν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν, οποιαδήποτε στιγμή, τα στρατιωτικά λιμάνια και τα αεροδρόμια του νησιού. Αυτό που καθιστά την συμφωνία ιδιαίτερης σημασίας είναι ο χαρακτηρισμός της ως «απόρρητος» που σημαίνει ότι όντως δίνονται πολλές παραχωρήσεις στις γαλλικές ΕΔ, ικανές να τις κάνουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην περιοχή.
Το ζήτημα όμως είναι άλλο: Είναι πραγματικά διαθέσιμη η Γαλλία να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, η είναι ξεκάρφωμα για την «αναχώρηση» της EXXON από τα κοιτάσματα ; 

ixnos.blogspot.gr


Σχόλια