Πώς με την απάτη της δήθεν Ποσοτικής χαλάρωσης, Γερμανία & πολυεθνικές μας έκλεψαν 4 τρις και η Ευρώπη πάει γιά διάλυση





«Στις 26 Οκτωβρίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων θα μειωθούν από το μηνιαίο ρυθμό των 60 δισεκ. Ευρώ, στο νέο μηνιαίο ρυθμό ύψους 30 δισ. Ευρώ, από τον Ιανουάριο του 2018 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018.

Της Κατερίνας Πάντα

Η πρόθεση είναι οι αγορές ομολόγων να συνεχιστούν, μέχρις ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού, η οποία να είναι συνεπής με τον στόχο του να επιτύχει μεσοπρόθεσμα ποσοστά πληθωρισμού χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%.

Τι συνέβη με την Ποσοστική χαλάρωση

Από τον Απρίλιο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2017 ο μέσος μηνιαίος ρυθμός αγορων ομολόγων ήταν 80 δισ. Ευρώ, ενώ από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016 ο μέσος μηνιαίος ρυθμός ήταν 60 δισεκ. Ευρώ».

https://www.ecb.europa.eu/…/implement/omt/html/index.en.html
Με λίγα λόγια, όταν η ΕΚΤ θέτει στόχο πληθωρισμού 2% θέλει να βεβαιωθεί ότι η ευρωζώνη μπήκε σε οριστική τροχιά ανάπτυξης.

Μόνο, που δεν το έχει κατορθώσει ακόμη.

Κατά τους τελευταίους 18 μήνες, η ΕΚΤ μείωσε τις αγορές ομολόγων από περίπου 80 δισ. Ευρώ το μήνα σε περίπου 30 δισ. Ευρώ τον Ιανουάριο του 18. Αλλά σχεδόν όλες οι μειώσεις κατά τους πρώτους τρεις μήνες αυτού του έτους προήλθαν από κρατικά ομόλογα, ενώ διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τις αγορές εταιρικών ομολόγων.





Ο Ισολογισμός της ΕΚΤ από τις συνεχεις αγορές κρατικών & εταιρικών ομολόγων όλα αυτά τα χρόνια έχει εκτοξευτεί στα 4,54 τρισεκατομμύρια ευρώ (!!!!!!), μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα στον πλανήτη, εκ των οποίων 149 δισ. Ευρώ είναι εταιρικά ομόλογα που έχει αποκτήσει από τον Ιούνιο του 2016. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΚΤ μόλις άρχισε σιγά σιγά να μειώνει το πρόγραμμα αγορών εταιρικών ομολόγων. Ο ρυθμός των αγορών στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Εταιρικών ομολόγων μειώθηκε κατά 50% τον Απρίλιο, σε περίπου 700 εκατ. Ευρώ την εβδομάδα, από 1,4 δισ. Ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, ανέφεραν οι αναλυτές της Deutsche Bank.
Πού πάνε τα τρισεκατομμύρια της ποσοτικής χαλάρωσης
Για τις Γερμανικές εταιρείες blue chips όπως η BASF, η Continental, η Linde, η SAP και η Siemens, οι αποδόσεις μειώθηκαν σε λιγότερο από 0,5%. Η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi και η γερμανική εταιρεία κατασκευής καταναλωτικών προϊόντων Henkel κατάφεραν να εκδώσουν ομόλογα με ελαφρώς αρνητικές αποδόσεις, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αποπληρωμή των χρεών τους, παρά τις υποκριτικές διαμαρτυρίες της Γερμανίας δημοσίως. Αλλά αυτό ήταν τότε. Τώρα, η μέση απόδοση του δείκτη μη χρηματοοικονομικών στοιχείων του Iboxx είναι πάλι πάνω από 1,10%. Όπως αναφέρει το Reuters , ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές χρημάτων της Ευρώπης μειώνουν την έκθεσή τους σε εταιρικά ομόλογα φοβούμενοι τις συνέπειες από την σταδιακή απόσυρση της ΕΚΤ, αλλά και γιατί οι ΗΠΑ άρχισαν να μαζεύουν τα διεθνή κεφάλαια πίσω.
Μετά από όλα αυτά, αντιλαμβάνεται κανείς τι στρεβλώσεις έχει δημιουργήσει στα κρατικά & εταιρικά επιτόκια η Ποσοτική Χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ, όταν πχ τα δεκαετή ομόλογα της…Πορτογαλίας, δίνουν σχεδόν τις μισές αποδόσεις (1,66%) από τα αντίστοιχα των ΗΠΑ (3%).
Συμπέρασμα
Και το ερώτημα των εκατοντάδων δις παραμένει: Η ΟΝΕ επιβίωσε ως τώρα μόνο χάριν του ισολογισμού φούσκα της ΕΚΤ. Πόσο όμως μπορούν να επιβιώσουν κράτη και ευρωπαικές εταιρείες (μεταξύ αυτών πολλές ετοιμοθάνατες που κρατιούνται στη ζωή χάριν της ΕΚΤ), χωρίς την Ποσοτική Χαλάρωση (QE) του Ντράγκι, σε μια Ευρώπη που ακόμη δεν έχει σταθεροποιήσει την αναπτυξιακή της πορεία? Kαι ποιά funds θα την αντικαταστήσουν χρηματοδοτικά, όταν οι ΗΠΑ προσφέρουν πολύ δελεαστικότερες αποδόσεις που η Ευρώπη ΔΕΝ αντέχει?

new-economy.gr
Σχόλια