Βοήθεια 1 δις λόγω ξηρασίας ζητούν οι Γερμανοί αγρότες

Βοήθεια 1 δις λόγω ξηρασίας ζητούν οι Γερμανοί αγρότες Στο 20% υπολογίζει τη μείωση της φετινής σοδειάς σε ολόκληρη τη χώρα ο πρόεδρος τη Γερμανικής Αγροτικής Ένωσης (DBV) Γιοάχιμ Ρούκβιντ, που σε ορισμένες περιοχές μπορεί να φτάσει και το 70%. Για το λόγο αυτό ζητά από το κράτος να διαθέσει 1 δισ. ευρώ για να βοηθήσει εκείνους τους αγρότες, στους οποίους η φετινή συγκομιδή θα είναι κατά 30% χαμηλότερη από το μέσο όρο των τελευταίων χρόνων. Την Τρίτη 31 Ιουλίου αναμένεται να συνεδριάσουν στο Βερολίνο σε τεχνικό επίπεδο εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των 16 κρατιδίων προκειμένου να εξετάσουν τις επιπτώσεις της ζέστης και της ξηρασίας που πλήττουν εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία. Την Τετάρτη το ίδιο θέμα θα απασχολήσει και το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με την υπουργό Γεωργίας Γιούλια Κλέκνερ η γενική κατάσταση είναι ανησυχητική. Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση προκαλεί μειωμένες σοδειές στα δημητριακά αλλά και ζημιές στην πατάτα, στο καλαμπόκι και στα ζαχαρότευτλα. Πολλοί κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να φροντίσουν τα ζώα τους λόγω της έλλειψης τροφής. Μια «μικρή ελάφρυνση» για τους αγρότες συνιστά, σύμφωνα με την υπουργό, το γεγονός ότι σε σχέση με πέρυσι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν φέτος κατά 10%. Πάντως, μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη φετινή συγκομιδή θα διαμορφωθεί στα τέλη Αυγούστου. Στη βάση αυτού του απολογισμού η Γιούλια Κλέκνερ θα είναι έτοιμη να εξετάσει πιθανές βοήθειες. Το SPD αντιτίθεται Οι Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους απορρίπτουν τέτοιου είδους βοήθειες επειδή θα δημιουργούσαν προηγούμενο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο για αγροτικά θέματα της Κ.Ο. του SPD Ράινερ Σπίρινγκ οι σύγχρονοι αγρότες είναι επιχειρηματίες και συνεπώς. όπως κάθε ιδιωτική επιχείρηση, αντιμετωπίζουν ρίσκα. Σε περίπτωση που δοθεί βοήθεια στους αγρότες τότε θα πρέπει μελλοντικά να στηρίζονται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι θεωρούνται η βάση της γερμανικής οικονομίας. Αντί να παρέχεται έκτακτη βοήθεια στους γεωργούς θα πρέπει να επενδυθούν χρήματα για τον σχεδιασμό μιας αγροτικής στρατηγικής που θα έχει προοπτική εξέλιξης. Οι δε Πράσινοι συνδέουν την ξηρασία με την κλιματική αλλαγή, για την οποία ευθύνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα ήταν η απαγόρευση των κινητήρων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα αλλά και το κλείσιμο των ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Πηγή: Deutsche Welle



Στο 20% υπολογίζει τη μείωση της φετινής σοδειάς σε ολόκληρη τη χώρα ο πρόεδρος τη Γερμανικής Αγροτικής Ένωσης (DBV) Γιοάχιμ Ρούκβιντ, που σε ορισμένες περιοχές μπορεί να φτάσει και το 70%. Για το λόγο αυτό ζητά από το κράτος να διαθέσει 1 δισ. ευρώ για να βοηθήσει εκείνους τους αγρότες, στους οποίους η φετινή συγκομιδή θα είναι κατά 30% χαμηλότερη από το μέσο όρο των τελευταίων χρόνων.

Την Τρίτη 31 Ιουλίου αναμένεται να συνεδριάσουν στο Βερολίνο σε τεχνικό επίπεδο εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των 16 κρατιδίων προκειμένου να εξετάσουν τις επιπτώσεις της ζέστης και της ξηρασίας που πλήττουν εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία. Την Τετάρτη το ίδιο θέμα θα απασχολήσει και το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με την υπουργό Γεωργίας Γιούλια Κλέκνερ η γενική κατάσταση είναι ανησυχητική.

Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση προκαλεί μειωμένες σοδειές στα δημητριακά αλλά και ζημιές στην πατάτα, στο καλαμπόκι και στα ζαχαρότευτλα. Πολλοί κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να φροντίσουν τα ζώα τους λόγω της έλλειψης τροφής. Μια «μικρή ελάφρυνση» για τους αγρότες συνιστά, σύμφωνα με την υπουργό, το γεγονός ότι σε σχέση με πέρυσι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν φέτος κατά 10%. Πάντως, μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη φετινή συγκομιδή θα διαμορφωθεί στα τέλη Αυγούστου. Στη βάση αυτού του απολογισμού η Γιούλια Κλέκνερ θα είναι έτοιμη να εξετάσει πιθανές βοήθειες.



Το SPD αντιτίθεται

Οι Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους απορρίπτουν τέτοιου είδους βοήθειες επειδή θα δημιουργούσαν προηγούμενο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο για αγροτικά θέματα της Κ.Ο. του SPD Ράινερ Σπίρινγκ οι σύγχρονοι αγρότες είναι επιχειρηματίες και συνεπώς. όπως κάθε ιδιωτική επιχείρηση, αντιμετωπίζουν ρίσκα. Σε περίπτωση που δοθεί βοήθεια στους αγρότες τότε θα πρέπει μελλοντικά να στηρίζονται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι θεωρούνται η βάση της γερμανικής οικονομίας. Αντί να παρέχεται έκτακτη βοήθεια στους γεωργούς θα πρέπει να επενδυθούν χρήματα για τον σχεδιασμό μιας αγροτικής στρατηγικής που θα έχει προοπτική εξέλιξης.

Οι δε Πράσινοι συνδέουν την ξηρασία με την κλιματική αλλαγή, για την οποία ευθύνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα ήταν η απαγόρευση των κινητήρων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα αλλά και το κλείσιμο των ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Πηγή: Deutsche Welle
agronews.gr
Σχόλια