Εταιρείες που είναι πλουσιότερες από ολόκληρες χώρες...

Εταιρείες που είναι πλουσιότερες από ολόκληρες χώρες... Τα ετήσια έσοδα μεγάλων επιχειρήσεων πολλές φορές ξεπερνούν την οικονομική ισχύ ολόκληρων χωρών, κάνοντας τις... οικονομίες τους να φαίνονται μικροσκοπικές. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ποσά αυτά συγκεντρώνονται λόγω της παγκοσμιοποίησης, χάρη στη δυνατότητα που έχουν οι επιχειρήσεις αυτές να λειτουργούν σε πολυεθνικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, οι επιτυχημένες και πιο επικερδείς επιχειρήσεις δεν έχουν πάντα την καλύτερη φήμη. Συχνά κατηγορούνται για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας ή για φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μέσα στα τελευταία 50 χρόνια η οικονομική ανισότητα μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών και των υπαλλήλων στις εταιρείες αυτές έχει αυξηθεί ραγδαία. Τα έσοδα των ισχυρότερων επιχειρήσεων μπορούν να παραλληλιστούν με την οικονομική ισχύ ολόκληρων κρατών: Walmart Με έσοδα 486 δις δολάρια για το 2017, η Walmart άγγιξε το επίπεδο της έκτης ισχυρότερης οικονομίας στην Ε.Ε., του Βελγίου (που έχει Α.Ε.Π. 486 δις δολάρια). Αν η Walmart ήταν χώρα δηλαδή, θα ήταν η 24η στον κόσμο – στην κατάταξη με βάση το Α.Ε.Π. Volkswagen Τα έσοδα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen είναι περισσότερα από το Α.Ε.Π. της Χιλής. Πέρσι τα έσοδα της εταιρείας έφτασαν τα 276 δις δολάρια, ενώ η Χιλή είχε Α.Ε.Π. 250 δις δολάρια και θεωρείται μία από τις πιο σταθερές οικονομίες της Λατινικής Αμερικής. Η εταιρεία θα βρισκόταν στην 43η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Apple Ο τεχνολογικός κολοσσός θα βρισκόταν στην 47η θέση της διεθνούς κατάταξης. Η εταιρεία Apple, που έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για εκμετάλλευση των εργαζομένων της και για φοροδιαφυγή είχε πέρσι έσοδα 229 δις δολάρια, δηλαδή περισσότερα από το Α.Ε.Π. της Πορτογαλίας που αγγίζει τα 205 δις δολάρια. Amazon Η Amazon, που επίσης κατηγορείται για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στις εγκαταστάσεις της, είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει την Apple ως ισχυρότερη εταιρεία. Το 2017 είχε έσοδα σχεδόν 118 δις δολάρια, ποσό δηλαδή που ξεπερνά το Α.Ε.Π. του Κουβέιτ (111 δις δολάρια). Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος, πρόσφατα έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην σύγχρονη ιστορία, με τη συνολική του περιουσία να αγγίζει τα 150 δις δολάρια. Alphabet Η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, κέρδισε πέρσι περισσότερα από ό,τι το Πουέρτο Ρίκο (που έχει Α.Ε.Π. 105 δις δολάρια), δηλαδή 111 δις δολάρια. Αν ήταν χώρα, η εταιρεία θα βρισκόταν στην 59η θέση της παγκόσμιας κατάταξης...



Τα ετήσια έσοδα μεγάλων επιχειρήσεων πολλές φορές ξεπερνούν την οικονομική ισχύ ολόκληρων χωρών, κάνοντας τις...
οικονομίες τους να φαίνονται μικροσκοπικές.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ποσά αυτά συγκεντρώνονται λόγω της παγκοσμιοποίησης, χάρη στη δυνατότητα που έχουν οι επιχειρήσεις αυτές να λειτουργούν σε πολυεθνικό επίπεδο.

Παρόλα αυτά, οι επιτυχημένες και πιο επικερδείς επιχειρήσεις δεν έχουν πάντα την καλύτερη φήμη. Συχνά κατηγορούνται για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας ή για φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μέσα στα τελευταία 50 χρόνια η οικονομική ανισότητα μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών και των υπαλλήλων στις εταιρείες αυτές έχει αυξηθεί ραγδαία.

Τα έσοδα των ισχυρότερων επιχειρήσεων μπορούν να παραλληλιστούν με την οικονομική ισχύ ολόκληρων κρατών:

Walmart
Με έσοδα 486 δις δολάρια για το 2017, η Walmart άγγιξε το επίπεδο της έκτης ισχυρότερης οικονομίας στην Ε.Ε., του Βελγίου (που έχει Α.Ε.Π. 486 δις δολάρια). Αν η Walmart ήταν χώρα δηλαδή, θα ήταν η 24η στον κόσμο – στην κατάταξη με βάση το Α.Ε.Π.

Volkswagen
Τα έσοδα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen είναι περισσότερα από το Α.Ε.Π. της Χιλής. Πέρσι τα έσοδα της εταιρείας έφτασαν τα 276 δις δολάρια, ενώ η Χιλή είχε Α.Ε.Π. 250 δις δολάρια και θεωρείται μία από τις πιο σταθερές οικονομίες της Λατινικής Αμερικής. Η εταιρεία θα βρισκόταν στην 43η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Apple
Ο τεχνολογικός κολοσσός θα βρισκόταν στην 47η θέση της διεθνούς κατάταξης. Η εταιρεία Apple, που έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για εκμετάλλευση των εργαζομένων της και για φοροδιαφυγή είχε πέρσι έσοδα 229 δις δολάρια, δηλαδή περισσότερα από το Α.Ε.Π. της Πορτογαλίας που αγγίζει τα 205 δις δολάρια.

Amazon
Η Amazon, που επίσης κατηγορείται για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στις εγκαταστάσεις της, είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει την Apple ως ισχυρότερη εταιρεία. Το 2017 είχε έσοδα σχεδόν 118 δις δολάρια, ποσό δηλαδή που ξεπερνά το Α.Ε.Π. του Κουβέιτ (111 δις δολάρια). Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος, πρόσφατα έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην σύγχρονη ιστορία, με τη συνολική του περιουσία να αγγίζει τα 150 δις δολάρια.

Alphabet
Η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, κέρδισε πέρσι περισσότερα από ό,τι το Πουέρτο Ρίκο (που έχει Α.Ε.Π. 105 δις δολάρια), δηλαδή 111 δις δολάρια. Αν ήταν χώρα, η εταιρεία θα βρισκόταν στην 59η θέση της παγκόσμιας κατάταξης...

info-war.gr
Σχόλια