Ο «βρώμικος»κόσμος των ορυκτών

Πορτρέτο Ινδονήσιου ανθρακωρύχου κασσίτερου[Φωτο-Guardian]. Εάν έχετε στην κατοχή σας ένα κινητό, τότε κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από τα ορυχεία κασσίτερου του νησιού Bangka της Ινδονησίας. Το έξυπνο κινητό ή ταμπλέτα που χρησιμοποιείτε έχει κασσίτερο που εξορύσσεται από ανθρακωρύχους που κερδίζουν περίπου 5 λίρες την ημέρα. Ωστόσο, ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι ο αριθμός των νεκρών στα ορυχεία κασσίτερου της χώρας είναι κατά μέσο όρο γύρω στους 100-150 κάθε χρόνο, ενώ η αποζημίωση είναι ένα σπάνιο προνόμιο σε μια βιομηχανία στην οποία οι περισσότεροι ανθρακωρύχοι φροντίζουν τον εαυτό τους. Μετά από έρευνα μιας οργάνωσης - οι Φίλοι της Γης– η διεθνής κοινότητα πιέζει εδώ και καιρό τις μεγαλύτερες εταιρείες smartphone όπως την Samsung , Apple, Sony ,Lg και άλλες να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου που θα θέσει τέλος στα ανθρώπινα και περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί η εξόρυξη κασσίτερου. Οι Φίλοι της Γης, καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει αυστηρότερους όρους σε θέματα ατυχημάτων και ρύπανσης νερού κατά την εξόρυξη του. "Η Apple και η Samsung έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης," λέει ο ακτιβιστής Julian Kirby. "Εκατομμύρια από εμάς αγαπούν τα smartphones μας". Ο κασσίτερος χρησιμοποιείται από το 3500 π.Χ. και η κύρια χρήση του στην αρχαιότητα ήταν η κατασκευή του μπρούτζου ένα κράμα κασσίτερου με χαλκό. Τελευταία, ο κασσίτερος χρησιμοποιείται εξαιτίας της αδράνειάς του στο νερό και στο οξυγόνο και για επικαλύψεις άλλων μετάλλων (επικασσιτέρωση). Ο σύγχρονος πολιτισμός μας καλώς η κακώς στηρίχτηκε πάνω στην «βρωμιά» των ορυκτών. Στην χώρα μας κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν πόσο σημαντικά είναι τα ορυκτά στην καθημερινότητα μας. Ενώ καθημερινά χρησιμοποιούν το κινητό, το βιβλίο, το ίντερνετ, το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο, το πλοίο, τον υπολογιστή, τα φάρμακα, τα ιατρικά όργανα και τόσα άλλα προϊόντα που προέρχονται από τα ορυκτά εντούτοις είναι αρνητικοί στην εκμετάλλευση τους. ​Όμως, πολιτισμός στον πλανήτη μας δίχως πρώτες ύλες μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει. Δυστυχώς, οι φυσικοί πόροι που καταναλώνουμε για τις ανάγκες μας ,πράσινες ή μη ,μπορούν να προέλθουν μόνο από το περιβάλλον. Γεωδίφης Πηγή-Guardian



Πορτρέτο Ινδονήσιου ανθρακωρύχου κασσίτερου[Φωτο-Guardian].

Εάν έχετε στην κατοχή σας ένα κινητό, τότε κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από τα ορυχεία κασσίτερου του νησιού Bangka της Ινδονησίας.
Το έξυπνο κινητό ή ταμπλέτα που χρησιμοποιείτε έχει κασσίτερο που εξορύσσεται από ανθρακωρύχους που κερδίζουν περίπου 5 λίρες την ημέρα.
Ωστόσο, ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι ο αριθμός των νεκρών στα ορυχεία κασσίτερου της χώρας είναι κατά μέσο όρο γύρω στους 100-150 κάθε χρόνο, ενώ η αποζημίωση είναι ένα σπάνιο προνόμιο σε μια βιομηχανία στην οποία οι περισσότεροι ανθρακωρύχοι φροντίζουν τον εαυτό τους.
Μετά από έρευνα μιας οργάνωσης - οι Φίλοι της Γης– η διεθνής κοινότητα πιέζει εδώ και καιρό τις μεγαλύτερες εταιρείες smartphone όπως την Samsung , Apple, Sony ,Lg και άλλες να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου που θα θέσει τέλος στα ανθρώπινα και περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί η εξόρυξη κασσίτερου. Οι Φίλοι της Γης, καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει αυστηρότερους όρους σε θέματα ατυχημάτων και ρύπανσης νερού κατά την εξόρυξη του. "Η Apple και η Samsung έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης," λέει ο ακτιβιστής Julian Kirby. "Εκατομμύρια από εμάς αγαπούν τα smartphones μας".
Ο κασσίτερος χρησιμοποιείται από το 3500 π.Χ. και η κύρια χρήση του στην αρχαιότητα ήταν η κατασκευή του μπρούτζου ένα κράμα κασσίτερου με χαλκό. Τελευταία, ο κασσίτερος χρησιμοποιείται εξαιτίας της αδράνειάς του στο νερό και στο οξυγόνο και για επικαλύψεις άλλων μετάλλων (επικασσιτέρωση).
Ο σύγχρονος πολιτισμός μας καλώς η κακώς στηρίχτηκε πάνω στην «βρωμιά» των ορυκτών. Στην χώρα μας κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν πόσο σημαντικά είναι τα ορυκτά στην καθημερινότητα μας. Ενώ καθημερινά χρησιμοποιούν το κινητό, το βιβλίο, το ίντερνετ, το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο, το πλοίο, τον υπολογιστή, τα φάρμακα, τα ιατρικά όργανα και τόσα άλλα προϊόντα που προέρχονται από τα ορυκτά εντούτοις είναι αρνητικοί στην εκμετάλλευση τους.
​Όμως, πολιτισμός στον πλανήτη μας δίχως πρώτες ύλες μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει. Δυστυχώς, οι φυσικοί πόροι που καταναλώνουμε για τις ανάγκες μας ,πράσινες ή μη ,μπορούν να προέλθουν μόνο από το περιβάλλον.

Γεωδίφης
Πηγή-Guardian
Σχόλια