Επόμενος μεγάλος σεισμός των Ιμαλαΐων:Η κοιλάδα Ντόουν;

Επόμενος μεγάλος σεισμός των Ιμαλαΐων:Η κοιλάδα Ντόουν; ​Το τμήμα Garhwal-Kumaon των βορειοδυτικών Ιμαλαίων είναι σεισμικά το «πιο ευάλωτο» της περιοχής με πιθανότητα να προκαλέσει μεγάλους σεισμούς προειδοποιεί μια νέα μελέτη από ερευνητές από πολλά ιδρύματα στην Ινδία.Ανυψώθηκε από την καταβύθιση της ινδικής τεκτονικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική πλάκα, η οροσειρά των Ιμαλαΐων εκτείνεται σε ένα τόξο μήκους περίπου 2.400 χιλιομέτρων, που χωρίζει τις πεδιάδες της Ινδίας από το Θιβετιανό Οροπέδιο.Αυτή η η περιοχή πρέπει να έχει συσσωρεύσει μια "ολίσθηση" από τον τελευταίο σεισμό το 1505 που είναι αρκετή για να προκαλέσει μεγάλο σεισμό στην περιοχή, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Η ολίσθηση είναι η σχετική μετατόπιση πρώην παρακείμενων σημείων στις αντίθετες πλευρές ενός ρήγματος. Το τμήμα Garhwal-Kumaon του Ιμαλαϊκού τόξου (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Νεπάλ και της Ινδίας) δεν είχε δώσει ποτέ μεγάλο σεισμό τα τελευταία 600-700 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από 20 μέτρα σεισμικής ολίσθησης συσσωρεύονται αυτά τα χρόνια, τα οποία μπορούν να απελευθερωθούν μόνο από έναν ή περισσότερους μεγάλους σεισμούς (Mw> 8.5) στην περιοχή. Πηγή-economictimes.indiatimes.com



​Το τμήμα Garhwal-Kumaon των βορειοδυτικών Ιμαλαίων είναι σεισμικά το «πιο ευάλωτο» της περιοχής με πιθανότητα να προκαλέσει μεγάλους σεισμούς προειδοποιεί μια νέα μελέτη από ερευνητές από πολλά ιδρύματα στην Ινδία.Ανυψώθηκε από την καταβύθιση της ινδικής τεκτονικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική πλάκα, η οροσειρά των Ιμαλαΐων εκτείνεται σε ένα τόξο μήκους περίπου 2.400 χιλιομέτρων, που χωρίζει τις πεδιάδες της Ινδίας από το Θιβετιανό Οροπέδιο.Αυτή η η περιοχή πρέπει να έχει συσσωρεύσει μια "ολίσθηση" από τον τελευταίο σεισμό το 1505 που είναι αρκετή για να προκαλέσει μεγάλο σεισμό στην περιοχή, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Η ολίσθηση είναι η σχετική μετατόπιση πρώην παρακείμενων σημείων στις αντίθετες πλευρές ενός ρήγματος. 

Το τμήμα Garhwal-Kumaon του Ιμαλαϊκού τόξου (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Νεπάλ και της Ινδίας) δεν είχε δώσει ποτέ μεγάλο σεισμό τα τελευταία 600-700 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από 20 μέτρα σεισμικής ολίσθησης συσσωρεύονται αυτά τα χρόνια, τα οποία μπορούν να απελευθερωθούν μόνο από έναν ή περισσότερους μεγάλους σεισμούς (Mw> 8.5) στην περιοχή. 

Πηγή-economictimes.indiatimes.com | geodifhs.com
Σχόλια