Σπ. Στάλιας: Στην Ελλάδα ζούμε στο Σπήλαιο του Πλάτωνα

Σπ. Στάλιας: Στην Ελλάδα ζούμε στο Σπήλαιο του Πλάτωνα Κείμενο του οικονομολόγου Ph.D Σπύρου Στάλια Το να σε κυριεύσει η υποψία και να πεις ότι αυτό που ζω δεν είναι αληθινό, ότι ένας «συγγραφέας-σκηνοθέτης» και ένας «μηχανικός προβολής» με χειραγωγούν, και ότι βλέπω στην οθόνη είναι υποψία της πραγματικής ζωής, είναι δύσκολο. Ακόμα δυσκολότερο είναι να πάρεις απόφαση να βγεις από την σκοτεινή αίθουσα, το Σπήλαιο, να δεις την αλήθεια. Αλλά το μεγαλύτερο δράμα είναι να γυρίσεις πίσω, να πεις την αλήθεια σε άβουλους και βολεμένους, όπως έκανε ο Σωκράτης, με κίνδυνο της ζωής σου, τα καλά νέα της απελευθέρωσης. Αλλά έτσι πρέπει να κάνεις για να μπορείς να δικαιώσεις την έξοδο σου από το Σπήλαιο. Επιμέλεια παρουσίαση: Πολυξένη Λυκίδου




Κείμενο του οικονομολόγου Ph.D Σπύρου Στάλια


Το να σε κυριεύσει η υποψία και να πεις ότι αυτό που ζω δεν είναι αληθινό, ότι ένας «συγγραφέας-σκηνοθέτης» και ένας «μηχανικός προβολής» με χειραγωγούν, και ότι βλέπω στην οθόνη είναι υποψία της πραγματικής ζωής, είναι δύσκολο.


Ακόμα δυσκολότερο είναι να πάρεις απόφαση να βγεις από την σκοτεινή αίθουσα, το Σπήλαιο, να δεις την αλήθεια. Αλλά το μεγαλύτερο δράμα είναι να γυρίσεις πίσω, να πεις την αλήθεια σε άβουλους και βολεμένους, όπως έκανε ο Σωκράτης, με κίνδυνο της ζωής σου, τα καλά νέα της απελευθέρωσης. Αλλά έτσι πρέπει να κάνεις για να μπορείς να δικαιώσεις την έξοδο σου από το Σπήλαιο.






Επιμέλεια παρουσίαση: Πολυξένη Λυκίδου
Σχόλια