Σεισμικές δονήσεις μυστήριο μεταξύ Μαδαγασκάρης και Μοζαμβίκης – Τα χέρια ψηλά σήκωσαν οι επιστήμονες

Σεισμικές δονήσεις μυστήριο μεταξύ Μαδαγασκάρης και Μοζαμβίκης – Τα χέρια ψηλά σήκωσαν οι επιστήμονες Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από την ημέρα που οι σεισμολόγοι-γεωλόγοι κατέγραψαν μία αλληλουχία σεισμικών κυμάτων-δονήσεων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μαδαγασκάρης και της Μοζαμβίκης, κοντά στο αρχιπέλαγος Mayotte. Οι δονήσεις διήρκεσαν για 20 λεπτά και από τότε δεν επαναλήφθηκαν ούτε μία φορά. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην περιοχή δεν υπάρχει κάποιο σεισμικό ρήγμα ή κάποιο ενεργό ηφαίστειο, ώστε να εντοπιστεί η προέλευση των σεισμών στην περιοχή. Οι σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν από σεισμολογικά ινστιτούτα σε όλον τον κόσμο. Από τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά, μέχρι τη Χαβάη και δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για ηφαιστειακή δραστηριότητα, για την πτώση κάποιου μετεωρίτη ή για κάτι άλλο. Το στοιχείο που προκαλείο ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο στην όλη υπόθεση, είναι το εξής. Τα σεισμικά κύματα «εκπέμπουν» σε μία συγκεκριμένη συχνότητα. Τα κύματα που καταγράφηκαν στις 11 Νοεμβρίου, ήταν διαφορετικής συχνότητας, την οποία οι επιστήμονες δεν έχουν αντικρίσει ποτέ στο παρελθόν. Οι πιθανές εξηγήσεις είναι πολλές, καμία ωστόσο δεν καλύπτεται πλήρως από τα δεδομένα. Ένα ενδεχόμενο είναι να πρόκειται για «σμήνος σεισμών». Δηλαδή πολλών σεισμών που συμβαίνει μαζί ή ο ένας πίσω από τον άλλον. Ακόμη και το συγκεκριμένο σενάριο, όμως, δεν «μεταφράζεται» επαρκώς από τα στοιχεία. Η έρευνα συνεχίζεται, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν εξαιρετικά περίεργο το φαινόμενο, ενώ δεν μπορούν να το ερμηνεύσουν τόσο σε επίπεδο προέλευσης, όσο και συνεπειών.



Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από την ημέρα που οι σεισμολόγοι-γεωλόγοι κατέγραψαν μία αλληλουχία σεισμικών κυμάτων-δονήσεων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μαδαγασκάρης και της Μοζαμβίκης, κοντά στο αρχιπέλαγος Mayotte.

Οι δονήσεις διήρκεσαν για 20 λεπτά και από τότε δεν επαναλήφθηκαν ούτε μία φορά. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην περιοχή δεν υπάρχει κάποιο σεισμικό ρήγμα ή κάποιο ενεργό ηφαίστειο, ώστε να εντοπιστεί η προέλευση των σεισμών στην περιοχή.





Οι σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν από σεισμολογικά ινστιτούτα σε όλον τον κόσμο. Από τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά, μέχρι τη Χαβάη και δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για ηφαιστειακή δραστηριότητα, για την πτώση κάποιου μετεωρίτη ή για κάτι άλλο.

Το στοιχείο που προκαλείο ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο στην όλη υπόθεση, είναι το εξής. Τα σεισμικά κύματα «εκπέμπουν» σε μία συγκεκριμένη συχνότητα. Τα κύματα που καταγράφηκαν στις 11 Νοεμβρίου, ήταν διαφορετικής συχνότητας, την οποία οι επιστήμονες δεν έχουν αντικρίσει ποτέ στο παρελθόν.

Οι πιθανές εξηγήσεις είναι πολλές, καμία ωστόσο δεν καλύπτεται πλήρως από τα δεδομένα. Ένα ενδεχόμενο είναι να πρόκειται για «σμήνος σεισμών». Δηλαδή πολλών σεισμών που συμβαίνει μαζί ή ο ένας πίσω από τον άλλον. Ακόμη και το συγκεκριμένο σενάριο, όμως, δεν «μεταφράζεται» επαρκώς από τα στοιχεία.

Η έρευνα συνεχίζεται, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν εξαιρετικά περίεργο το φαινόμενο, ενώ δεν μπορούν να το ερμηνεύσουν τόσο σε επίπεδο προέλευσης, όσο και συνεπειών.



pentapostagma.gr
Σχόλια