Γιατί οι φτωχοί στις περισσότερο ελεύθερες χώρες έχουν 8 φορές μεγαλύτερα εισοδήματα απ’ ό,τι στις λιγότερο ελεύθερες;

Γιατί οι φτωχοί στις περισσότερο ελεύθερες χώρες έχουν 8 φορές μεγαλύτερα εισοδήματα απ’ ό,τι στις λιγότερο ελεύθερες; Όσοι ενδιαφέρονται για τον κλασικό φιλελευθερισμό θα έχουν ακούσει την αριστερή αφήγηση ότι οι ελεύθερες αγορές υπονομεύουν τη δημοκρατία και κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους. Όσοι διαιωνίζουν αυτά τα ψεύδη, συχνά περιγράφουν τους υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς ως υπερασπιστές των άπληστων πλουσίων, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τους σοσιαλιστές ως ήρωες που αγωνίζονται για το κοινό καλό, που τολμούν να αμφισβητήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και να προστατεύσουν τους φτωχούς. Πρόκειται για μια ωραία αλλά επικίνδυνα ανακριβή ιστορία, που εύκολα καταρρίπτεται αν αντί για μύθους, δούμε τα δεδομένα. Ας εξετάσουμε λοιπόν πώς επηρεάζει η οικονομική ελευθερία το εισόδημα των φτωχών. Σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Οικονομικής Ελευθερίας του Ινστιτούτου Fraser για το 2018, το ποσοστό του εισοδήματος που κερδίζει το φτωχότερο 10% του πληθυσμού δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τον βαθμό της οικονομικής ελευθερίας της εκάστοτε χώρας. Το πραγματικό όμως εισόδημα του φτωχότερου 10% στις περισσότερο οικονομικά ελεύθερες χώρες είναι 8 ολόκληρες φορές μεγαλύτερο από το εισόδημα εκείνων που ζουν στις λιγότερο οικονομικά ελεύθερες χώρες. Αυτό σημαίνει πως σε χώρες με χαμηλότερους φόρους, λιγότερες ρυθμίσεις και ισχυρότερη νομοκρατία, οι φτωχοί είναι στην πραγματικότητα πολύ πλουσιότεροι.



Όσοι ενδιαφέρονται για τον κλασικό φιλελευθερισμό θα έχουν ακούσει την αριστερή αφήγηση ότι οι ελεύθερες αγορές υπονομεύουν τη δημοκρατία και κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους. Όσοι διαιωνίζουν αυτά τα ψεύδη, συχνά περιγράφουν τους υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς ως υπερασπιστές των άπληστων πλουσίων, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τους σοσιαλιστές ως ήρωες που αγωνίζονται για το κοινό καλό, που τολμούν να αμφισβητήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και να προστατεύσουν τους φτωχούς. Πρόκειται για μια ωραία αλλά επικίνδυνα ανακριβή ιστορία, που εύκολα καταρρίπτεται αν αντί για μύθους, δούμε τα δεδομένα.

Ας εξετάσουμε λοιπόν πώς επηρεάζει η οικονομική ελευθερία το εισόδημα των φτωχών. Σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Οικονομικής Ελευθερίας του Ινστιτούτου Fraser για το 2018, το ποσοστό του εισοδήματος που κερδίζει το φτωχότερο 10% του πληθυσμού δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τον βαθμό της οικονομικής ελευθερίας της εκάστοτε χώρας. Το πραγματικό όμως εισόδημα του φτωχότερου 10% στις περισσότερο οικονομικά ελεύθερες χώρες είναι 8 ολόκληρες φορές μεγαλύτερο από το εισόδημα εκείνων που ζουν στις λιγότερο οικονομικά ελεύθερες χώρες. Αυτό σημαίνει πως σε χώρες με χαμηλότερους φόρους, λιγότερες ρυθμίσεις και ισχυρότερη νομοκρατία, οι φτωχοί είναι στην πραγματικότητα πολύ πλουσιότεροι.

Liberal
Σχόλια