Μυστηριώδη βακτήρια του είδους Enterobacter bugandensis βρέθηκαν στον διεθνή διαστημικό σταθμό, είναι επικίνδυνα για λοιμώξεις, ανθεκτικές στα αντιβιοτικά. είναι άγνωστο πως λειτουργούν στο διάστημα, όπου υπάρχει λιγότερη βαρύτητα



η NASA ανακοίνωσε ότι, μολυσματικοί μικροοργανισμοί βρέθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, International Space Station ( ISS)
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2018, στο περιοδικό BMC Microbiology, εκτιμάται ότι υπάρχει 79% πιθανότητα τα βακτήρια να μολύνουν τους ανθρώπους.
Το πλήρωμα πτήσης παρατήρησε την ύπαρξη των μολυσματικών βακτηρίων στην επιφάνεια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ενώ βρισκόταν σε τροχιά γύρω από ουράνιο σώμα, στο εξώτερο διάστημα.
Η NASA βρήκε πέντε ποικιλίες του γένους εντεροβακτηριδίου (Enterobacter). Πρόκειται για βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στα νοσοκομεία, (προκαλούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ανθεκτικές σε πολλά είδη αντιβιοτικών, που εντός του νοσοκομείου, εξελίσσονται σε μικρές επιδημίες).
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πώς τα βακτήρια έφτασαν στο εξώτερο διάστημα και προσγειώθηκαν στον Διαστημικό Σταθμό, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.
Σύμφωνα με την NASA, υπάρχει μια πιθανότητα 79% να εισέλθουν τα βακτήρια στο Διαστημικό Σταθμό και να προκαλέσουν ασθένειες στους αστροναύτες.




Καθώς οι Αστροναύτες βρίσκονται στο κενό διάστημα "Space vacuum" έξω από το περιβάλλον της γης, το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι επιρρεπές σε επιθέσεις από ιούς και βακτήρια και τους αφήνει ευάλωτους σε αυτό το Enterobacter.
Εάν τα βακτήρια είναι ανθεκτικά στα φάρμακα εξαιτίας άγνωστων λόγων, τότε οι αστροναύτες μπορούν να αναπτύξουν ασθένειες αφού έλθουν σε επαφή με τα ίδια.
Η ομάδα του εργαστηρίου προειδοποίησης αεριωθούμενων αεροσκαφών της NASA (team at NASA jet propulsion laboratory) λαμβάνει προληπτικά μέτρα διερευνώντας τις επιπτώσεις των μικροοργανισμών εκτός του περιβάλλοντος.
Ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι για το πόσο απειλητικά είναι αυτά τα βακτήρια, είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε πλήρως πώς λειτουργούν τα βακτήρια στο διάστημα, όπου υπάρχει λιγότερη βαρύτητα και περισσότερη υπολειμματική ακτινοβολία. Εάν αρχίσουν να μολύνουν αστροναύτες, το ISS μπορεί να μολυνθεί με περιπτώσεις λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, μεταξύ άλλων καταστάσεων που προκαλούνται από το Enterobacter .

Ο Dr Nitin Singh, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στη Βιοεπιστήμη (Μικροβιολογία ) συνεργάτης της NASA και πρώτος συγγραφέας της έκθεσης είπε ότι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν τα βακτήρια είναι ενεργά ή αδρανή, καθώς τα ενεργά βακτήρια είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη ζωή.
«Με δεδομένη την αντίσταση σε πολλά φάρμακα αυτών των βακτηρίων και την αυξημένη πιθανότητα παθογένειας που έχουμε εντοπίσει, τα είδη αυτά ενδέχεται να παρουσιάσουν σημαντικά ζητήματα υγείας σε μελλοντικές αποστολές»
Μέχρι σήμερα, κανείς δεν μπόρεσε να πει τι είναι αυτό που προτρέπει ένα αδρανές βακτήριο να ξυπνήσει και να αρχίσει να αναπαράγεται.
Αναφέρεται ότι όταν η συγκέντρωση μιας πρωτεΐνης (όπως η γλυκόζη) στο εσωτερικό του βακτηριακού κυττάρου, αυξηθεί πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο , τότε αρχίζει η κυτταρική διαίρεση ( περιοδικό Molecular Systems Biology ).


Επίσης, ο Δρ. Kasthuri Venkateswaran, ο οποίος εργάζεται στο εργαστήριο Jet Propulsion, δήλωσε ότι οι περισσότεροι ενήλικες είναι ανοσοποιημένοι σε αυτά τα βακτήρια καθώς τρία από τα πέντε εντοπισμένα βακτηρίδια είναι υπεύθυνα για τις ασθένειες στα βρέφη και όχι στους ενήλικες
Οι επιστήμονες (κυρίως οι μικροβιολόγοι) έχουν πλέον ένα νέο καθήκον, να κατανοήσουν τον κίνδυνο μικροοργανισμών έξω από το περιβάλλον της γης.
το ακμάζον οικοσύστημα "μολυσματικών μικρο οργανισμών" στο σταθμό είναι παρόμοιο με τα βακτήρια που βρέθηκαν στα νοσοκομεία.
οι πέντε διαφορετικές ποικιλίες του Enterobacter, μπορεί με 79% πιθανότητα, να προκαλέσουν κάποια ασθένεια".
Η τουαλέτα επί του διαστημικού σταθμού που βρίσκεται σε τροχιά, αναφέρθηκε ως ένας από τους κύριους χώρους μόλυνσης παράλληλα με την περιοχή άσκησης της βάσης.
υπάρχει φόβος ότι τα είδη των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μπορεί να αφήσουν τους αστροναύτες σε κίνδυνο σοβαρής βλάβης εάν οι παραδοσιακές θεραπείες αποτύχουν να βοηθήσουν.
Τα μυστηριώδη βακτήρια μολύνουν περιστασιακά έναν ασθενή, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να πάσχει από μια κατάσταση που τον καθιστά επιρρεπή σε μόλυνση.
Άτομα με άλλες καταστάσεις που εξασθενούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο ευαίσθητα σε μια λοίμωξη Enterobacter , η οποία στη συνέχεια είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτεί - και να απομακρυνθεί από τα νοσοκομεία εντελώς - λόγω της ανθεκτικότητας των βακτηριδίων.
Η ανάλυση έδειξε ότι και τα πέντε στελέχη του μυστηριώδους βακτηρίου που βρέθηκαν στον διαστημικό σταθμό ανήκαν σε ένα είδος, που ονομάζεται Enterobacter bugandensis
και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές,

Σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό BMC Microbiology, ο διαστημικός σταθμός φιλοξενεί πέντε ποικιλίες Enterobacter, ένα βακτήριο σχήματος ράβδου που μοιάζει με μολυσματικούς οργανισμούς από τους οποίους μολύνθηκαν νοσοκομειακοί ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων νεογνών, στην Αφρική και τη Βόρεια Αμερική. Τα δείγματα των μικροβίων ελήφθησαν από μια τουαλέτα και μια περιοχή άσκησης στον διαστημικό σταθμό.
*************************
Enterobacter bugandensis :
νέο είδος εντεροβακτηριδίων που σχετίζεται με σοβαρή κλινική μόλυνση ( νεογνική σηψαιμία)
"Αποκαλύψαμε ότι τα γονιδιώματα των πέντε στελεχών του Enterobacter στον ISS, γενετικά ήταν παρόμοια με τα τρία στελέχη που βρέθηκαν πρόσφατα στη Γη. Αυτά τα τρία στελέχη ανήκαν σε ένα είδος βακτηρίων, το Enterobacter bugandensis, το οποίο βρέθηκε ότι προκάλεσε ασθένεια στα νεογνά που είχαν εισαχθεί σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία (στην ανατολική Αφρική, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και στο Κολοράντο) ", δήλωσε ο Kasthuri Venkateswaran, ανώτερος ερευνητής στο εργαστήριο που έκανε τη μελέτη.

Ενώ τα βακτήρια στον ISS φαίνεται να μην είναι λοιμογόνα στους ανθρώπους με την τρέχουσα μορφή τους, οι συγγραφείς προειδοποιούν για πιθανότητα 79% να προκαλέσουν ασθένειες. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αναλύσεις υπολογιστών για να κάνουν την πρόβλεψη, συνέστησαν να γίνει περαιτέρω έρευνα, για τους ζώντες οργανισμούς.

spacedaily.com
thesun.co.uk
dailyheraldbusiness.com
hellenicrevenge.blogspot.com
Σχόλια