Η αυγή της Διαπλανητικής Γεωλογίας

Η αυγή της Διαπλανητικής Γεωλογίας Μετά τη Γη, ο Άρης θα γίνει ο πιο καλά μελετημένος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα. Από το 1965, η ανθρωπότητα έστειλε διαστημικά σκάφη για να εξετάσει τον ουράνιο γείτονά μας. Οι αποστολές μας έδωσαν τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του κόκκινου πλανήτη, αποκαλύπτοντας μια βραχώδη επιφάνεια. Βρήκαν πανύψηλα ηφαίστεια, αποξηραμένα ποτάμια και τεράστιες αμμοκαταιγίδες που κάλυψαν τη λεπτή ατμόσφαιρα με σκόνη. Τα ρόβερ έψαξαν για σημάδια ζωής αλλά δεν βρήκαν κανένα. Τα ελαστικά τους σκάλισαν το έδαφος και ανίχνευσαν οργανικά μόρια ενσωματωμένα σε βράχο 3 δισεκατομμυρίων ετών, ένα σημάδι ότι ίσως μερικά όντα μπορεί να υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό. "Γνωρίζουμε πολλά για την επιφάνεια του Άρη, για την ατμόσφαιρά του και ακόμη και για την ιονόσφαιρα του, αλλά δεν γνωρίζουμε πολύ για το τι συμβαίνει 1,6χλμ. κάτω από την επιφάνεια, και πολύ λιγότερο 3,2χλμ. κάτω από την επιφάνεια μέχρι το κέντρο "εξηγεί ο διαπλανητικός γεωλόγος Bruce Banerdt, επιστήμονας στο εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory της NASA που μελετά την εξέλιξη του Άρη. Για πρώτη φορά, ο άνθρωπος μπορεί να μελετήσει έναν άλλο βραχώδη πλανήτη στο ίδιο βάθος με τον δικό του.Ένα στρογγυλό, θολωτό σεισμόμετρο θα τοποθετηθεί στην επιφάνεια και θα περιμένει υπομονετικά κραδασμούς ή, όπως είναι γνωστοί στον Άρη, Marsquakes. Μια προηγούμενη αποστολή της ΝΑΣΑ, το Viking, έφερε 2 σεισμογράφους στον Άρη, αλλά μόνο ένας λειτούργησε με επιτυχία και οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι το μοναδικό σεισμικό γεγονός που κατάφερε να καταγράψει το όργανο μπορεί να ήταν προϊόν ισχυρών ανέμων.Ένα άλλο όργανο θα μελετήσει το υπέδαφος έως 3-5 μ. για να μετρήσει τη θερμότητα που προέρχεται από το εσωτερικό του πλανήτη, το οποίο, όπως και η Γη, εξακολουθεί να ψύχεται από τη φλογερή του δημιουργία πριν από 4,5 δισ.χρόνια. Ένα τρίτο όργανο θα επικεντρωθεί στην ίδια την προσγείωση, εντοπίζοντας τη θέση της καθώς ο πλανήτης ταλαντεύεται κατά τη διάρκεια της τροχιάς του γύρω από τον ήλιο, γεγονός που μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος του πυρήνα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η αποστολή InSight θα μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί η Γη και ο Άρης, σφυρηλατημένοι από το ίδιο νεφελώδες σύννεφο πριν από μερικά χρόνια, μεγάλωσαν σε διαφορετικούς κόσμους.Οι μετρήσεις θα βοηθήσουν να γυρίσουμε πίσω το ρολόι και να καταλάβουμε τι φταίει και γιατί είχαμε μια καταπράσινη Γη αλλά έναν έρημο Άρη. Γεωδίφης Πηγή-theatlantic.com



Μετά τη Γη, ο Άρης θα γίνει ο πιο καλά μελετημένος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα. Από το 1965, η ανθρωπότητα έστειλε διαστημικά σκάφη για να εξετάσει τον ουράνιο γείτονά μας. Οι αποστολές μας έδωσαν τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του κόκκινου πλανήτη, αποκαλύπτοντας μια βραχώδη επιφάνεια. Βρήκαν πανύψηλα ηφαίστεια, αποξηραμένα ποτάμια και τεράστιες αμμοκαταιγίδες που κάλυψαν τη λεπτή ατμόσφαιρα με σκόνη. Τα ρόβερ έψαξαν για σημάδια ζωής αλλά δεν βρήκαν κανένα. Τα ελαστικά τους σκάλισαν το έδαφος και ανίχνευσαν οργανικά μόρια ενσωματωμένα σε βράχο 3 δισεκατομμυρίων ετών, ένα σημάδι ότι ίσως μερικά όντα μπορεί να υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό.
"Γνωρίζουμε πολλά για την επιφάνεια του Άρη, για την ατμόσφαιρά του και ακόμη και για την ιονόσφαιρα του, αλλά δεν γνωρίζουμε πολύ για το τι συμβαίνει 1,6χλμ. κάτω από την επιφάνεια, και πολύ λιγότερο 3,2χλμ. κάτω από την επιφάνεια μέχρι το κέντρο "εξηγεί ο διαπλανητικός γεωλόγος Bruce Banerdt, επιστήμονας στο εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory της NASA που μελετά την εξέλιξη του Άρη.
Για πρώτη φορά, ο άνθρωπος μπορεί να μελετήσει έναν άλλο βραχώδη πλανήτη στο ίδιο βάθος με τον δικό του.Ένα στρογγυλό, θολωτό σεισμόμετρο θα τοποθετηθεί στην επιφάνεια και θα περιμένει υπομονετικά κραδασμούς ή, όπως είναι γνωστοί στον Άρη, Marsquakes. Μια προηγούμενη αποστολή της ΝΑΣΑ, το Viking, έφερε 2 σεισμογράφους στον Άρη, αλλά μόνο ένας λειτούργησε με επιτυχία και οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι το μοναδικό σεισμικό γεγονός που κατάφερε να καταγράψει το όργανο μπορεί να ήταν προϊόν ισχυρών ανέμων.Ένα άλλο όργανο θα μελετήσει το υπέδαφος έως 3-5 μ. για να μετρήσει τη θερμότητα που προέρχεται από το εσωτερικό του πλανήτη, το οποίο, όπως και η Γη, εξακολουθεί να ψύχεται από τη φλογερή του δημιουργία πριν από 4,5 δισ.χρόνια. Ένα τρίτο όργανο θα επικεντρωθεί στην ίδια την προσγείωση, εντοπίζοντας τη θέση της καθώς ο πλανήτης ταλαντεύεται κατά τη διάρκεια της τροχιάς του γύρω από τον ήλιο, γεγονός που μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος του πυρήνα.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η αποστολή InSight θα μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί η Γη και ο Άρης, σφυρηλατημένοι από το ίδιο νεφελώδες σύννεφο πριν από μερικά χρόνια, μεγάλωσαν σε διαφορετικούς κόσμους.Οι μετρήσεις θα βοηθήσουν να γυρίσουμε πίσω το ρολόι και να καταλάβουμε τι φταίει και γιατί είχαμε μια καταπράσινη Γη αλλά έναν έρημο Άρη.

Γεωδίφης
Πηγή-theatlantic.com
Σχόλια