(Parabolicheskoi illusion) Τι υπονοούν οι εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις.






Πρόσωπα στον ΄Αρη και τη Σελήνη, η ανθρώπινη ψευδαίσθηση ( parabolicheskoi illusion) όπου ο εγκέφαλος μας "βλέπει πρόσωπα" σε τυχαία αντικείμενα. Τι υπονοούν οι εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις.

Στις 25 Ιουλίου 1976, η αποστολή Viking 1 "συνέλαβε" την εικόνα ενός βραχώδους σχηματισμού που έμοιαζε πολύ με ένα ανθρώπινο πρόσωπο.
Όταν η NASA κυκλοφόρησε τη φωτογραφία σχεδόν μια εβδομάδα αργότερα, το περιέγραψαν ως "τεράστιο βράχο στο κέντρο της φωτογραφίας, που μοιάζει με ανθρώπινο κεφάλι".
η εξήγηση που δόθηκε
Τον Απρίλιο του 1998,το Mars Global Surveyor της NASA (ρομποτικό διαστημικό σκάφος) πήρε λεπτομερέστερες εικόνες του προσώπου.
Άλλες εικόνες υψηλής ανάλυσης οι οποίες στη συνέχεια λήφθηκαν από το Mars Reconnaissance Orbiter και από την Mars Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος αποκάλυψαν ότι, η αρχική ανάλυση των εικόνων ήταν σωστή. η πρόταση ενός προσώπου είναι μια οπτική ψευδαίσθηση


που αποκαλύπτεται μόνο καθώς το φως πλήττει την επιφάνεια και τα πηγάδια των βράχων σε συγκεκριμένες γωνίες.
Το πρόσωπο στον Άρη βρίσκεται σε μια περιοχή γνωστή ως περιοχή Κυδωνίας
Τέτοιες δομές δεν είναι ιδιαίτερα ενδεικτικές της εξωγήινης ζωής.
Παρά την επιστημονική εξήγηση πολλοί ufologists είναι πεπεισμένοι: το τεράστιο ανθρωποειδές πρόσωπο στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, είναι μια αξιόπιστη απόδειξη της παρουσίας ευφυούς ζωής σε ένα μακρινό ουράνιο σώμα.
= = = = = = = =
Τώρα, ένας ανώνυμος ερασιτέχνης αστρονόμος ανακάλυψε μια εικόνα ανθρώπινου κεφαλιού στην επιφάνεια του φεγγαριού χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο εξοπλισμένο με κάμερα.
Στο πλαίσιο που προκύπτει, μπορεί κανείς να δει καθαρά το οβάλ του προσώπου, τα μάτια, τη μύτη και το ανοιχτό στόμα ενός ανθρωπόμορφου αντικειμένου.




Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι το εύρημα αυτό μοιάζει με το πρόσωπο ενός ανθρώπου, κάτι παρόμοιο με το θρυλικό Πρόσωπο του Άρη.
η εξήγηση που δόθηκε αργότερα
----------------------------------
The 'man in the moon' is actually made up of 40-mile-long 'lunar swirls':
σχετικός ο σύνδεσμος στις 7-9-18
(δημοσίευμα στην Journal of Geophysical Research).
dailymail.co.uk

Το μοτίβο που μοιάζει με χαμογελαστό ανθρώπινο πρόσωπο δημιουργήθηκε από μαγνητικές ροές λάβας κάτω από την επιφάνεια
Δημιουργήθηκαν στροβιλισμοί σεληνιακής σκόνης και προέκυψαν φωτεινά, μυστηριώδη μοτίβα στην επιφάνεια του βραχώδους δορυφόρου που συχνά μπερδεύονται με ανθρώπινα πρόσωπα και άλλα σχήματα κατά τη διάρκεια της πανσελήνου.




Η NASA γνωρίζει εδώ και δεκαετίες αυτούς τους στροβιλισμούς "lunar swirls", τους περιγράφει σαν «σχηματισμούς της κρέμας στον καφέ σας», αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό τι τους προκαλεί.
Σε νέα μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Berkeley, χρησιμοποίησαν μοντέλα υπολογιστών για να χαρτογραφήσουν τους σεληνιακούς στροβιλισμούς.
Διαπίστωσαν ότι υπάρχουν στενές μαγνητικές ζώνες σαν φίδια -που σχετίζονται με τις υπόγειες σήραγγες που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια του βίαιου ηφαιστειακού παρελθόντος του φεγγαριού- όπου εμφανίζονται οι στροβιλισμοί.
οι σεληνιακοί στροβιλισμοί έχουν περιγραφεί ως τατουάζ του φεγγαριού.
Αυτά τα σημάδια υπάρχουν σε περιοχές με υψηλό μαγνητισμό.
με την πάροδο του χρόνου σκουραίνουν ως αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών (ηλιακού ανέμου και μικρομετεωροειδών)
Πιστεύεται ότι μπορεί να έχουν σχηματιστεί από μάζες υλικού που εκτοξεύονται από κομήτες.
στο φεγγάρι υπάρχουν ασυνήθιστα ισχυρά μαγνητικά χαρακτηριστικά.
το εύρημα της νέας μελέτης εξηγεί ίσως την ψευδαίσθηση του ανθρώπινου προσώπου ή κεφαλιού, στο δίσκο της σελήνης.
= = = = = = = =
Ωστόσο σκεπτικιστές και ψυχολόγοι θεωρούν ότι πρόκειται για ανθρώπινη ψευδαίσθηση (parabolicheskoi illusion) όπου ο εγκέφαλος μας "βλέπει πρόσωπα" σε τυχαία αντικείμενα και επιφάνειες.
για παράδειγμα ένα συνηθισμένο κομμάτι βράχου, μας μοιάζει με ανθρώπινο κρανίο.
Θεωρείται πως οφείλεται στην ικανότητα του εγκεφάλου μας να φιλτράρει τα ασήμαντα πράγματα προκειμένου να ξεχωρίσουμε ευκαιρίες και απειλές.
σε κάθε δεδομένη στιγμή ο οπτικός μας φλοιός επεξεργάζεται χρώμα, κίνηση, προσανατολισμό και πολλά άλλα. Είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο σύστημα - αλλά δεν είναι τέλειο. Έχει ορισμένες προκαταλήψεις. Εισάγουμε γνωστικές ψευδαισθήσεις .
για παράδειγμα, σύμφωνα με την ψυχολογία του Gestalt, ο εγκέφαλός μας συχνά προκαλεί συμμετρία, όπου δεν υπάρχει.
Παρόλο που συχνά πιστεύουμε ότι η αντίληψή μας είναι πεντακάθαρη, οι οπτικές ψευδαισθήσεις μας συντονίζουν γρήγορα στο γεγονός ότι αυτό που ο εγκέφαλος μας προσλαμβάνει και αυτό που είναι η πραγματικότητα, δεν είναι απαραίτητα πάντοτε το ίδιο.
οι περισσότερες οπτικές ψευδαισθήσεις είναι τεχνάσματα, που φτάνουν λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το όραμά μας ή λόγω του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται οπτικές πληροφορίες .
υπάρχει μια πληθώρα ψευδαισθήσεων που μπορούν να παίξουν κόλπα στον εγκέφαλό μας, για να το κάνουν να πιστεύει ότι συμβαίνει κάτι, που δεν υπάρχει πραγματικά.
οι εκπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις υπονοούν ίσως ότι έχουμε βαθύτερες δυνατότητες από τις φαινομενικές.
Μας διδάσκουν να βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας πληρέστερα και πολύπλευρα, αφού τα πάντα δεν είναι τόσο απλά και εξηγήσιμα, όπως μας τα παρουσιάζουν οι υλιστές και οι γραμμικοί σκεπτικιστές.

hellenicrevenge.blogspot.com esoreiter.ru
Σχόλια