ULCANS: Σύστημα παραλλαγής… Η νέα γενιά της τεχνολογίας στον τομέα απόκρυψης

ULCANS: Σύστημα παραλλαγής… Η νέα γενιά της τεχνολογίας στον τομέα απόκρυψης defencepoint Ο Αμερικανικός Στρατός προχωράει στην υιοθέτηση νέας γενιάς τεχνολογίας απόκρυψης η οποία θα είναι ικανή να αποκρύψει ολοκληρωτικά οχήματα και προσωπικό σε κοινή θέα. Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία έχει προϊστορία δεκαετιών καθώς η προσπάθεια στις ΗΠΑ είναι συνεχής για την εξέλιξη νέων τεχνικών που θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Του Σάββα Βλάσση ΠΗΓΗ: Doureios Η εταιρία Fibrotex είναι αυτή που κατασκευάζει το σύστημα παραλλαγής ULCANS (Ultra-Light Camouflage Netting System) το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απόκρυψη θέσεων Πεζικού, οχημάτων, τεθωρακισμένων ακόμη και αεροσκαφών και εγκαταστάσεων από ηλεκτροπτικούς αισθητήρες IR και ραντάρ. Η Fibrotex υπόσχεται ότι το στρατιωτικό προσωπικό και οχήματα θα μπορούν στην κυριολεξία να «εξαφανιστούν» σε περιβάλλον ερήμου, πόλης, δάσους αλλά και σε χιονοσκεπείς περιοχές καθιστώντας παρωχημένα τα υφιστάμενα δίχτυα παραλλαγής που χρησιμοποιούνται ευρέως από Στρατούς του ΝΑΤΟ κυρίως για απόκρυψη στο ορατό φάσμα και σε πιο περιορισμένη έκταση στο υπέρυθρο. Το σύστημα παραλλαγής ULCANS παρέχει, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, καταστολή εντοπισμού από υπέρυθρα συστήματα επιτήρησης και ραντάρ. Η σύμβαση που υπογράφτηκε με τον Αμερικανικό Στρατό προβλέπει σταδιακές παραδόσεις σε βάθος δεκαετίας για υλικό αξίας 480 εκατ. $ με έναρξη πλήρους παραγωγής μέσα στο 2019. Η παραγωγή θα γίνεται στις εγκαταστάσεις της Fibrotex στο McCreary County στο Kentucky των ΗΠΑ, όπου θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας προκειμένου να καλυφθεί η σύμβαση του Στρατού των ΗΠΑ. Η τελική διαμόρφωση που αξιολογήθηκε και επιλέχτηκε από τον Αμερικανικό Στρατό υπέστη εκτενείς δοκιμές τα τελευταία δύο χρόνια στο Κέντρο Ανάπτυξης Συστημάτων Πεζικού (Army’s Natick Soldier Systems Center), όπου και δοκιμάζονται τα πιο εξελιγμένα συστήματα και αισθητήρες του Αμερικανικού Στρατού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Fibrotex θα προσφέρει το ULCANS σε δύο διακριτές παραλλαγές για κάλυψη διαφορετικών αναγκών σε ποικιλία περιβάλλοντος ενώ αναφέρεται ότι, ενώ από έξω το προσωπικό και τα οχήματα θα είναι ο εντελώς «αόρατα», από το εσωτερικό η παρατήρηση του περιβάλλοντος χώρου θα είναι «εξαιρετική». Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τα υλικά που χρησιμοποιούνται ούτε για τις ακριβείς επιδόσεις του νέου συστήματος παραλλαγής αλλά σύμφωνα με τον Eyal Malleron, CEO της Fibrotex, «Το προσωπικό του Αμερικανικού Στρατού θα γίνει περισσότερο από ποτέ “αόρατο” σε εχθρικές δυνάμεις και αντάρτες που διαθέτουν συσκευές νυχτερινής όρασης, αισθητήρες και υπέρυθρες κάμερες εξασφαλίζοντας απόκρυψη και πλήρη ασφάλεια». Μένει φυσικά οι επιδόσεις του ULCANS να δοκιμαστούν και στο πεδίο της μάχης για να διαπιστωθεί τελικά αν προσφέρουν σε πραγματικές συνθήκες το επιθυμητό αποτέλεσμα. defencepoint



Ο Αμερικανικός Στρατός προχωράει στην υιοθέτηση νέας γενιάς τεχνολογίας απόκρυψης η οποία θα είναι ικανή να αποκρύψει ολοκληρωτικά οχήματα και προσωπικό σε κοινή θέα. Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία έχει προϊστορία δεκαετιών καθώς η προσπάθεια στις ΗΠΑ είναι συνεχής για την εξέλιξη νέων τεχνικών που θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Του Σάββα Βλάσση
ΠΗΓΗ: Doureios

Η εταιρία Fibrotex είναι αυτή που κατασκευάζει το σύστημα παραλλαγής ULCANS (Ultra-Light Camouflage Netting System) το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απόκρυψη θέσεων Πεζικού, οχημάτων, τεθωρακισμένων ακόμη και αεροσκαφών και εγκαταστάσεων από ηλεκτροπτικούς αισθητήρες IR και ραντάρ.

Η Fibrotex υπόσχεται ότι το στρατιωτικό προσωπικό και οχήματα θα μπορούν στην κυριολεξία να «εξαφανιστούν» σε περιβάλλον ερήμου, πόλης, δάσους αλλά και σε χιονοσκεπείς περιοχές καθιστώντας παρωχημένα τα υφιστάμενα δίχτυα παραλλαγής που χρησιμοποιούνται ευρέως από Στρατούς του ΝΑΤΟ κυρίως για απόκρυψη στο ορατό φάσμα και σε πιο περιορισμένη έκταση στο υπέρυθρο.

Το σύστημα παραλλαγής ULCANS παρέχει, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, καταστολή εντοπισμού από υπέρυθρα συστήματα επιτήρησης και ραντάρ. Η σύμβαση που υπογράφτηκε με τον Αμερικανικό Στρατό προβλέπει σταδιακές παραδόσεις σε βάθος δεκαετίας για υλικό αξίας 480 εκατ. $ με έναρξη πλήρους παραγωγής μέσα στο 2019. Η παραγωγή θα γίνεται στις εγκαταστάσεις της Fibrotex στο McCreary County στο Kentucky των ΗΠΑ, όπου θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας προκειμένου να καλυφθεί η σύμβαση του Στρατού των ΗΠΑ.



Η τελική διαμόρφωση που αξιολογήθηκε και επιλέχτηκε από τον Αμερικανικό Στρατό υπέστη εκτενείς δοκιμές τα τελευταία δύο χρόνια στο Κέντρο Ανάπτυξης Συστημάτων Πεζικού (Army’s Natick Soldier Systems Center), όπου και δοκιμάζονται τα πιο εξελιγμένα συστήματα και αισθητήρες του Αμερικανικού Στρατού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Fibrotex θα προσφέρει το ULCANS σε δύο διακριτές παραλλαγές για κάλυψη διαφορετικών αναγκών σε ποικιλία περιβάλλοντος ενώ αναφέρεται ότι, ενώ από έξω το προσωπικό και τα οχήματα θα είναι ο εντελώς «αόρατα», από το εσωτερικό η παρατήρηση του περιβάλλοντος χώρου θα είναι «εξαιρετική».

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τα υλικά που χρησιμοποιούνται ούτε για τις ακριβείς επιδόσεις του νέου συστήματος παραλλαγής αλλά σύμφωνα με τον Eyal Malleron, CEO της Fibrotex, «Το προσωπικό του Αμερικανικού Στρατού θα γίνει περισσότερο από ποτέ “αόρατο” σε εχθρικές δυνάμεις και αντάρτες που διαθέτουν συσκευές νυχτερινής όρασης, αισθητήρες και υπέρυθρες κάμερες εξασφαλίζοντας απόκρυψη και πλήρη ασφάλεια».

Μένει φυσικά οι επιδόσεις του ULCANS να δοκιμαστούν και στο πεδίο της μάχης για να διαπιστωθεί τελικά αν προσφέρουν σε πραγματικές συνθήκες το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σχόλια