Κατάρρευση πλευράς του Anak Krakatau προκάλεσε το φονικό κύμα;

Κατάρρευση πλευράς του Anak Krakatau προκάλεσε το φονικό κύμα; 24/12/2018 Η κατάρρευση και το τσουνάμι ήταν γνωστός κίνδυνος για το Anak Krakatau. Αυτό μπορεί κάλλιστα να συμβεί στην Σαντορίνη ή σε μία μελλοντική έκρηξη της Νισύρου.Η έκρηξη του Krakatau το 1883 προήλθε από την κατάρρευση της καλδέρας γι αυτό ήταν ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο φονικό γεγονός.Ενα τσουνάμι μπορεί να προκληθεί από 5 διαδικασίες: σεισμούς, κατολισθήσεις, καιρικές συνθήκες (καταιγίδες),πτώσεις ουράνιων σωμάτων στο νερό και ηφαιστειακές εκρήξεις. Οι μετρητές παλίρροιας στο Στενό της Σούντα κατέγραψαν το τσουνάμι . Το τσουνάμι που προκαλείται από υποβρύχιες κατολισθήσεις είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί και υπάρχει συνήθως πολύ λίγη προειδοποίηση.Μετά το χτύπημα του τσουνάμι, οι άνθρωποι σκέφτηκαν αμέσως το ηφαίστειο Anak Krakatau ως πιθανή πηγή, όπου υπήρξαν συνεχείς εκρήξεις για αρκετά χρόνια.Το τσουνάμι διήρκεσε περίπου μία ώρα σε μέρη και δημιούργησε τόσο την άνοδο της στάθμης της θάλασσας όσο και την πτώση. Αυτή είναι μια περιοχή με ενεργή τεκτονική και ο θανατηφόρος σεισμός και το τσουνάμι από το 2004 είναι ακόμα στο μυαλό και την καρδιά μας, για να μην αναφέρουμε το τσουνάμι στο Palu, Sulawesi, Ινδονησία που έγινε πρόσφατα. Στην περιοχή η κατολίσθηση θα μπορούσε να προκληθεί από σεισμούς ή από μια έκρηξη. Λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό επίπεδο σεισμικότητας, η έκρηξη είναι ο πιθανός ένοχος. Επειδή η έκρηξη συνεχίζεται, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόσθετων κατολισθήσεων και τσουνάμι για άτομα που ζουν κατά μήκος των ακτών του Στενού Σούντα.Ο λόγος πίσω από την έλλειψη προειδοποίησης είναι η αιφνιδιαστική πηγή των κυμάτων: Σε αντίθεση με τα παρελθόντα γεγονότα που πυροδότησαν οι σεισμοί, αυτό το τσουνάμι μάλλον προκλήθηκε από την κατάρρευση ενός μέρους του ηφαιστείου στην θάλασσα.Τα στοιχεία δείχνουν προς το παρόν μια χερσαία κατολίσθηση που σχετίζεται με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου. Ένα μεγάλο μέρος της νότιας πλευράς του ηφαιστείου κατέρρευσε στον ωκεανό σύμφωνα με εικόνες του δορυφόρου Sentinel-1 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.Τέτοια γεγονότα δεν είναι ασυνήθιστα.Τα ηφαίστεια είναι «κολλημένα» στρώματα βράχου, όπου κάθε έκρηξη μπορεί να τα οδηγήσει χαμηλότερα. Δεν χρειάζεται πολύ για να χάσει ένα κομμάτι και άν αυτό είναι μεγάλο, μπορεί να στείλει κύματα προς την ακτή με ελάχιστη ή καμία προειδοποίηση. Τι περιμένουμε τώρα;Αυτό είναι δύσκολο να πούμε, αλλά τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο μάγμα συνεχίζει να αυξάνεται, αν και νέες καταρρεύσεις συμβαίνουν και ούτω καθεξής. Μια πιθανότητα ακόμα μεγαλύτερων εκρήξεων, πυροκλαστικών ροών, τσουνάμι σαφώς αυξάνεται.Η διάβρωση του υλικού από τη συνεχιζόμενη εκρηκτική δραστηριότητα και κατά μήκος της νέας ακτογραμμής συνεχίζει να τρώει τμήματα του νησιού.




Η κατάρρευση και το τσουνάμι ήταν γνωστός κίνδυνος για το Anak Krakatau. Αυτό μπορεί κάλλιστα να συμβεί στην Σαντορίνη ή σε μία μελλοντική έκρηξη της Νισύρου.Η έκρηξη του Krakatau το 1883 προήλθε από την κατάρρευση της καλδέρας γι αυτό ήταν ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο φονικό γεγονός.Ενα τσουνάμι μπορεί να προκληθεί από 5 διαδικασίες: σεισμούς, κατολισθήσεις, καιρικές συνθήκες (καταιγίδες),πτώσεις ουράνιων σωμάτων στο νερό και ηφαιστειακές εκρήξεις. Οι μετρητές παλίρροιας στο Στενό της Σούντα κατέγραψαν το τσουνάμι . Το τσουνάμι που προκαλείται από υποβρύχιες κατολισθήσεις είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί και υπάρχει συνήθως πολύ λίγη προειδοποίηση.Μετά το χτύπημα του τσουνάμι, οι άνθρωποι σκέφτηκαν αμέσως το ηφαίστειο Anak Krakatau ως πιθανή πηγή, όπου υπήρξαν συνεχείς εκρήξεις για αρκετά χρόνια.Το τσουνάμι διήρκεσε περίπου μία ώρα σε μέρη και δημιούργησε τόσο την άνοδο της στάθμης της θάλασσας όσο και την πτώση. Αυτή είναι μια περιοχή με ενεργή τεκτονική και ο θανατηφόρος σεισμός και το τσουνάμι από το 2004 είναι ακόμα στο μυαλό και την καρδιά μας, για να μην αναφέρουμε το τσουνάμι στο Palu, Sulawesi, Ινδονησία που έγινε πρόσφατα.
Στην περιοχή η κατολίσθηση θα μπορούσε να προκληθεί από σεισμούς ή από μια έκρηξη. Λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό επίπεδο σεισμικότητας, η έκρηξη είναι ο πιθανός ένοχος. Επειδή η έκρηξη συνεχίζεται, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόσθετων κατολισθήσεων και τσουνάμι για άτομα που ζουν κατά μήκος των ακτών του Στενού Σούντα.Ο λόγος πίσω από την έλλειψη προειδοποίησης είναι η αιφνιδιαστική πηγή των κυμάτων: Σε αντίθεση με τα παρελθόντα γεγονότα που πυροδότησαν οι σεισμοί, αυτό το τσουνάμι μάλλον προκλήθηκε από την κατάρρευση ενός μέρους του ηφαιστείου στην θάλασσα.Τα στοιχεία δείχνουν προς το παρόν μια χερσαία κατολίσθηση που σχετίζεται με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου. Ένα μεγάλο μέρος της νότιας πλευράς του ηφαιστείου κατέρρευσε στον ωκεανό σύμφωνα με εικόνες του δορυφόρου Sentinel-1 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.Τέτοια γεγονότα δεν είναι ασυνήθιστα.Τα ηφαίστεια είναι «κολλημένα» στρώματα βράχου, όπου κάθε έκρηξη μπορεί να τα οδηγήσει χαμηλότερα. Δεν χρειάζεται πολύ για να χάσει ένα κομμάτι και άν αυτό είναι μεγάλο, μπορεί να στείλει κύματα προς την ακτή με ελάχιστη ή καμία προειδοποίηση. Τι περιμένουμε τώρα;Αυτό είναι δύσκολο να πούμε, αλλά τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο μάγμα συνεχίζει να αυξάνεται, αν και νέες καταρρεύσεις συμβαίνουν και ούτω καθεξής. Μια πιθανότητα ακόμα μεγαλύτερων εκρήξεων, πυροκλαστικών ροών, τσουνάμι σαφώς αυξάνεται.Η διάβρωση του υλικού από τη συνεχιζόμενη εκρηκτική δραστηριότητα και κατά μήκος της νέας ακτογραμμής συνεχίζει να τρώει τμήματα του νησιού.

geodifhs.com
Σχόλια