Κατέρρευσε ο ναός του Αγίου Ιακώβου του Πέρσου

Κατέρρευσε ο ναός του Αγίου Ιακώβου του Πέρσου Στη νεκρά ζώνη της κατεχόμενης Λευκωσίας Τη βαθιά της λύπη και απογοήτευση για την κατάρρευση του ναού του Αγίου Ιακώβου του Πέρσου στη νεκρά ζώνη της κατεχόμενης Λευκωσίας εκφράζει η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Ο ναός του Αγίου Ιακώβου, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πρωτεύουσας, με αλλεπάλληλες προσθήκες και επισκευές, κατέρρευσε κάτω από το βάρος του χρόνου, των καιρικών συνθηκών και των ανώμαλων πολιτικών καταστάσεων. Ο ναός βρίσκεται πάνω από μισό αιώνα στη νεκρά ζώνη της Λευκωσίας, ενώ εδώ και είκοσι περίπου χρόνια στα όρια της κατάρρευσης. Δυστυχώς οι κατοχικές αρχές δεν επέτρεπαν ή παρακώλυαν την επιδιόρθωσή του και, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προτροπές από διάφορους φορείς, ο ναός αφέθηκε στη φθορά του χρόνου. Ατυχώς ο πολιτισμός και ο σεβασμός των θρησκευτικών μνημείων δεν αποτελούν προτεραιότητα για την κατοχική δύναμη. »Στα πρόθυρα της κατάρρευσης ή της σταδιακής αποσάθρωσης βρίσκεται επίσης και το πλησιόχωρο μεσαιωνικό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στην ίδια θλιβερή κατάσταση βρίσκονται και δεκάδες άλλα μνημεία στην κατεχόμενη περιοχή, όπως ο ναός των Αγίων Σεργίου και Βάκχου στη Νέτα της Καρπασίας, ο Άγιος Γεώργιος του Φαράγγου, η Αγία Παρασκευή και ο Άγιος Παντελεήμονας στην Αμμόχωστο/Βαρώσια, ο Άγιος Γεώργιος ο Ρηγάτης, ο Άγιος Βασίλειος στο Καράκουμι, ο ναός της Παναγίας στο παλαιό κοιμητήριο της Μόρφου, η Παναγία η Μελανδρίνα στην Κερύνεια και άλλα πολλά. Καμιά σχεδόν πληροφόρηση δεν έχουμε για τα μοναστήρια, τα οποία έχουν μετατραπεί σε στρατώνες, όπως ο Άγιος Χρυσόστομος και η Παναγία η Αφέντρικα στον Κουτσοβέντη και ο Άγιος Σπυρίδωνας στην Τρεμετουσιά». Στην ανακοίνωσή της η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων «να συζητήσουν κατά προτεραιότητα το θέμα του συγκεκριμένου ναού και την άμεση ανάγκη για φωτογράφιση, καταγραφή, προστασία των εναπομεινάντων ερειπίων του και στη συνέχεια την πλήρη αναστήλωσή του. Άμεση πρόνοια και πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν για όλα τα θρησκευτικά μνημεία της Κύπρου, τα οποία θα πρέπει να ενώνουν τις όποιες προσπάθειες για λύση και επανένωση του τόπου» καταλήγει η ανακοίνωση. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 1. Πηγή: Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου (Δελτίο Τύπου).




Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Ο ναός του Αγίου Ιακώβου, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πρωτεύουσας, με αλλεπάλληλες προσθήκες και επισκευές, κατέρρευσε κάτω από το βάρος του χρόνου, των καιρικών συνθηκών και των ανώμαλων πολιτικών καταστάσεων. Ο ναός βρίσκεται πάνω από μισό αιώνα στη νεκρά ζώνη της Λευκωσίας, ενώ εδώ και είκοσι περίπου χρόνια στα όρια της κατάρρευσης. Δυστυχώς οι κατοχικές αρχές δεν επέτρεπαν ή παρακώλυαν την επιδιόρθωσή του και, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προτροπές από διάφορους φορείς, ο ναός αφέθηκε στη φθορά του χρόνου. Ατυχώς ο πολιτισμός και ο σεβασμός των θρησκευτικών μνημείων δεν αποτελούν προτεραιότητα για την κατοχική δύναμη.

»Στα πρόθυρα της κατάρρευσης ή της σταδιακής αποσάθρωσης βρίσκεται επίσης και το πλησιόχωρο μεσαιωνικό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στην ίδια θλιβερή κατάσταση βρίσκονται και δεκάδες άλλα μνημεία στην κατεχόμενη περιοχή, όπως ο ναός των Αγίων Σεργίου και Βάκχου στη Νέτα της Καρπασίας, ο Άγιος Γεώργιος του Φαράγγου, η Αγία Παρασκευή και ο Άγιος Παντελεήμονας στην Αμμόχωστο/Βαρώσια, ο Άγιος Γεώργιος ο Ρηγάτης, ο Άγιος Βασίλειος στο Καράκουμι, ο ναός της Παναγίας στο παλαιό κοιμητήριο της Μόρφου, η Παναγία η Μελανδρίνα στην Κερύνεια και άλλα πολλά. Καμιά σχεδόν πληροφόρηση δεν έχουμε για τα μοναστήρια, τα οποία έχουν μετατραπεί σε στρατώνες, όπως ο Άγιος Χρυσόστομος και η Παναγία η Αφέντρικα στον Κουτσοβέντη και ο Άγιος Σπυρίδωνας στην Τρεμετουσιά».

Στην ανακοίνωσή της η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων «να συζητήσουν κατά προτεραιότητα το θέμα του συγκεκριμένου ναού και την άμεση ανάγκη για φωτογράφιση, καταγραφή, προστασία των εναπομεινάντων ερειπίων του και στη συνέχεια την πλήρη αναστήλωσή του. Άμεση πρόνοια και πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν για όλα τα θρησκευτικά μνημεία της Κύπρου, τα οποία θα πρέπει να ενώνουν τις όποιες προσπάθειες για λύση και επανένωση του τόπου» καταλήγει η ανακοίνωση.


Πηγή: Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου (Δελτίο Τύπου).
Σχόλια