Ενιαίος φόρος επί της αγοράς μετοχών σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

Ενιαίος φόρος επί της αγοράς μετοχών σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα Σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς για τη φορολόγηση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε Γερμανία, Ελλάδα και άλλες οκτώ χώρες. Από το 2021 η αγορά μετοχών μεγάλων εταιρειών θα επιβαρύνεται με φόρο ύψους 0,2%. Το μεσημέρι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς παρουσίασε στο Βερολίνο το σχέδιο νόμου για την καθιέρωση ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος θα εφαρμοστεί σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες – πέραν της Γερμανίας, σε Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία. Μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις εννέα ετών -αρχικά στο πλαίσιο της ΕΕ- οι υπουργοί Οικονομικών αυτών των χωρών είχαν αναθέσει τον Οκτώβριο στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών τη σύνταξη του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου. Πρώτο βήμα Το σχέδιο Σολτς προβλέπει ότι ιδιώτες και νομικά πρόσωπα που αγοράζουν μετοχές μεγάλων εταιριών θα πληρώνουν στο μέλλον φόρο ύψους 0,2% της αξίας των μετοχών. Ο φόρος θα αφορά μόνο μετοχές εταιρειών που εδρεύουν στο εσωτερικό μιας χώρας και η αξία τους ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Στη Γερμανία περισσότερες από 145 επιχειρήσεις πληρούν αυτό το κριτήριο και περίπου 350 στις υπόλοιπες εννέα χώρες. Το σχέδιο Σολτς πρόκειται να υπογραφεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και θα τεθεί σε ισχύ στις δέκα χώρες το 2021. Ο Όλαφ Σολτς αναμένει ότι στη Γερμανία τα έσοδα από τον σχετικό φόρο θα ανέλθουν τον πρώτο χρόνο στο 1,5 δις ευρώ. Το ποσό πρόκειται να διατεθεί σε μεγάλο βαθμό για τη χρηματοδότηση της «βασικής σύνταξης», που επίσης θα τεθεί σε ισχύ το 2021. Ο νέος φόρος για την αγορά μετοχών θεωρείται ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας ευρύτερης φορολόγησης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο dw


Σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς για τη φορολόγηση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε Γερμανία, Ελλάδα και άλλες οκτώ χώρες. Από το 2021 η αγορά μετοχών μεγάλων εταιρειών θα επιβαρύνεται με φόρο ύψους 0,2%.


Το μεσημέρι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς παρουσίασε στο Βερολίνο το σχέδιο νόμου για την καθιέρωση ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος θα εφαρμοστεί σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες – πέραν της Γερμανίας, σε Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις εννέα ετών -αρχικά στο πλαίσιο της ΕΕ- οι υπουργοί Οικονομικών αυτών των χωρών είχαν αναθέσει τον Οκτώβριο στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών τη σύνταξη του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου.

Πρώτο βήμα

Το σχέδιο Σολτς προβλέπει ότι ιδιώτες και νομικά πρόσωπα που αγοράζουν μετοχές μεγάλων εταιριών θα πληρώνουν στο μέλλον φόρο ύψους 0,2% της αξίας των μετοχών. Ο φόρος θα αφορά μόνο μετοχές εταιρειών που εδρεύουν στο εσωτερικό μιας χώρας και η αξία τους ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Στη Γερμανία περισσότερες από 145 επιχειρήσεις πληρούν αυτό το κριτήριο και περίπου 350 στις υπόλοιπες εννέα χώρες.

Το σχέδιο Σολτς πρόκειται να υπογραφεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και θα τεθεί σε ισχύ στις δέκα χώρες το 2021. Ο Όλαφ Σολτς αναμένει ότι στη Γερμανία τα έσοδα από τον σχετικό φόρο θα ανέλθουν τον πρώτο χρόνο στο 1,5 δις ευρώ. Το ποσό πρόκειται να διατεθεί σε μεγάλο βαθμό για τη χρηματοδότηση της «βασικής σύνταξης», που επίσης θα τεθεί σε ισχύ το 2021.

Ο νέος φόρος για την αγορά μετοχών θεωρείται ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας ευρύτερης φορολόγησης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
dw
Σχόλια