ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΩ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΏΝΑ!




Η σπάνια φωτογραφία οθωμανικής περιόδου περιλαμβάνεται σε ειδική έκδοση/συλλογή του 2007 του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, που δεν κυκλοφορεί πλέον στο εμπόριο. Δημοσιεύτηκε με τίτλο:

 «Παλιές φωτογραφίες αρχαιολογικών χώρων». Πρόκειται για την μοναδική που έχει σχέση με τον τόπο μας. 

Στην λεζάντα αναφέρεται «εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη από το γυμνάσιο σε οικία στην πόλη της Κω».Μπορώ να υποθέσω ότι η φωτογραφία είναι του R.Herzog, από το κέντρο της πόλης. Διακρίνεται ιωνικό και κορινθιακό κιονόκρανο, τμήμα από δωρικό κίονα, αρχ.μέλος μάλλον από την αρχαία στοά της πόλης και διάφορα άλλα ντόπια μαρμάρινα θραύσματα. Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Απαντάει σε αρκετούς φίλους που ρωτάνε τι έγινε με τον προρωμαικό θησαυρό του νησιού.

 Οτι δεν επαναχρησιμοποιήθηκε ή κλάπηκε, μετέπειτα κατέληξε σε ασβεστοκάμινους, πέτρινους τοίχους σπιτιών, πύργους ή τεχνικές κατασκευές βυζαντινών και οθωμανών. 
Την φωτογραφία του 1899 μου κοινοποίησε ένας ακόμη φίλος της σελιδας που στηρίζει την συνεχή και διαρκή προσπάθεια μας να αναδείξουμε τους χαμένους θησαυρούς του νησιού.Τον ευχαριστούμε.


Γεωδίφης
Σχόλια