Αυτή Την Εξέλιξη Δεν Την Περίμενε Κανείς: Τι Σημαίνει Για Την Ελλάδα Ο Αγωγός East Med;

Αυτή Την Εξέλιξη Δεν Την Περίμενε Κανείς: Τι Σημαίνει Για Την Ελλάδα Ο Αγωγός East Med; Αυτή την εξέλιξη δεν την περίμενε κανείς. Ο αγωγός East Med βρίσκεται στα σκαριά. Το Ισραήλ ήδη προχωράει στο επόμενο βήμα στο κοίτασμα Λεβιάθαν, με κάποιες καθυστερήσεις. Η Ελλάδα μπαίνει μέσα στην εξίσωση και παίζει κεντρικό ρόλο. Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος και Ιταλία, μπαίνουν για τα καλά στο ενεργειακό παιχνίδι. Αν και εφόσον κατασκευαστεί ο αγωγός, το Φυσικό Αέριο θα περνά στην Ευρώπη κατευθείαν, από τα κοιτάσματα των χωρών που προαναφέραμε.Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου η Ευρώπη θα απεξαρτηθεί από το ρωσικό Αέριο και θα εξαρτηθεί από το…. «ελληνικό», το οποίο θα βγαίνει με την βοήθεια Ιταλικών, Γαλλικών, Αμερικανικών αλλά και Ελληνικών εταιριών. Κάτι τέτοιο θα φέρει έσοδα στην Ελλάδα και φυσικά θα τροφοδοτούμε τα σπίτια μας με το δικό μας Φυσικό Αέριο. Η Μόσχα δεν έχει συμφέρον να ολοκληρωθεί ο East Med. Με μια «γρήγορη σκέψη»βλέπουμε το οικονομικό πλήγμα που θα δεχτεί και εκτός αυτού, δεν θα έχει πλέον στα χέρια της το χαρτί της διακοπής παροχής Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη, ως «κουμπί» πολιτικής πίεσης. Βέβαια πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας μπορεί να δώσει λύση στην Ρωσία, αφού πολλοί προβλέπουν ότι το Φυσικό Αέριο και το Πετρέλαιο δεν θα είναι για πάντα εδώ. Στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας όμως, μπορεί να επενδύσει και η Ελλάδα, η οποία έχει όλα τα πλεονεκτήματα (Ήλιο, Θάλασσα, αέρα κλπ). Την κατάλληλη στιγμή η Τουρκία σύναψε συμμαχία με την Ρωσία και εμποδίζει τις ευρωπαϊκές αξιώσεις. Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εμποδίζει τις εξορύξεις Φυσικού Αερίου στην Κύπρο και όχι μόνο. Το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ερντογαν-Σερατζ έχει διπλό στόχο. Α) Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν καταφέρει να πάρει έστω και το ελάχιστο ο Ερντογάν, βγαίνει κερδισμένος. Β) Η Ρωσία από το παρασκήνιο βλέπει ότι έχει κάθε συμφέρον να υπάρχει αναταραχή στην περιοχή, ώστε να μην ολοκληρωθεί ο East Med Που θα την πετάξει εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού στην Ευρώπη. Θεωρητικά και αν οι συνθήκες το επέτρεπαν, η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει Συμφωνίες για Αγωγούς με όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, ώστε να μην μπει στο στόχαστρο κανενός, αλλά αυτό είναι κάτι που μάλλον ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας, αφού δεν πρόκειται να γίνει.



Αυτή την εξέλιξη δεν την περίμενε κανείς.

Ο αγωγός East Med βρίσκεται στα σκαριά. Το Ισραήλ ήδη προχωράει στο επόμενο βήμα στο κοίτασμα Λεβιάθαν, με κάποιες καθυστερήσεις.

Η Ελλάδα μπαίνει μέσα στην εξίσωση και παίζει κεντρικό ρόλο. Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος και Ιταλία, μπαίνουν για τα καλά στο ενεργειακό παιχνίδι.

Αν και εφόσον κατασκευαστεί ο αγωγός, το Φυσικό Αέριο θα περνά στην Ευρώπη κατευθείαν, από τα κοιτάσματα των χωρών που προαναφέραμε.Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου η Ευρώπη θα απεξαρτηθεί από το ρωσικό Αέριο και θα εξαρτηθεί από το…. «ελληνικό», το οποίο θα βγαίνει με την βοήθεια Ιταλικών, Γαλλικών, Αμερικανικών αλλά και Ελληνικών εταιριών.

Κάτι τέτοιο θα φέρει έσοδα στην Ελλάδα και φυσικά θα τροφοδοτούμε τα σπίτια μας με το δικό μας Φυσικό Αέριο. Η Μόσχα δεν έχει συμφέρον να ολοκληρωθεί ο East Med. Με μια «γρήγορη σκέψη»βλέπουμε το οικονομικό πλήγμα που θα δεχτεί και εκτός αυτού, δεν θα έχει πλέον στα χέρια της το χαρτί της διακοπής παροχής Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη, ως «κουμπί» πολιτικής πίεσης. Βέβαια πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας μπορεί να δώσει λύση στην Ρωσία, αφού πολλοί προβλέπουν ότι το Φυσικό Αέριο και το Πετρέλαιο δεν θα είναι για πάντα εδώ. Στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας όμως, μπορεί να επενδύσει και η Ελλάδα, η οποία έχει όλα τα πλεονεκτήματα (Ήλιο, Θάλασσα, αέρα κλπ).

Την κατάλληλη στιγμή η Τουρκία σύναψε συμμαχία με την Ρωσία και εμποδίζει τις ευρωπαϊκές αξιώσεις. Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εμποδίζει τις εξορύξεις Φυσικού Αερίου στην Κύπρο και όχι μόνο. Το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ερντογαν-Σερατζ έχει διπλό στόχο.


Α) Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν καταφέρει να πάρει έστω και το ελάχιστο ο Ερντογάν, βγαίνει κερδισμένος.

Β) Η Ρωσία από το παρασκήνιο βλέπει ότι έχει κάθε συμφέρον να υπάρχει αναταραχή στην περιοχή, ώστε να μην ολοκληρωθεί ο East Med Που θα την πετάξει εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού στην Ευρώπη.

Θεωρητικά και αν οι συνθήκες το επέτρεπαν, η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει Συμφωνίες για Αγωγούς με όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, ώστε να μην μπει στο στόχαστρο κανενός, αλλά αυτό είναι κάτι που μάλλον ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας, αφού δεν πρόκειται να γίνει.
Σχόλια