ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΚΑΤΈΡΡΕΥΣΕ Η ΑΣΣΥΡΙΑΚΉ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΊΑ;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΚΑΤΈΡΡΕΥΣΕ Η ΑΣΣΥΡΙΑΚΉ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΊΑ; Η πτώση της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας τώρα συνδέεται με την αλλαγή του κλίματος στην αρχαία Μεσοποταμία, που πλέον θεωρείται «η μητέρα όλων των καταστροφών», λέει ο Harvey Weiss από το Yale. Τα αρχεία του παλαιοκλίματος ρίχνουν φως στη άνοδο του αρχαίου πολιτισμού και στην καταστροφική κατάρρευση. Η αρχαία ασσυριακή κοινωνία ήταν αγροτική. Η αγροτική παραγωγή,που φαίνεται σε αυτό το ανάγλυφο σαν «δέντρο της ζωής» που πλαισιώνεται από τις ασσυριακές θεότητες[φωτο-Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης], επωφελήθηκε από υγρές περιόδους και υπέφερε κατά τη διάρκεια παρατεταμένων άνυδρων περιόδων. Η νέα μελέτη δείχνει ως κύριο υπεύθυνο της κατάρρευσης την μεγαξηρασία. Η άνοδος και το ζενίθ της Ασσυριακής αυτοκρατορίας, από το 920 έως το 730 π.Χ., σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου υψηλότερων από τις μέσες βροχοπτώσεις, που θεωρήθηκε ως η μεγαβρόχινη περίοδος, η οποία διήρκεσε από το 925 έως το 725 π.Χ. Και η πτώση της αυτοκρατορίας, μεταξύ 660 και 600 π.Χ., εμπίπτει στην ανώτατη περίοδο ξηρασίας που διήρκεσε από το 675 έως το 550 π.Χ. Αυτός ο 125ετής κύκλος μεγαξηρασίας βοηθάει να εξηγηθεί γιατί η Νινευή η αρχαία πρωτεύουσα της Ασσυρίας δεν κατοικήθηκε ξανά για περισσότερο από έναν αιώνα μετά την εγκατάλειψή της. Αυτή η μελέτη είναι πραγματικά πολύτιμη για να θέσει αυτό που συμβαίνει σήμερα σε αυτή την περιοχή στο σωστό πλαίσιο. Το παρελθόν μας δείχνει τι είναι δυνατό: για πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει μια μεγαξηρασία. Τα τελευταία 100 χρόνια, η Μέση Ανατολή γνώρισε τουλάχιστον 4 σοβαρές πολυετείς ξηρασίες. Αυτές φαίνεται να συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα και σοβαρότητα, γεγονός που συμβαδίζει με αυτό που περιμένουμε με την αλλαγή του κλίματος: Οι ξηροί χώροι γίνονται πιο ξηροί. Πώς αυτό συμβάλλει στην πολιτική αναταραχή στην περιοχή αυτή είναι πολύ περίπλοκο, αλλά είναι σαφές ότι η αλλαγή του κλίματος και η ξηρασία είναι σημαντικοί παράγοντες που δεν πρέπει να υποτιμούνται σήμερα ή στο μέλλον.Πηγή- Science Advances Γεωδίφης




Η πτώση της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας τώρα συνδέεται με την αλλαγή του κλίματος στην αρχαία Μεσοποταμία, που πλέον θεωρείται «η μητέρα όλων των καταστροφών», λέει ο Harvey Weiss από το Yale. Τα αρχεία του παλαιοκλίματος ρίχνουν φως στη άνοδο του αρχαίου πολιτισμού και στην καταστροφική κατάρρευση.
Η αρχαία ασσυριακή κοινωνία ήταν αγροτική. 
Η αγροτική παραγωγή,που φαίνεται σε αυτό το ανάγλυφο σαν «δέντρο της ζωής» που πλαισιώνεται από τις ασσυριακές θεότητες[φωτο-Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης], επωφελήθηκε από υγρές περιόδους και υπέφερε κατά τη διάρκεια παρατεταμένων άνυδρων περιόδων. 
Η νέα μελέτη δείχνει ως κύριο υπεύθυνο της κατάρρευσης την μεγαξηρασία.
Η άνοδος και το ζενίθ της Ασσυριακής αυτοκρατορίας, από το 920 έως το 730 π.Χ., σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου υψηλότερων από τις μέσες βροχοπτώσεις, που θεωρήθηκε ως η μεγαβρόχινη περίοδος, η οποία διήρκεσε από το 925 έως το 725 π.Χ. 
Και η πτώση της αυτοκρατορίας, μεταξύ 660 και 600 π.Χ., εμπίπτει στην ανώτατη περίοδο ξηρασίας που διήρκεσε από το 675 έως το 550 π.Χ. Αυτός ο 125ετής κύκλος μεγαξηρασίας βοηθάει να εξηγηθεί γιατί η Νινευή η αρχαία πρωτεύουσα της Ασσυρίας δεν κατοικήθηκε ξανά για περισσότερο από έναν αιώνα μετά την εγκατάλειψή της.
Αυτή η μελέτη είναι πραγματικά πολύτιμη για να θέσει αυτό που συμβαίνει σήμερα σε αυτή την περιοχή στο σωστό πλαίσιο. Το παρελθόν μας δείχνει τι είναι δυνατό: για πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει μια μεγαξηρασία.
Τα τελευταία 100 χρόνια, η Μέση Ανατολή γνώρισε τουλάχιστον 4 σοβαρές πολυετείς ξηρασίες.
Αυτές φαίνεται να συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα και σοβαρότητα, γεγονός που συμβαδίζει με αυτό που περιμένουμε με την αλλαγή του κλίματος: 
Οι ξηροί χώροι γίνονται πιο ξηροί.
Πώς αυτό συμβάλλει στην πολιτική αναταραχή στην περιοχή αυτή είναι πολύ περίπλοκο, αλλά είναι σαφές ότι η αλλαγή του κλίματος και η ξηρασία είναι σημαντικοί παράγοντες που δεν πρέπει να υποτιμούνται σήμερα ή στο μέλλον.Πηγή- Science Advances


Γεωδίφης
Σχόλια