Ακολουθήστε μας στο Google News

Έντονες αντιδράσεις για την υπερψήφιση του νόμου για τη «θρησκευτική ελευθερία»


Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Σερβία η υπερψήφιση του νόμου για τη «θρησκευτική ελευθερία» από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου.

Σε ανακοινωθέν της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρεται ότι «ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος εκφράζει την ανησυχία του και είναι βαθιά συγκλονισμένος από τις εξελίξεις».
Η μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας καταγγέλλει ότι ο νέος νόμος θα οδηγήσει στην «αρπαγή των ναών και των μοναστηριών και στη λεηλασία της περιουσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο Μαυροβούνιο».
Αναφέρεται επίσης ότι κατά τις χθεσινοβραδινές ειρηνικές κινητοποιήσεις που έγιναν στην Ποντγκόριτσα κατά της ψήφισης του νόμου, ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία ο επίσκοπος Μεθόδιος και πιστοί που προσπάθησαν να τον προστατέψουν.
Ο νέος νόμος για τη «θρησκευτική ελευθερία και τη νομική υπόσταση των θρησκευτικών κοινοτήτων» ο οποίος υπερψηφίστηκε σήμερα τα ξημερώματα σε μία επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής, διευθετεί μεταξύ άλλων και περιουσιακά θέματα.
Προβλέπει την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων για τα οποία οι θρησκευτικές κοινότητες δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τους ανήκαν πριν από το 1918. Τη χρονολογία αυτή, το Μαυροβούνιο απώλεσε την ανεξαρτησία του και εντάχθηκε στο βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα κατά την εφαρμογή του νόμου αυτού θα αντιμετωπίσει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στη δικαιοδοσία της οποίας μετά το 1918, με την αρχή του αυτοματισμού, περιήλθε ολόκληρη η περιουσία, οι ναοί και τα μοναστήρια της καταργηθείσας ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου και δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας.
Υπολογίζεται ότι η έκταση γης που σήμερα ανήκει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και με βάση τον νέο νόμο μπορεί να αμφισβητηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ανέρχεται σε 12.000 στρέμματα.
Επίσης, το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί να αμφισβητηθεί και η δικαιοδοσία της SPC σε εκατό περίπου ναούς και μοναστήρια που ανεγέρθησαν πριν το 1918, σε δημόσια γη, χωρίς να υπάρχει πράξη αγοραπωλησίας ή δωρεάς.
Σε αντίθεση με τη σερβική ορθόδοξη κοινότητα, η δεύτερη σε δύναμη, η μουσουλμανική δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με δεδομένο ότι όλα σχεδόν τα τεμένη ανεγέρθησαν σε κτήματα που αποτελούσαν δωρεά ιδιώτη (βακούφια).
Εκκλησιαστικοί κύκλοι στη Σερβία εκτιμούν ότι ο νόμος αυτός στοχεύει στην απόσπαση από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ναών και μοναστηριών και την παραχώρησή τους στην ανασυσταθείσα, το 1993, ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου (CPC).
Η αποκαλούμενη ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου θεωρείται σχισματική από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και δεν έχει αναγνωριστεί από καμία ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο.

Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη