Η ΠΡΏΤΗ ΕΝΕΡΓΉ ΣΕΙΣΜΙΚΉ ΖΏΝΗ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΎΦΘΗΚΕ ΠΟΤΈ ΣΤΟΝ ΆΡΗ;

Η ΠΡΏΤΗ ΕΝΕΡΓΉ ΣΕΙΣΜΙΚΉ ΖΏΝΗ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΎΦΘΗΚΕ ΠΟΤΈ ΣΤΟΝ ΆΡΗ; Η Cerberus Fossae είναι μια σειρά από ημι-παράλληλες σχισμές στον Άρη που σχηματίζονται από ρήγματα,είναι η πρώτη ενεργός σεισμική ζώνη που ανακαλύφθηκε ποτέ στον Άρη. Αυτή η τεράστια εκτεταμένη τεκτονική δομή ήταν το επίκεντρο 2 σημαντικών σεισμών που ανιχνεύθηκαν στον Αρη.Το μέγεθος ήταν μεταξύ 3-4 βαθμών. Πληροφορίες μέχρι στιγμής γι αυτούς δεν έχουμε. Ομως συνήθως διαρκούν από 10 λεπτά έως 20 λεπτά. Οι σεισμοί δεν οφείλονται στην κίνηση των τεκτονικών πλακών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι σεισμοί του Άρη πιθανόν να προέρχονται από μια σταθερή εσωτερική διαδικασία ψύξης, η οποία συμβαίνει μέσα στους περισσότερους βραχώδεις πλανήτες. Καθώς ο πυρήνας δροσίζει, το υλικό συστέλλεται και προκαλεί στρες. Ο μικρότερος από τη Γη, λιωμένος φλοιός του Άρη ψύχθηκε πολύ πιο γρήγορα σε μια άκαμπτη βραχώδη κρούστα που δεν επέτρεψε να σχηματιστούν τεκτονικές πλάκες. Υπήρχε ακόμη μεγάλη ηφαιστειακή δραστηριότητα, αλλά η κρούστα παρέμενε στάσιμη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ηφαίστεια όπως ο Olympus Mons είναι τεράστια σε μέγεθος! Πηγή-ΝΑΣΑ Γεωδίφης



Η Cerberus Fossae είναι μια σειρά από ημι-παράλληλες σχισμές στον Άρη που σχηματίζονται από ρήγματα,είναι η πρώτη ενεργός σεισμική ζώνη που ανακαλύφθηκε ποτέ στον Άρη. Αυτή η τεράστια εκτεταμένη τεκτονική δομή ήταν το επίκεντρο 2 σημαντικών σεισμών που ανιχνεύθηκαν στον Αρη.Το μέγεθος ήταν μεταξύ 3-4 βαθμών. 
Πληροφορίες μέχρι στιγμής γι αυτούς δεν έχουμε. 
Ομως συνήθως διαρκούν από 10 λεπτά έως 20 λεπτά.
Οι σεισμοί δεν οφείλονται στην κίνηση των τεκτονικών πλακών.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι σεισμοί του Άρη πιθανόν να προέρχονται από μια σταθερή εσωτερική διαδικασία ψύξης, η οποία συμβαίνει μέσα στους περισσότερους βραχώδεις πλανήτες. 
Καθώς ο πυρήνας δροσίζει, το υλικό συστέλλεται και προκαλεί στρες.
Ο μικρότερος από τη Γη, λιωμένος φλοιός του Άρη ψύχθηκε πολύ πιο γρήγορα σε μια άκαμπτη βραχώδη κρούστα που δεν επέτρεψε να σχηματιστούν τεκτονικές πλάκες. 
Υπήρχε ακόμη μεγάλη ηφαιστειακή δραστηριότητα, αλλά η κρούστα παρέμενε στάσιμη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ηφαίστεια όπως ο Olympus Mons είναι τεράστια σε μέγεθος!

 Πηγή-ΝΑΣΑ


Γεωδίφης
Σχόλια