ΚΟΡΟΝΟ-ΚΡΑΧ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Ή ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ !!!

ΚΟΡΟΝΟ-ΚΡΑΧ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Ή ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ !!! Τα μέχρι τώρα σημάδια δείχνουν ξανά τις τράπεζες... Η τρίμηνη(;) καραντίνα στην οποία εισήλθε η παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια ύφεση, που θα κάνει τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 να μοιάζει με αστείο. Κι αυτό γιατί η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μια βίαιη εξαέρωση της φούσκας των αγορών, αλλά μια παύση εργασιών της πραγματικής οικονομίας για τρεις μήνες και βλέπουμε. Τα 50 δισ. δολ. για την καταπολέμηση του κορονοϊού που βάζει ο Τραμπ και η "απεριόριστη ρευστότητα" που υποσχέθηκε να παράσχει η FED (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) είναι αμφίβολο εάν θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Ακόμα αβέβαιο είναι αν θα δοθεί λύση με τα 37 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής της ΕΕ και με την αναστολή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού. Η EKT (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων για τις τράπεζες, ώστε να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τον ρόλο τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και ανέβαλε τα stress tests για το 2021. Έντρομη η Γερμανία, με την Deutsche Bank να αναβάλει την πληρωμή ομολόγων αξίας 1,2 δισ. ευρώ και υφιστάμενη την πίεση των αγορών, ανακοίνωσε εγγυήσεις ύψους 500 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας. Ακόμα, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέσει όριο στις δαπάνες για να στηρίξει επιχειρήσεις, οικογένειες και ομάδες επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτή είναι μια στρογγυλή προσέγγιση του προβλήματος και δείχνει ότι το Βερολίνο θα κοιτάξει να σώσει τον εαυτό του (σ.σ: έχει άλλωστε μαζέψει πολύ χρυσό, μα πάρα πολύ χρυσό). ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ slpress.gr







Τα μέχρι τώρα σημάδια δείχνουν ξανά τις τράπεζες...


Η τρίμηνη(;) καραντίνα στην οποία εισήλθε η παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια ύφεση, που θα κάνει τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 να μοιάζει με αστείο. Κι αυτό γιατί η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μια βίαιη εξαέρωση της φούσκας των αγορών, αλλά μια παύση εργασιών της πραγματικής οικονομίας για τρεις μήνες και βλέπουμε.

Τα 50 δισ. δολ. για την καταπολέμηση του κορονοϊού που βάζει ο Τραμπ και η "απεριόριστη ρευστότητα" που υποσχέθηκε να παράσχει η FED (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) είναι αμφίβολο εάν θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Ακόμα αβέβαιο είναι αν θα δοθεί λύση με τα 37 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής της ΕΕ και με την αναστολή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού.

Η EKT (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων για τις τράπεζες, ώστε να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τον ρόλο τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και ανέβαλε τα stress tests για το 2021. Έντρομη η Γερμανία, με την Deutsche Bank να αναβάλει την πληρωμή ομολόγων αξίας 1,2 δισ. ευρώ και υφιστάμενη την πίεση των αγορών, ανακοίνωσε εγγυήσεις ύψους 500 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας.


Ακόμα, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέσει όριο στις δαπάνες για να στηρίξει επιχειρήσεις, οικογένειες και ομάδες επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτή είναι μια στρογγυλή προσέγγιση του προβλήματος και δείχνει ότι το Βερολίνο θα κοιτάξει να σώσει τον εαυτό του (σ.σ: έχει άλλωστε μαζέψει πολύ χρυσό, μα πάρα πολύ χρυσό).


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ
slpress.gr
Σχόλια