Ο ΑΝΑΞΙΜΈΝΗΣ ΣΤΟ ΦΕΓΓΆΡΙ!

Ο ΑΝΑΞΙΜΈΝΗΣ ΣΤΟ ΦΕΓΓΆΡΙ! Κρατήρας Αναξιμένης στο Φεγγάρι .Δυστυχώς κανένα έργο των προσωκρατικών φιλοσόφων δεν σώζεται ακέραιο. Έχουμε πληροφορίες γι' αυτούς από αρχαίους συγγραφείς ή από έμμεσες αναφορές. Ο Αναξιμένης (περίπου 585-525 π.Χ.) ήταν ο τελευταίος αντιπρόσωπος της Μιλήσιας σχολής που διαλύθηκε το 494 π.Χ., όταν οι Πέρσες κατάλαβαν την πόλη . Το πρωταρχικό στοιχείο του κόσμου σύμφωνα με τον Αναξιμένη είναι ο αέρας, που με τη βαθμιαία συμπύκνωσή του δημιουργεί το νερό, τη γη και το λίθο, ενώ με την αραίωσή του δημιουργεί τη φωτιά. Ο Αναξιμένης έγραψε επίσης ότι από τον αέρα προήλθαν «οι θεοί και τα θεία» ασκώντας κριτική στην παραδοσιακή θρησκεία. Προσπάθησε με ορθολογικό πνεύμα να ερευνήσει και να επιλύσει τα προβλήματα του φυσικού κόσμου. Ήταν ο πρώτος που διατύπωσε το νόμο της μετατροπής της ποσότητας σε ποιότητα με τη θεωρία του για τη μετατροπή του αέρα στα διάφορα στοιχεία (φωτιά, νερό, κτλ.) ανάλογα με το βαθμό της πύκνωσης ή της αραίωσής του. Φανταζόταν τη Γη μια πλατεία που στέκει μετέωρη στον αέρα και που γύρω της περιστρέφεται όλο το ουράνιο σύστημα. Πρώτος υποστήριξε ότι η Σελήνη παίρνει το φως της από τον Ήλιο και προσπάθησε να εξηγήσει τις εκλείψεις του Ήλιου και της Σελήνης. Έδωσε και την δική του εξήγηση για τους σεισμούς. Σύμφωνα μ' αυτήν, τα ρήγματα που προκαλούνταν από την αποξήρανση του εδάφους δημιουργούσαν τους σεισμούς. Εικόνα-ΝΑΣ Γεωδίφης



Κρατήρας Αναξιμένης στο Φεγγάρι .Δυστυχώς κανένα έργο των προσωκρατικών φιλοσόφων δεν σώζεται ακέραιο. Έχουμε πληροφορίες γι' αυτούς από αρχαίους συγγραφείς ή από έμμεσες αναφορές. 
Ο Αναξιμένης (περίπου 585-525 π.Χ.) ήταν ο τελευταίος αντιπρόσωπος της Μιλήσιας σχολής που διαλύθηκε το 494 π.Χ., όταν οι Πέρσες κατάλαβαν την πόλη .

Το πρωταρχικό στοιχείο του κόσμου σύμφωνα με τον Αναξιμένη είναι ο αέρας, που με τη βαθμιαία συμπύκνωσή του δημιουργεί το νερό, τη γη και το λίθο, ενώ με την αραίωσή του δημιουργεί τη φωτιά.

 Ο Αναξιμένης έγραψε επίσης ότι από τον αέρα προήλθαν «οι θεοί και τα θεία» ασκώντας κριτική στην παραδοσιακή θρησκεία. 

Προσπάθησε με ορθολογικό πνεύμα να ερευνήσει και να επιλύσει τα προβλήματα του φυσικού κόσμου. 

Ήταν ο πρώτος που διατύπωσε το νόμο της μετατροπής της ποσότητας σε ποιότητα με τη θεωρία του για τη μετατροπή του αέρα στα διάφορα στοιχεία (φωτιά, νερό, κτλ.) ανάλογα με το βαθμό της πύκνωσης ή της αραίωσής του.

Φανταζόταν τη Γη μια πλατεία που στέκει μετέωρη στον αέρα και που γύρω της περιστρέφεται όλο το ουράνιο σύστημα. Πρώτος υποστήριξε ότι η Σελήνη παίρνει το φως της από τον Ήλιο και προσπάθησε να εξηγήσει τις εκλείψεις του Ήλιου και της Σελήνης. 

Έδωσε και την δική του εξήγηση για τους σεισμούς. Σύμφωνα μ' αυτήν, τα ρήγματα που προκαλούνταν από την αποξήρανση του εδάφους δημιουργούσαν τους σεισμούς. Εικόνα-ΝΑΣ

Γεωδίφης
Σχόλια