ΟΙ 3 ΠΎΛΕΣ ΤΗΣ ΚΑΖΈΡΜΑΣ

Καζέρμα,ο πρώην στρατώνας της πόλης Κω, σήμερα διαθέτει μια πύλη που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει αυτή που άφησαν οι Ιταλοί. Ομως εκτός από την υφισταμένη υπήρχαν ακόμη 2 άγνωστες σε πολλούς πύλες. Στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ ο συμπατριώτης μας Τίμος Κουτσουράδης πριν από 37 χρόνια έθεσε ένα ερωτημα προς τον δήμο, άν θα διατηρηθούν ή όχι οι πύλες της Καζέρμας; «Καθώς προχωρούν οι εργασίες της Καζέρμας για την οικοδόμηση των λαικών κατοικιών ερωτάται το Δημ.Συμβούλιο εάν προβλέπεται η διατήρηση των 3 πυλών του στρατοπέδου στην οδό Αρτεμισίας. Από αυτές η μεσαία φέρει τον ιταλικό θυρεό. Θεωρώ ότι αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα και αξιοθέατα διακοσμητικά στοιχεία και συνεπώς διατηρητέα» αναφέρεται στο φύλλο 136/27-12-1983 της τοπικής εφημερίδας. Απάντηση βέβαια ποτέ δεν έλαβε ο γιατρός και δυστυχώς οι 2 από τις 3 πύλες γκρεμίστηκαν το 1983. Ωστόσο, ο Τίμος εκτός από ερώτημα προνόησε να λάβει φωτογραφίες από τις πύλες πριν χαθούν για πάντα.Κοινοποίησε το υλικό στην ομάδα μας ΠΑ.ΦΩ.ΚΩ έτσι για πρώτη φορά δημοσιεύται ένας ακόμη θησαυρός που χάθηκε από την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Ευχαριστούμε τον Τίμο Κουτσουράδη για τις φωτογραφίες που μοιράστηκε μαζί μας. Γεωδίφης Η ανατολική πύλη Η κεντρική πύλη με τον θυρεό και σήμερα Ο θυρεός Δημοσίευση με το ερώτημα στο ΒΤΚ ,1983 Η δυτική πύλη την περίοδο του Mario Lago και σήμερα https://geogeodifhs.blogspot.com/2020/06/3.html

Η

 Καζέρμα,ο πρώην στρατώνας της πόλης Κω, σήμερα διαθέτει μια πύλη που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει αυτή που άφησαν οι Ιταλοί.
Ομως εκτός από την υφισταμένη υπήρχαν ακόμη 2 άγνωστες σε πολλούς πύλες.
Στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ ο συμπατριώτης μας Τίμος Κουτσουράδης πριν από 37 χρόνια έθεσε ένα ερωτημα προς τον δήμο, άν θα διατηρηθούν ή όχι οι πύλες της Καζέρμας; «Καθώς προχωρούν οι εργασίες της Καζέρμας για την οικοδόμηση των λαικών κατοικιών ερωτάται το Δημ.Συμβούλιο εάν προβλέπεται η διατήρηση των 3 πυλών του στρατοπέδου στην οδό Αρτεμισίας. Από αυτές η μεσαία φέρει τον ιταλικό θυρεό. Θεωρώ ότι αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα και αξιοθέατα διακοσμητικά στοιχεία και συνεπώς διατηρητέα» αναφέρεται στο φύλλο 136/27-12-1983 της τοπικής εφημερίδας.
Απάντηση βέβαια ποτέ δεν έλαβε ο γιατρός και δυστυχώς οι 2 από τις 3 πύλες γκρεμίστηκαν το 1983.
Ωστόσο, ο Τίμος εκτός από ερώτημα προνόησε να λάβει φωτογραφίες από τις πύλες πριν χαθούν για πάντα.Κοινοποίησε το υλικό στην ομάδα μας ΠΑ.ΦΩ.ΚΩ έτσι για πρώτη φορά δημοσιεύται ένας ακόμη θησαυρός που χάθηκε από την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Ευχαριστούμε τον Τίμο Κουτσουράδη για τις φωτογραφίες που μοιράστηκε μαζί μας.


Γεωδίφης









Η ανατολική πύλη









Η κεντρική πύλη με τον θυρεό και σήμερα




Ο θυρεός


Δημοσίευση με το ερώτημα στο ΒΤΚ ,1983








Η δυτική πύλη την περίοδο του Mario Lago και σήμερα


Σχόλια