ΠΟΙΌΣ ΉΤΑΝ Ο ΚΏΟΣ ΚΡΊΣΑΜΙΣ;

ΠΟΙΌΣ ΉΤΑΝ Ο ΚΏΟΣ ΚΡΊΣΑΜΙΣ; Ήταν μυθικός βασιλιάς της Κω προερχόταν από το γένος που κατάγεται και ο Ιπποκράτης. Επίσης με το αυτό όνομα λεγόταν πλούσιος Κώος κτηνοτρόφος, που τελικά σκότωσε ένα τεράστιο χέλι (θαλάσσιο δράκο) το οποίο έβγαινε κάθε χρόνο από τη θάλασσα και του άρπαζε το ωραιότερο πρόβατο από τα κοπάδια του, το οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψε στη παραλία. Στον ύπνο του όμως μετά είδε σε όνειρο το χέλι, που τον παρακάλεσε να το θάψει. Ο Κρίσαμις δεν άκουσε τα παρακάλια του. Μετά από λίγο καιρό χάθηκε μαζί με την οικογένειά του επειδή δεν έδειξε τον κατάλληλο σεβασμό προς τους νεκρούς [όποιοι κι αν είναι αυτοί, ακόμα και εχθροί]. Ο πλούσιος κτηνοτρόφος έγινε αφορμή σε Κώο ποιητή της ελληνιστικής περιόδου να πραγματευτεί τον μύθο του Κρίσαμη ποιητικά. Ο Βιργίλιος λαμβάνοντας υπόψη τον Κρίσαμι έγραψε παρωδία της υπόθεσης. Το γνωστό ποίημα του «Κώνωψ» [Culex στα λατινικά] μιλάει για ένα κουνούπι που σκοτώθηκε από ένα βοσκό και εμφανιζόταν στον ύπνο [του βοσκού] και τον ικέτευε να ταφεί. Γεωδίφης





Ήταν μυθικός βασιλιάς της Κω προερχόταν από το γένος που κατάγεται και ο Ιπποκράτης.

Επίσης με το αυτό όνομα λεγόταν πλούσιος Κώος κτηνοτρόφος, που τελικά σκότωσε ένα τεράστιο χέλι (θαλάσσιο δράκο) το οποίο έβγαινε κάθε χρόνο από τη θάλασσα και του άρπαζε το ωραιότερο πρόβατο από τα κοπάδια του, το οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψε στη παραλία. 
Στον ύπνο του όμως μετά είδε σε όνειρο το χέλι, που τον παρακάλεσε να το θάψει. 
Ο Κρίσαμις δεν άκουσε τα παρακάλια του. 
Μετά από λίγο καιρό χάθηκε μαζί με την οικογένειά του επειδή δεν έδειξε τον κατάλληλο σεβασμό προς τους νεκρούς [όποιοι κι αν είναι αυτοί, ακόμα και εχθροί].
Ο πλούσιος κτηνοτρόφος έγινε αφορμή σε Κώο ποιητή της ελληνιστικής περιόδου να πραγματευτεί τον μύθο του Κρίσαμη ποιητικά. 
Ο Βιργίλιος λαμβάνοντας υπόψη τον Κρίσαμι έγραψε παρωδία της υπόθεσης. 
Το γνωστό ποίημα του «Κώνωψ» [Culex στα λατινικά] μιλάει για ένα κουνούπι που σκοτώθηκε από ένα βοσκό και εμφανιζόταν στον ύπνο [του βοσκού] και τον ικέτευε να ταφεί.



Γεωδίφης
Σχόλια