Κάιρο και Τζούμπα ... ένα μοντέλο στρατηγικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς

Το Νότιο Σουδάν προσβλέπει στην Αίγυπτο να αντλεί επενδύσεις σε αναπτυξιακά έργα προτεραιότητας και το Κάιρο εργάζεται για να ενθαρρύνει τον αιγυπτια


Το Νότιο Σουδάν προσβλέπει στην Αίγυπτο να αντλεί επενδύσεις σε αναπτυξιακά έργα προτεραιότητας  και το Κάιρο εργάζεται για να ενθαρρύνει τον αιγυπτιακό ιδιωτικό τομέα να επενδύσει στην Τζούμπα.

Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi έφτασε, το Σάββατο το πρωί, στην Juba, την πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, σε επίσημη επίσκεψη, η οποία είναι η πρώτη για έναν Αιγύπτιο πρόεδρο στο νότο από τον χωρισμό του τον Ιούλιο του 2011, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιήσει συνάντηση κορυφής με τον Πρόεδρο του Νότιου Σουδάν, Salva Kiir Mayardit, που ασχολείται με διάφορα θέματα που σχετίζονται με την κοινή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Και τρόποι ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Σε μια εποχή που το Νότιο Σουδάν αντιμετωπίζει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, παρόλο που είναι μια χώρα γεμάτη με τεράστιους φυσικούς πόρους.


Το Νότιο Σουδάν είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου παρά τους τεράστιους φυσικούς πόρους που απολαμβάνει, όπως το πετρέλαιο, οι εύφορες εκτάσεις, τα άφθονα νερά και ορισμένοι ορυκτοί πόροι, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και του ασβεστόλιθου.

Επιπλέον, ο εμφύλιος πόλεμος που βίωσε ο Νότος μετά την απόσχιση (2013-2015) (2016-2017) έκανε τη χώρα πιο δύσκολη. Τα αντιμαχόμενα μέρη υπέγραψαν την Εσωτερική Συμφωνία Ειρήνης το 2018 και σημειώνεται πρόοδος στην εφαρμογή των διατάξεών της, ειδικά μετά το σχηματισμό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας το Μάρτιο του 2020, η οποία περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές πρώην αντιμαχόμενες ομάδες.

Το Νότιο Σουδάν υφίσταται επί του παρόντος τριπλή κρίση λόγω της πανδημίας Corona, των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των πλημμυρών που ανάγκασαν περίπου 600.000 ανθρώπους να εκτοπιστούν εσωτερικά. Η σημερινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας αποδίδει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις αναπτυξιακές προσπάθειες. Αυτή η κυβέρνηση εργάζεται επίσης για την εφαρμογή οικονομικών, νομισματικών, χρηματοοικονομικών, διοικητικών και δικαστικών μεταρρυθμίσεων.

FoulsCode.com

Σχόλια