ΤΟΥ ΜΙΣΗΤΟΎ ΑΡΗ

ΤΟΥ ΜΙΣΗΤΟΎ ΑΡΗ O ναός του πολεμοχαρή και μισητού Άρη στην Αλικαρνασσό, στους λόφους της απέναντι από την Κω μικρασιατικής ακτής. Εκεί υπήρχ



O ναός του πολεμοχαρή και μισητού Άρη στην Αλικαρνασσό, στους λόφους της απέναντι από την Κω μικρασιατικής ακτής.
Εκεί υπήρχε μαρμάρινο κολοσσιαίο άγαλμα του, το οποιο φαινόταν από όλα τα μέρη της πόλης του Μαύσωλου.
Φτιάχτηκε μάλλον από τον γλύπτη Λεωχάρη του 4ου αιώνα π.Χ ή τον Τιμόθεο για κάποιους άλλους αρχαιολόγους.
Στην Ιλιάδα, ο Δίας ο πατέρας του, του λέει:« γιέ μου, είσαι ο πιο μισητός θεός».Η αξία του ως θεός του πολέμου αμφισθητήθηκε κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.
Ο ναός του Αρη της Αλικαρνασού ήταν του 4ου αιώνα π.Χ και ίσως καταστράφηκε από τον σεισμό του 199/198 π.Χ από το Ρήγμα της Ρόδου.
Τα έργα και οι ημέρες του Άρη πάνε πίσω στην εποχή του Ομήρου.Μήπως στη θέση του υπήρχε παλαιότερος ναός που καταστράφηκε το 411 π.Χ από το Ρήγμα Κω.
Για τους αρχαίους ο Αρης ήταν νταής με τρομακτικά μάτια. Κραύγαζε όσο 10000 στρατιώτες που πολεμούσαν. Διψούσε για αίμα και σφαγή. Αδιαφορούσε για το δίκαιο και δεν αναγνώριζε κανένα νόμο.
Στη Σπάρτη λέγεται ότι υπήρχε αρχαϊκό άγαλμα του αλυσοδεμένου Άρη, το οποίο έδειχνε ότι το πνεύμα και η νίκη του πολέμου πρέπει να φυλάσσονται στην πόλη.
Ο πίνακας με τα ερείπια εκδόθηκε το 1835, είναι του Γάλλου γιατρού, περιηγητή ,διπλωμάτη και αμφιλεγόμενου φιλλέληνα François Pouqueville [1770-1838].



Γεωδίφης
Σχόλια