ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΆΦΗΚΕ Η ΑΡΧΑΊΑ ΠΕΡΣΈΠΟΛΗ;

ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΆΦΗΚΕ Η ΑΡΧΑΊΑ ΠΕΡΣΈΠΟΛΗ; Η κύρια είσοδος στην Περσέπολη ,αρχαία πρωτεύουσα των βασιλέων της δυναστείας των Αχαιμενιδών. Βρίσκεται




Η κύρια είσοδος στην Περσέπολη ,αρχαία πρωτεύουσα των βασιλέων της δυναστείας των Αχαιμενιδών. Βρίσκεται 70 χλμ. ΒΑ της σύγχρονης πόλης Σιράζ στο Ιράν.
Ηταν κάποτε μία από τις πιο πλούσιες πόλεις στη Γη.
Τα παλαιότερα ευρήματα της χρονολογούνται από το 518 π.Χ. σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.
Το κύριο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής της είναι οι ξύλινες κολόνες από λιβανέζικους και ινδικούς κέδρους σε μία περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα με επεισόδια που κυμαίνονται από 6,7-6,2 βαθμούς.Κείται στο μέσο μιας πεδιάδας με ιδιαίτερα χαλαρά εδάφη.
Τα ερείπια ορισμένων κολοσσιαίων κτιρίων, όλα είναι κατασκευασμένα από γκρι πέτρα από το παρακείμενο βουνό.Το Ανάκτορο Apadana είναι το μεγαλύτερο και λαμπρότερο παλάτι της Περσέπολης, το οποίο χτίστηκε από τον Δαρείο τον Μέγα ως Αίθουσα Ακροάσεων και ολοκληρώθηκε σε 30 χρόνια από τον γιο του,Ξέρξη Α'.
Ποιος κατέστρεψε την Περσέπολη;Ο Μ.Αλέξανδρος έκαψε ολόκληρη την πόλη το 330π.Χ ως εκδίκηση στους Πέρσες, γιατί ο Ξέρξης είχε κάψει την Αθήνα πριν από 150 χρόνια.Λένε ότι, ακόμη και σήμερα, τα ίχνη φωτιάς είναι ορατά σε ορισμένα μέρη.Περιλαμβάνεται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.



Γεωδίφης
Σχόλια