Δισταγμοί στην Ε.Ε. για ψηφιακό ευρώ


Επιφυλακτικό εμφανίζεται το Βερολίνο απέναντι στο ψηφιακό νόμισμα και τις ψηφιακές πληρωμές, καθώς βλέπει να υπάρχει τεράστια ζήτηση για ψηφιακό χρήμα τόσο από καταναλωτές όσο και από επιχειρήσεις, την ώρα που η ιδιωτική πρωτοβουλία στον συγκεκριμένο χώρο κινείται με μεγάλες ταχύτητες. 

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επέστησε την προσοχή ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εργαστούν πολύ σκληρά για να βρουν μια λύση στο θέμα των ψηφιακών πληρωμών. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο ψηφιακό ευρώ που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση άμεσα για το πώς θα προχωρήσει η Ευρωζώνη στο ψηφιακό νόμισμα. Τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών θα δώσουν τη δυνατότητα στους κατόχους να κάνουν πληρωμές μέσω του internet, ανταγωνιζόμενοι τα υπάρχοντα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως τα ψηφιακά πορτοφόλια, τις online τράπεζες ή τα κρυπτονομίσματα. 

Από την πλευρά του ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, προειδοποίησε ότι η έκδοση ενός ψηφιακού ευρώ θα προκαλούσε τεράστιες προκλήσεις για την ΕΚΤ και γι’ αυτό σημείωσε ότι το εν λόγω εγχείρημα χρειάζεται χρόνο. «Εάν ήταν να επιλέξουμε ένα ψηφιακό νόμισμα, η προσεκτική υιοθέτησή του θα απαιτούσε μία τεράστια προσπάθεια σε υπολογιστικό και τεχνικό επίπεδο» ανέφερε. Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ έχει επανειλημμένως αναφερθεί στο ψηφιακό ευρώ, το οποίο, όπως είπε, θα σχεδιαστεί ως ηλεκτρονική μορφή χρήματος κεντρικής τράπεζας προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις - ακριβώς όπως τα τραπεζογραμμάτια, αλλά σε ψηφιακή μορφή- η οποία θα τους επιτρέπει να κάνουν τις καθημερινές πληρωμές τους γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Θα συμπληρώνει τα μετρητά, δεν θα τα αντικαταστήσει, με το Ευρωσύστημα να συνεχίζει σε κάθε περίπτωση να εκδίδει μετρητά.

Ιανουάριο το Libra του Facebook

Το κρυπτονόμισμα Libra του Facebook είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενη πηγές. Η Libra Association με έδρα τη Γενεύη θα εκδίδει και θα διαχειρίζεται το σχέδιο Libra που θα στηρίζεται από το δολάριο. Ωστόσο, το σχέδιο είναι πολύ μικρότερο σε εμβέλεια απ’ αυτό που είχε προταθεί τον Απρίλιο, λόγω των ρυθμιστικών και πολιτικών πιέσεων, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αναταράξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 


naftemporiki.gt

Σχόλια