Ψηφιακό πιστοποιητικό! Πώς θα ταξιδεύει ο κόσμος μετά το εμβόλιο – Τι θα ισχύει για τους μη εμβολιασμένους


Αλλάζουν τα πάντα...

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο protothema.gr, αναφέρθηκε στα ταξίδια, δίνοντας αρκετές ειδήσεις.

Ο υπουργός Τουρισμού και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζονται πλέον τεστ ή να μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά το πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή για οποιαδήποτε Αρχή, εθνική ή άλλη το ζητήσει.

Για τους μη εμβολιασμένους θα υπάρχουν διευρυμένα εργαλεία ελέγχου στα σύνορα. Αργότερα δεν αποκλείεται να έχουν πρόβλημα στο να ταξιδέψουν, κάτι που άλλωστε έχει παραδεχτεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοχάρης ρωτήθηκε: «Όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνα, πλοία, τρένα, από το Πάσχα π.χ. και μετά, ακολουθώντας ποια διαδικασία; Θα πρέπει να έχουν κάποιο πιστοποιητικό;» και απάντησε:

«Σε κάθε εμβολιασμένο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους θα χορηγούν ένα πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή. Το οποίο και θα επιδεικνύει σε όποια αρχή, εθνική ή άλλη, το ζητήσει. Αντίστοιχες διαδικασίες ακολουθούν οι περισσότερες χώρες, στην Ευρώπη και όχι μόνον. Ας σημειωθεί όμως ότι στην τρέχουσα φάση είναι ανοιχτή η συζήτηση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το πώς τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα έχουν κοινή αναγνώριση μεταξύ χωρών αναχώρησης-προορισμού για τους τουρίστες, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, γιατί όχι, και ευρύτερα.

-Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ποιο «δρόμο» θα ακολουθήσουν;

-Αυτό είναι κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού ανά χώρα αλλά και από την πορεία της νόσου σε καθεμία από αυτές. Εκτιμώ ότι, έχοντας στα χέρια μας τα rapid test, τα οποία είναι και φθηνά και γρήγορα, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού, τα εργαλεία που θα έχει η χώρα μας για τον έλεγχο στα σύνορα θα είναι πολύ πιο διευρυμένα και πολύ πιο ασφαλή.

-Έχετε ήδη μιλήσει με τους ομολόγους σας στην Ευρώπη;

-Βεβαίως. Έχουμε ανοιχτή γραμμή και συζητούμε πολύ τακτικά με τους ομολόγους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να προωθήσουμε μέτρα όπως αυτά που σας ανέφερα και προηγουμένως. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, προσπαθούμε οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί από φορείς όπως η IATA (η παγκόσμια ένωση των αεροπορικών εταιρειών) αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να τύχουν ευρύτερης αποδοχής και να προωθηθούν προς υλοποίηση.

EL.gr

Σχόλια