ΧΈΚΑ, Ο ΘΕΌΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΉΣ!

Ο Heka ήταν η θεοποίηση της μαγείας και της ιατρικής στην αρχαία Αίγυπτο. Το όνομα του προέρχεται από αιγυπτιακή λέξη που σημαίνει «μαγικό». Σύμφωνα μ



Σάρδιος λίθος χαραγμένος με φτερωτό κηρύκειο. Βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Χέκα, ο προστάτης θεός της μαγείας και της ιατρικής στην Αίγυπτο, φέρεται να σκότωσε δύο φίδια και τα έπλεξε σε ένα στέλεχος ως σύμβολο της δύναμής του.

Δεν είναι γνωστό άν ή κατά πόσο αυτό το σύμβολο μεταδόθηκε στους αρχαίους Έλληνες. Κάποιος βλέπει το σύμβολο Heka σε τροποποιημένη μορφή, γνωστή τώρα ως κηρύκειο του Ερμή που συχνά συγχέεται στα ιατρεία με το σύμβολο του Ιπποκράτη, πατέρα της ιατρικής.

Ο Heka ήταν η θεοποίηση της μαγείας και της ιατρικής στην αρχαία Αίγυπτο. Το όνομα του προέρχεται από αιγυπτιακή λέξη που σημαίνει «μαγικό». Σύμφωνα με την αιγυπτιακή λογοτεχνία ο Χέκα υπήρχε «πριν από τη δημιουργία της δυαδικότητας». Ο όρος «ḥk3» χρησιμοποιήθηκε επίσης για να αναφέρεται στην πρακτική των μαγικών τελετουργιών, την αρχαία αιγυπτιακή έννοια της ζωτικής δύναμης.

Τα Κείμενα της Πυραμίδας του Παλαιού Βασιλείου απεικονίζουν το ḥk3w ως υπερφυσική ενέργεια που κατέχουν οι θεοί. Ο «κανιβαλικός Φαραώ» πρέπει να καταβροχθίσει άλλους θεούς για να αποκτήσει αυτή τη μαγική δύναμη. Τελικά, ο Χέκα ανέβηκε σε μια θεότητα από μόνος του και αναπτύχθηκε μια λατρεία αφιερωμένη σε αυτόν.

Με τα Κείμενα των Σαρκοφάγων, o Heka λέγεται ότι δημιουργήθηκε στην αρχή του χρόνου από τον δημιουργό Atum. Αργότερα ο Χέκα απεικονίζεται ως προστάτης του Οσίρη ικανό να τυφλώσει τους κροκόδειλους. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της Πτολεμαϊκής δυναστείας, ο ρόλος ήταν να διακηρύξει την ενθάρρυνση του Φαραώ ως γιος της Ίσιδας, κρατώντας τον στα χέρια του.

Ο Χέκα εμφανίζεται επίσης ως μέρος μιας θεϊκής τριάδας στην Έσνα, πρωτεύουσα του Τρίτου Νομού, όπου είναι ο γιος του Khnum με επικεφαλής τον κριό και μια διαδοχή θεών.

Άλλες θεότητες που συνδέονται με τη δύναμη του ḥk3w περιλαμβάνουν τους Hu, Sia και Werethekau.

Όπως εξηγεί ο Αιγυπτιολόγος Ogden Goelet, Jr., η μαγεία στο The Egyptian Book of the Dead είναι προβληματική.Το κείμενο χρησιμοποιεί διάφορες λέξεις που αντιστοιχούν στη «μαγεία», γιατί οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι η μαγεία ήταν νόμιμη πεποίθηση. Όπως εξηγεί ο Goelet: «Η μαγεία Heka είναι πολλά πράγματα, αλλά, πάνω απ 'όλα, έχει στενή σχέση με την ομιλία και τη δύναμη της λέξης. Στο βασίλειο της αιγυπτιακής μαγείας, οι πράξεις απαραίτητα δεν μιλούσαν πιο δυνατά από τις λέξεις - ήταν συχνά ένα και το ίδιο πράγμα. Η σκέψη, η πράξη, η εικόνα και η δύναμη είναι θεωρητικά ενωμένες στην έννοια του Heka». Με πληροφορίες από την Βικιπαίδεια

Γεωδίφης


Ο Χέκα




Ο Χέκα με τα φίδια
Σχόλια