Σκόπευση με πιστόλι και νυχτερινή όραση

Για βολές με αραβίδες και τυφέκια έχουμε γράψει πολλά άρθρα (ενδεικτικά «Κλίση στο τυφέκιο σε βολές με λέιζερ», «Ρύθμιση σκοπευτικού λέιζερ νυκτός», κ

Για βολές με αραβίδες και τυφέκια έχουμε γράψει πολλά άρθρα (ενδεικτικά «Κλίση στο τυφέκιο σε βολές με λέιζερ», «Ρύθμιση σκοπευτικού λέιζερ νυκτός», κ.ά), όμως οι βολές με πιστόλια είναι ένα τελείως διαφορετικό αντικείμενο στη νυχτερινή μάχη.

Πηγή: Pinterest.com

Το κύριο μειονέκτημα ακόμα και των ακριβότερων μοντέλων νυχτερινής όρασης είναι ότι είναι αδύνατο να εστιάζουν κοντά και μακριά ταυτόχρονα. Έτσι συνήθως οτιδήποτε είναι περίπου ένα μέτρο μπροστά μας φαίνεται τελείως θολό, όπως βλέπετε παρακάτω. Στο άρθρο μας «Πατέντα Μάχης: Τρύπες για τέλεια εστίαση με διόπτρες νυχτερινής όρασης» είχαμε δει μία πατέντα για επίλυση αυτού του περιορισμού, αλλά έχει και αυτή τα μειονεκτήματα της. Άρα τι επιλογές υπάρχουν;


Πηγή: YouTube.com/watch?v=VwHlkKAdJio

Η πρώτη είναι προφανώς να μη σκοπεύουμε μέσα από τη νυχτερινή όραση. Δηλαδή, είτε να αφαιρέσουμε τις διόπτρες πριν τη σκόπευση, είτε να φοράμε μονή διόπτρα αντί για διπλές, είτε να τις έχουμε ελαφρώς πιο ψηλά ρυθμισμένες ώστε κάνοντας λίγο το κεφάλι μας πίσω να μπορούμε να σκοπεύσουμε βλέποντας κάτω από τις διόπτρες νυχτερινής όρασης. Καλό είναι να γνωρίζουμε και αυτές τις τεχνικές, αλλά προσωπικά δε θα τις προτείναμε εκτός από εξαιρετικών περιπτώσεων καθώς δημιουργούν κακές συνήθειες.


Πηγή: Instagram.com/gunth0ts

Μία άλλη επιλογή είναι να έχουμε ένα ειδικά τροποποιημένο πιστόλι με σκοπευτικό λέιζερ νυκτός (περισσότερα στο άρθρο μας «Εισαγωγή σε σκοπευτικά μέσα νυκτός»). Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα μέσα τυφεκίων, στα πιστόλια τη στιγμή δημοσίευσης του άρθρου ακόμα και τα ακριβότερα σκοπευτικά νυκτός για πιστόλια δεν είναι πολύ αποτελεσματικά. Αναπτύσσουν αποκλίσεις περισσότερο από αυτά των τυφεκίων, έχουν μικρότερη αυτονομία, κτλ. Άρα παρότι αυτό θα πρέπει να είναι η πρώτη μας επιλογή, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες είτε να μη τα έχουμε διαθέσιμα είτε να υπάρχει κάποια δυσλειτουργία όταν θα τα χρειαστούμε. Παρ’όλα αυτά, θα σας προτείναμε να εκπαιδευτείτε και να γνωρίζετε και αυτή τη μέθοδο βολών με νυχτερινή όραση.


Πηγή: YouTube.com/watch?v=mXPGfi_y2n8

Με τεράστια διαφορά, σήμερα η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι ένα άλλο σκοπευτικό μέσο. Οι διόπτρες ερυθρής κουκκίδας για νυχτερινή όραση. Αυτές έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία από τα λέιζερ και όταν φέρουμε το πιστόλι μπροστά μας μπορεί να βλέπουμε απόλυτα θολό το πιστόλι και τα χέρια μας, αλλά θα υπάρχει μία φωτεινή κουκκίδα ορατή μόνο μέσω των διοπτρών όρασης νυκτός. Τοποθετούμε τη κουκκίδα επάνω στο στόχο και τραβάμε τη σκανδάλη. Σίγουρα αυτή τη στιγμή η πιο καλή μέθοδος και εκείνη που προτείνουμε και εμείς ως πρώτη επιλογή εάν αυτό είναι εφικτό. Βεβαίως, ως ηλεκτρονική συσκευή έχει και αυτή πιθανότητες βλάβης (π.χ. αδειάζει η μπαταρία, σπάει το τζάμι της, βραχυκύκλωμα λόγω περιβάλλοντος, κτλ.)


Πηγή: YouTube.com/watch?v=VwHlkKAdJio

Η τελευταία αλλά εξίσου σπουδαία μέθοδος σκόπευσης με πιστόλι όταν φέρουμε διόπτρες νυχτερινής όρασης είναι και εκείνη που προσωπικά θα σας προτείναμε να εξασκηθείτε περισσότερο. Η χρήση του πιστολιού γίνεται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, συνήθως κάτω των 5 μέτρων, άρα η τεχνική αυτή με λίγη εξάσκηση είναι ιδιαιτέρως αξιόπιστη. Κρατάμε πάντα το πιστόλι μας με τη σύγχρονη λαβή με δύο χέρια με τους αντίχειρες προς τα εμπρός όπως γνωρίζουν όλοι οι σκοπευτές σήμερον.


Πηγή: Pinterest.com

Οπότε αυτό που κάνουμε είναι να σημαδεύουμε με τους αντίχειρες μας, χωρίς να βλέπουμε. Δοκιμάστε το εξής, χωρίς να κοιτάτε το χέρι σας επιλέξτε ένα αντικείμενο στο χώρο σας και «σημαδέψτε» το με τον αντίχειρα σας. Τώρα δείτε το χέρι σας και θα παρατηρήσετε ότι ήταν σχεδόν ακριβώς, αν όχι ακριβώς, επάνω στο «στόχο» που βάλατε. Με δεδομένη την εγγύς απόσταση στις βολές με χρήση πιστολιού η μέθοδος της σκόπευσης με τους αντίχειρες είναι από τις πιο αποτελεσματικές γιατί λειτουργεί πάντα, ακόμα και αν όλα τα άλλα αποτύχουν. Φυσικά απαιτεί εξάσκηση για να τη τελειοποιήσουμε, αλλά είναι κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό να γνωρίζει ένας πολεμιστής νυχτερινής μάχης που φέρει πιστόλι.


Πηγή: YouTube.com/watch?v=Wv1sl1JwS3Q


Σχόλια