Κερδίζει η Κίνα στον εμπορικό πόλεμο


Κερδισμένη βγαίνει τελικά η Κίνα από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ τουλάχιστον έως τώρα, καθώς οι εξαγωγές της ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί και τη μοναδική από τις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη που παρουσίασε ανάπτυξη πέρυσι, παρά την πανδημία του κορωνοϊού.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έκλεισε τον Δεκέμβριο με εμπορικό πλεόνασμα 78,17 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνειακών αρχών της χώρας, ανεβάζοντας το νούμερο για ολόκληρο το έτος στο επίπεδο ρεκόρ των 535 δισ. δολαρίων, με αύξηση 27% από το 2019.

Οι εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ ξέφυγαν από κάθε έννοια ισορροπίας: το εμπορικό της πλεόνασμα με την Ουάσιγκτον αυξήθηκε στα 317 δισ. δολάρια πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 7% σε σχέση με το 2019 και σηματοδοτώντας το δεύτερο μεγαλύτερο έως σήμερα, σύμφωνα με τον Ίρις Πανγκ, επικεφαλής οικονομολόγο της ING. Είναι μόλις κατά 7 δισ. δολάρια χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2017.

Οι εξαγωγές της αυξήθηκαν 3,4% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, φθάνοντας στο ρεκόρ των 2,6 τρισ. δολαρίων, καθώς η διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρο τον κόσμο αύξησε τη ζήτηση για κινεζικά αγαθά, παρότι το ισχυρότερο γιουάν κατέστησε τα προϊόντα της Κίνας πιο ακριβά για τους ξένους αγοραστές. Αντίθετα, οι εισαγωγές μειώθηκαν πέρυσι 1,1%.

Αναλυτές ωστόσο κάνουν λόγο για νέες προκλήσεις το 2021, με τον Πανγκ της ING να θεωρεί ως βασικό κίνδυνο για τις εμπορικές προοπτικές της Κίνας τις τεχνολογικές εξαγωγές.

Χθες, η κυβέρνηση Τραμπ προσέθεσε εννέα ακόμη επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων Xiaomi και Comac, στη «μαύρη λίστα» των επιχειρήσεων στις οποίες απαγορεύονται νέες αμερικανικές επενδύσεις, με την κατηγορία ότι συνεργάζονται με τον κινεζικό στρατό, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλέστηκε το Reuters.

Λίγο νωρίτερα, πηγές ανέφεραν ότι εξαιρέθηκαν οι Alibaba, Baidu και Tencent, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μπλόκαρε την προσπάθεια του Πενταγώνου να προσθέσει τις παραπάνω εταιρείες στη λίστα. Επίσης, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε αξιωματούχους κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων, καθώς και στον πετρελαϊκό κολοσσό CNOOC.

Χάθηκαν 245.000 θέσεις

O σινο-αμερικανικός πόλεμος έχει κοστίσει 245.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, όμως μία σταδιακή άρση των δασμών θα μπορούσε να δημιουργήσει 145.000 νέες θέσεις έως το 2025, σύμφωνα με έρευνα του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Κίνας (USCBC). Σε ένα σενάριο κλιμάκωσης του πολέμου, η έρευνα αναφέρει ότι ένα σημαντικό ρήγμα ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη θα μπορούσε να προκαλέσει συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 1,6 τρισ. δολάρια την επόμενη πενταετία. 

naftemporiki.gr

Σχόλια