Αλβανία: Εκθειάζεται ο ρόλος του Έντι Ράμα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας


Η γνωστή γερμανική εφημερίδα ‘BILD’ δημοσίευσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ είχε ενθαρρύνει τον Ράμα για τον θετικό του ρόλο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. 

Η «BILD» περιγράφει τον Ράμα ως «οικοδόμο γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ χωρών». 

Ο σημαντικός ρόλος του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην επίτευξη της συνάντησης της 25ης Ιανουαρίου μετά από 5 χρόνια διακοπής, τονίζεται επίσης από τον ιστορικό Χασάν Οκτάι σε μια συνέντευξη στο Report TV.

 «Η επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Τουρκία ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη και δεν πρέπει να περάσει χωρίς να συζητηθεί. Ο Έντι Ράμα είναι μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα στην Αλβανία και μια προσωπικότητα που είναι σημαντική για τη σημασία της εγγύτητας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Όσον αφορά τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα, ο ρόλος της Αλβανίας, αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας, είναι εξαιρετικά σημαντικός. Για το λόγο αυτό, η επίσκεψη του Ράμα στην Τουρκία θεωρείται πολύ σημαντική από αυτή την άποψη. Κατά την επίσκεψη του Ράμα στην Τουρκία, φυσικά συζητήθηκε αυτό, ωστόσο δεν συζητήθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι, όμως, σίγουρο και αποδεκτό από όλους ότι η επίσκεψη του Ράμα στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ελλάδα βοήθησε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Επειδή γνωρίζετε ότι η Ελλάδα απαιτεί την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων και χωρίς τη συγκατάθεση της Αλβανίας κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό. 

Η Τουρκία είχε προηγουμένως βοηθήσει την Αλβανία να βρει λύση στα προβλήματα με την Ελλάδα, επομένως είναι δυνατή η διοργάνωση αυτής της συνάντησης με τη βοήθεια της Αλβανίας. 

Και στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη αυτού του μήνα, πιστεύω ότι ο ρόλος της Αλβανίας θα δημοσιοποιηθεί. 


"Πιστεύω ότι θα είναι δυνατό να δείξουμε ότι ο Έντι Ράμα και η επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη συνέβαλαν στη διευκόλυνση των σχέσεων", δήλωσε ο Οκτάι. 

Σε συνέντευξή του στο Report TV, ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της Αλβανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Έντμοντ Γκούρι, είπε ότι αυτό βοήθησε στη βελτίωση της εικόνας των Αλβανών στη χώρα.

«Στην πραγματικότητα, τα ζητήματα της Αλβανίας συχνά δέχονται την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, οπότε βρίσκονται στο επίκεντρό τους. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είναι σίγουρα ένας από αυτούς τους ανθρώπους που εξέπληξαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

 Τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν δείξει και συνεχίζουν να δείχνουν ένα σκληρό λεξιλόγιο, πολλές φορές πέρα​​από την πραγματικότητα σχετικά με τα αλβανικά ζητήματα και κυρίως την Αλβανία.

 Για άλλη μια φορά, έσπευσαν να το κάνουν σε σχέση με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Ράμα στην Τουρκία. 

Από την άλλη πλευρά, η άμεση άφιξη του στην Ελλάδα μετά την επίσκεψη στην Τουρκία και η συνάντηση με τον υπουργό Δένδια και το μεσημεριανό γεύμα στο σπίτι του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, χάλασαν τη γεύση των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Άρχισαν αμέσως να συζητούν για συμβολισμό της επίσκεψης. Έγραψαν, επίσης,  σχόλια ότι ο Ράμα είχε φέρει μήνυμα από την Τουρκία. Η εικόνα του πρωθυπουργού Ράμα άλλαξε σημαντικά.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Ράμα και του υπουργικού συμβουλίου του, πρώτα στην Άγκυρα και μετά στην Αθήνα, θεωρείται ως ο λόγος για τον οποίο οι δύο πλευρές κάθονται να συζητήσουν μετά από 5 χρόνια διακοπής και κάτι τέτοιο έχει αναγνωριστεί δημοσίως από τον ίδιο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Shqiptarja

The Hellenic Information Team

Σχόλια