«Πόλεμος» βάσεων στην Ανατολική Αφρική μεταξύ ΗΑΕ – Τουρκίας;

Τα ΗΑΕ υποστήριξαν τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία κατά των ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν. Όμως το 2019 τα ΗΑΕ απέσυραν τον στρα



Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη αποκαλύφθηκε σε σχέση με την διείσδυση της Τουρκίας στην Ανατολική Αφρική και την δημιουργία βάσεων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντέδρασαν.
Δεν ήταν δυνατόν να αφεθεί η Τουρκία να κυριαρχήσει στην Ανατολική Αφρική. Η δημιουργία στρατιωτικής βάσης (TURKOSM) και στρατιωτικού Πανεπιστημίου κοντά στο Μογκαντίσου της Σομαλίας τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν η αρχή για την Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε η διείσδυσή της στις μουσουλμανικές Αφρικανικές χώρες και η αύξηση της επιρροής της.

Η διείσδυση της Τουρκίας συνεχίστηκε με την εκμίσθωση για 99 χρόνια του νησιού Σουακίν στο Σουδάν. Η συμφωνία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Ως σκοπός της εκμίσθωσης φέρεται να είναι η αναστήλωση των Οθωμανικών μνημείων του νησιού, αλλά υπάρχουν υποψίες για δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην περιοχή, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νότια του Πορτ Σουδάν.

Η συμφωνίες της Τουρκίας θορύβησαν την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία και φυσικά τα ΗΑΕ. Έτσι, έγινε γνωστό πως τα ΗΑΕ κατέλαβαν το μικρό νησί Μαγιούν, που βρίσκεται στην είσοδο της Ερυθράς θάλασσας και απέχει 3,5 χιλιόμετρα από την Υεμένη.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2015, όταν τα ΗΑΕ αφού ανακατέλαβαν το νησί από τους Ιρανούς, προσπάθησαν να το εκμισθώσουν από την Υεμένη για 20 χρόνια. Ο σκοπός ήταν να δημιουργηθεί στρατιωτική βάση και αεροδρόμιο. Μάλιστα είχαν ξεκινήσει και εργασίες, οι οποίες διακόπηκαν το 2017 μετά από την ένταση στις σχέσεις ΗΑΕ και Υεμένης και μετά από κατασκευαστικά προβλήματα.

Τα ΗΑΕ υποστήριξαν τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία κατά των ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν. Όμως το 2019 τα ΗΑΕ απέσυραν τον στρατό τους. Τώρα, κατέλαβαν το νησί μήκους 5,6 χιλιομέτρων και ξεκίνησαν τη δημιουργία αεροδιαδρόμου μήκους 1,85 χιλιομέτρων και βάσης. Μάλιστα έκλεισαν τη βάση τους στην Ερυθραία και προφανώς θα τη μεταφέρουν στο νησί Μαγιούν. Στο νησί έχουν ήδη μεταφερθεί όπλα και στρατεύματα των ΗΑΕ, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Associated Press.

Από το νησί Μαγιούν, τα ΗΑΕ μπορούν να προβούν σε βομβαρδισμούς κατά των ανταρτών της Υεμένης και να ελέγξουν την Ερυθρά θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν όπου ανθεί η πειρατεία. Έτσι θα υπάρχει αυξημένη προστασία της ναυσιπλοΐας. Ταυτόχρονα, θα βρίσκονται απέναντι από τις 2 Τουρκικές βάσεις σε Σομαλία και Σουδάν.

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για το νησί, καθώς έχουν αποχωρήσει από την Υεμένη λόγω του πολέμου. Στην Υεμένη διατηρούσαν αεροπορική βάση με drone.

Εφόσον ολοκληρωθεί το έργο και δημιουργηθεί σύγχρονο λιμάνι κατάλληλο για στρατιωτικά πλοία. είναι πολύ πιθανό να δούμε ακόμη και Ελληνικά πλοία να σταθμεύουν στο νησί Μαγιούν, μετά από περιπολίες που θα πραγματοποιούν στο Κέρας της Αφρικής για την προστασία της ναυσιπλοΐας.


cosmostatus.blogspot.com

Σχόλια