Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας: Να μην περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα

Μετά την ανακοίνωση του περιεχομένου του νομοσχέδιου – εκτρώματος που φέρνει η κυβέρνηση, μάθαμε ότι είναι ακόμα χειρότερο απ’ ότι περιμέναμε και ακού


Μετά την ανακοίνωση του περιεχομένου του νομοσχέδιου – εκτρώματος που φέρνει η κυβέρνηση, μάθαμε ότι είναι ακόμα χειρότερο απ’ ότι περιμέναμε και ακούγαμε. Το συνδικάτο καλεί να σημάνει συναγερμός σε όλο το κλάδο και να γίνει υπόθεση ολονών μας, ώστε να παρθεί εδώ και τώρα πίσω, να μην το φέρουν καν για ψήφιση.

Το νομοσχέδιο ανοίγει την όρεξη της εργοδοσίας, αφού κάνει σμπαράλια τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται από 10 έως και 12 ώρες με τσάμπα την υπερωριακή απασχόλησή τους, η οποία θα διευθετείται εντός εξαμήνου με το τον τρόπο που επιθυμεί η κάθε εργοδοσία.

Ταυτόχρονα εκτοξεύει το όριο της υπερωριακής απασχόλησης από τις 96 ώρες που ήταν μέχρι σήμερα στις 150 ώρες που θα αμείβεται με βάση το 40%. Μέσα σε όλα αυτά περιλαμβάνει το ότι το διάλλειμα δεν θεωρείται πλέον εργάσιμος χρόνος με βάση και τις Ευρωπαϊκές πρακτικές , αφού όπως λέει η κυβέρνηση αυτό έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό της χώρας στα εργασιακά.

Η κυβέρνηση προχωρά επίσης και στη κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, μετατρέποντάς την σε μια ανεξάρτητη αρχή και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εξαπολύουν επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, βάζοντας με νόμο ουσιαστικούς φραγμούς στο απεργιακό δικαίωμα και ξήλωμα κάθε συνδικαλιστικής δράσης που μπορεί να αναπτυχθεί, κάνοντας καθεστώς την ηλεκτρονική ψηφοφορία βάζοντας στο χέρι κάθε εργαζόμενο που θέλει να οργανωθεί στο σωματείο του.

Για πρώτη φορά θα μπορεί ο εργοδότης να ξεφορτώνεται με απόλυση δίνοντας 2-3 μισθούς παραπάνω ακόμα και εκπροσώπους των εργαζομένων κάτι που σημαίνει πως δεν θα μπορεί πλέον να θεωρηθεί καμιά απόλυση άκυρη, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν την εργασιακή ζούγκλα ανενόχλητοι και χωρίς καμιά αντίδραση.

Ταυτόχρονα πάνε να χρυσώσουν το χάπι, με τερτίπια πως αυτό έχει να κάνει με το καλό των εργαζομένων και πως ο εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέξει με βάση τις ανάγκες του να δουλεύει 10 ώρες την μια μέρα και την άλλη 6 κατόπιν από κοινού συνεννόησης ατομικά ο καθένας μας με τον εργοδότη λες και δεν ξέρουν πως παίρνονται οι αποφάσεις στα εργοστάσια.

Λες και ο κάθε εργοδότης δεν αξιοποιεί κάθε αντεργατική νομοθεσία για να ξεζουμίσει τον εργαζόμενο με βάση τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης, με εκβιασμούς και τρομοκρατία με τον φόβο της απόλυσης σε περίπτωση διαφωνίας του εργαζομένου.

Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τις λιποθυμίες εργαζομένων σε πτηνοσφαγείο της περιοχής όταν η δουλειά πήγαινε τρένο και η υπερωρία σύννεφο. Ταυτόχρονα η υπερωριακή απασχόληση είναι διαχρονική διεκδίκηση σε πολλούς εργασιακούς χώρους του κλάδου, όπου υπάρχουν πάντα οι περίοδοι που εκτοξεύεται μέσα στο χρόνο η παραγωγή, κάτι που πραγματικά θα είναι εφιαλτικό για αυτούς τους εργαζόμενους, ότι πλέον θα είναι νόμιμη η απλήρωτη υπερωρία.

Αυτό το αντεργατικό έκτρωμα που έρχεται σαν πραγματικός οδοστρωτήρας για τα εργασιακά μας δικαιώματα, πατάει στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπου πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια είχαν βάλει πλάτη για το τσάκισμα της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνο, άλλα και στα διαχρονικά εμπόδια για την άσκηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Το συνδικάτο μας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου με την οργάνωση τους στο σωματείο και οργανώνοντας τη πάλη μας σε κάθε χώρο δουλειάς, να τους επιστρέψουμε πίσω το αντεργατικό νομοσχέδιο που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πολεμικό ανακοινωθέν.

Ετοιμάζουμε απεργιακή απάντηση όποτε και αν φέρει το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προς ψήφιση. Είναι σαφές πως θα έχουμε πολλά περισσότερα να χάσουμε αν μείνει αναπάντητος ο πόλεμος που ανοίγει κυβέρνηση και εργοδοσία.

notios-evoikos.blogspot.com

Σχόλια