Η Wagner προωθεί την ρωσική επιρροή σε Α.Μεσόγειο-Μ.Ανατολή: ”Εξαφανίζουν” τους Τούρκους από Λιβύη-Συρία

Η ρωσική εταιρεία ασφαλείας Wagner εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια μόνο ως μισθοφορική οργάνωση που εκτελεί αποστολές για λογαριασμό του ρωσικού κράτο


Η ρωσική εταιρεία ασφαλείας Wagner εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια μόνο ως μισθοφορική οργάνωση που εκτελεί αποστολές για λογαριασμό του ρωσικού κράτους, ακόμη και αν η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε διασύνδεση με αυτήν.

Πρόσφατα όμως, η εικόνα αυτή άλλαξε άρδην, μετά τις αποκαλύψεις ότι η υποτιθέμενη ασφάλεια και ο στρατιωτικός της ρόλος της εν λόγω εταιρείας, δεν είναι τίποτα άλλο από μια “βιτρίνα” που αποκρύπτει μια επεκτεινόμενη οικονομική αυτοκρατορία που περιλαμβάνει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Συρία-Λιβύη.

Η νέα εικόνα του ομίλου Wagner αντικατοπτρίζει μια ποιοτική αλλαγή στις στρατηγικές προοπτικές της Ρωσίας πέρα ​​από τις άμεσες στρατιωτικές επεμβάσεις για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα της Μόσχας.

Η Wagner είναι ένα από τα πολιτικά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στην Α.Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και την Αφρική, Τρείς περιοχές που είναι πρωταρχικοί στόχοι.

Πληροφορίες αποκάλυψαν ότι μια θυγατρική του Ομίλου Wagner, η εταιρεία Kapital, είχε εξασφαλίσει ειδική συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση, που αφορούσε διερεύνηση αερίου και πετρελαίου στις ακτές της Συρίας, ειδικά στην αμφισβητούμενη περιοχή με τον Λίβανο.

Η συμφωνία αντιπροσώπευε ένα μπόνους από τη Δαμασκό για την στρατιωτική δράση του ομίλου στην χώρα.

Ο ιδιοκτήτης του ομίλου, Yevgeny Prigozhin, είναι γνωστό ότι είναι κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Σύριος πολιτικός αναλυτής Ahmed Ghannam δήλωσε ότι η Ρωσία αποκτά σοβαρά ερείσματα πλέον στη Συρία, μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες ανεκμετάλλευτων πόρων φυσικού αερίου και πετρελαίου, εκτός από τη στρατηγική της θέση ως σύνδεσμος μεταξύ Ευρώπης, Αραβικού Κόλπου, Τουρκίας, Ιορδανίας και Ιράκ.

Ο Γκάνναμ τόνισε στο The Arab Weekly ότι, η Ρωσία χρησιμοποιεί συχνά ομάδες ασφαλείας που εργάζονται υπό την “σκέπη” των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και του Κρεμλίνου, για να εκτελούν διοικητικά καθήκοντα που έχουν συνδυασμένο στρατιωτικό και οικονομικό σκοπό.

Ο Σύριος ειδικός Muhammad Sabra τόνισε ότι οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν και αυτές “υποδαυλίσει” τους δικούς τους πολέμους στη Συρία, και έχουν συνάψει συμμαχίες με σκιώδεις ομάδες μέσω Σύριων αντιπροσώπων, όπως η οργάνωση Tiger με επικεφαλής τον Suhail Al-Hassan.

Ξένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι αποκαλύψεις σχετικά με τη φύση της δράσης της εταιρείας Wagner θα αναδείξει τις δραστηριότητες του ομίλου και σε άλλες χώρες, όπως την Λιβύη και την Βενεζουέλα, που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο, ενώ υπάρχουν και ορυχεία χρυσού και διαμαντιών.

«Η πρόκληση που βλέπουμε τώρα, είναι ότι οι Ρώσοι μισθοφόροι θα έχουν μόνιμη παρουσία στο τοπίο της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε η Candace Rondeaux, ανώτερη συνεργάτης στο Κέντρο για το μέλλον του πολέμου.

Η εμπιστοσύνη σε πιστές εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας παρέχει στη Ρωσία ένα μεγάλο περιθώριο να μπορεί να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις, μακριά από διπλωματικές πιέσεις και μέσα ενημέρωσης της Δύσης.

Αυτό ανοίγει την πόρτα σε μια ήπια επέκταση σε ζωτικές περιοχές του κόσμου, με τρόπο που δεν ήταν προηγουμένως εφικτός μέσω της άμεσης στρατιωτικής επέμβασης, όπως η υποστήριξη συμμάχων στη Λατινική Αμερική, την Αφρική ή το Αφγανιστάν.

Τον Ιανουάριο του 2018, ο Σεργκέι Σουχάνκιν, συνεργάτης εμπειρογνώμονας στο Διεθνές Κέντρο Μελετών Πολιτικής στο Κίεβο, αποκάλυψε ότι Ρώσοι μισθοφόροι είχαν σταλεί στο Σουδάν για να προστατεύσουν τα ορυχεία χρυσού, ουρανίου και διαμαντιών.

Η παρουσία του ομίλου Wagner στη Λιβύη προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον της δύσης, ειδικά των ΗΠΑ. Αναλυτές λένε ότι αυτό το ιδιαίτερο επίπεδο προσοχής οφείλεται στην οικονομική σημασία της Λιβύης, καθώς η ρωσική εταιρεία ασφαλείας εδρεύει σε μια ζωτική περιοχή που περιλαμβάνει την εύφορη Ημισέληνο του Πετρελαίου.

Η Wagner στηρίζει τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ μόνο από τότε ανέλαβε τον έλεγχο διαφόρων μεγάλων πεδίων πετρελαίου.

«Εάν η Ρωσία έχει πρόσβαση στη Συρία και την Λιβύη, αυτό δημιουργεί ένα στρατηγικό τόξο, το οποίο επιτρέπει στη Ρωσία να επεκταθεί στην Αφρική και στην Ευρώπη από τη νότια πλευρά της», δήλωσε η Άννα Μπορστσέβσκαγια, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την πολιτική.

Η Ρωσία μέσω της εταιρείας ασφαλείας θέλει να αποδείξει μακροπρόθεσμα την επιρροή της μέσω στρατιωτικών και οικονομικών συμφωνιών με το συριακό κράτος.

Αυτό θα δώσει στη Μόσχα σταθερότερη θέση στη Συρία και θα την βοηθήσει στην επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου της, που είναι η αποκατάσταση της παρουσία της ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο.


Σχόλια