Το ισραηλινό Μιτζνέφετ

Το ισραηλινό Μιτζνέφετ Ένα από τα χαρακτηριστικά των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ εδώ και χρόνια αποτελεί το περίεργο κάλυμμα κράνους τους που ονομάζετ

Ένα από τα χαρακτηριστικά των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ εδώ και χρόνια αποτελεί το περίεργο κάλυμμα κράνους τους που ονομάζεται «Μιτζνέφετ». Επίσημα, το όνομα αυτό περιγράφει το καπέλο που έφερε ο ανώτατος ιερέας του Ναού της Ιερουσαλήμ, αλλά το όνομα χρησιμοποιείται και γι’αυτό το κάλυμμα.

Πηγή: AgiliteGear.com

Η ιστορία του ξεκίνησε τις αρχές της δεκαετίας του 1990 εις το Λίβανο σε ανταρτοπόλεμο καθώς μπορούσε εύκολα να κρύβει τα κράνη των στρατιωτικών. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί είδαν πολλά ακόμη πλεονεκτήματα και έτσι το 1994 έγινε βασικό μέρος του εξοπλισμού δυνάμεων πεζικού, τόσο στις συμβατικές όσο και στις ειδικές δυνάμεις. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία διαμάχη ωστόσο διότι από τη μία προσφέρει κάποια τακτικά πλεονεκτήματα, από την άλλη εμποδίζει τη χρήση σύγχρονων συστημάτων κρανών, έτσι η χρήση του έχει μειωθεί ελαφρώς.


Πηγή: Vox.com

Το πρώτο πλεονέκτημα που είδαν οι Ισραηλινοί ήταν ότι αλλοιώνει τη χαρακτηριστική σιλουέτα ώμων-λαιμού-κεφαλιού, κάνοντας την αναγνώριση ατόμων από απόσταση πιο δύσκολη. Αλλά δεν ήταν το μόνο. Τα στελέχη έφεραν διπλό ύφασμα που ήτο ερήμου από τη μία και δάσους από την άλλη. Έτσι σε λίγα δευτερόλεπτα μπορούσαν να εναλλάσσουν τη παραλλαγή αυτή προσφέροντας σημαντική κάλυψη σε πεδία μάχης όπως αυτά του Λιβάνου. Τέλος, το πλέγμα του υφάσματος λειτουργεί ως ένα βελτιωμένο καπέλο για προστασία από το καυτό ήλιο της Μέσης Ανατολής. Ο λόγος είναι γιατί προσφέρει σκιά, επιτρέπει στον αέρα να περνάει από μέσα του, και πολύ εύκολα μπορεί κανείς να το ανοίξει περισσότερο προς τη πλευρά του ήλιου.


Πηγή: TimesOfIsrael.com

Ειδικά στο θέμα της παραλλαγής της ανθρώπινης σιλουέτας είναι τόσο αποτελεσματικό που το 2015 άρχισε να γίνεται συζήτηση και για την επίσημη χρήση του εις την Ουκρανία, ενώ έχουμε δει αρκετές φορές δυτικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων να κάνουν παρόμοιες πατέντες για να επιτύχουν ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα.


Πηγή: TimesOfIsrael.com

Πέρα από τα νόμιμα τακτικά στρατιωτικά τμήματα, εδώ και χρόνια αυτό το περίεργο μέσο παραλλαγής το χρησιμοποιούν και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις της Χαμάς εις τη Παλαιστίνη. Για όσους δε το γνωρίζουν, η Χαμάς είναι ένα πολιτικό κόμμα με ένα ένοπλο παρακλάδι-τμήμα της. Μία ισλαμική παραστρατιωτική οργάνωση με έδρα στη Παλαιστίνη που χρηματοδοτείται από τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα», το κράτος του Ιράν, και έχει στόχο την ένοπλη προώθηση των θέσεων του πολιτικού κόμματος της Χαμάς.


Πηγή: ArabNews.com

Το σημερινό πρόβλημα με τη χρήση του Μιτζνέφετ είναι ότι στο σύγχρονο πεδίο μάχης τα κράνη έχουν μετατραπεί σε ένα δεύτερο φορέα εξοπλισμού (διόπτρες, φακοί, αισθητήρες, πομποί, κ.ά. συχνά προσαρμόζονται πλέον εις τα κράνη). Για παράδειγμα παρακάτω βλέπετε ένα στέλεχος των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων του Ισραήλ με πιο συνηθισμένη σύνθεση εξοπλισμού για κράνος.


Πηγή: SOFREP.com

Παρ’όλα αυτά, το Μιτζνέφετ συνεχίζει να αποτελεί βασικό μέρος του εξοπλισμού και συχνά χρησιμοποιείται τόσο από συμβατικές όσο και ειδικές δυνάμεις εις το Ισραήλ λόγω των σημαντικών τακτικών πλεονεκτημάτων του. Δε γνωρίζουμε για πόσο ακόμα θα συμβαίνει αυτό με δεδομένη τη κατεύθυνση που προαναφέραμε, αλλά σίγουρα το υλικό αυτό έχει αποδείξει ιστορικά την αξία του και η αλλαγή του δε θα είναι εύκολη χωρίς κάποιο αντάξιο αντικαταστάτη του.

Σχόλια