ΣΑΡΔΙΑΝΌ ΠΕΔΊΟ!

Οι αρχαίες Σάρδεις, η πόλη του Κροίσου το 546 π.Χ. αποκαλύπτεται το 1911 κάτω από το «Σαρδιανό πεδίο».Δηλαδή την πεδιάδα που εκτεινόταν ανάμεσα στο όρ


Οι αρχαίες Σάρδεις, η πόλη του Κροίσου το 546 π.Χ. αποκαλύπτεται το 1911 κάτω από το «Σαρδιανό πεδίο».Δηλαδή την πεδιάδα που εκτεινόταν ανάμεσα στο όρος Τμώλο και τον Έρμο ποταμό και διαρρεόταν από τον διάσημο Πακτωλό ποταμό.

Η πρώτη δυναστεία που βασίλεψε ήταν των Ηρακλειδών, όπως μας λέει ο Ηρόδοτος. Το 499 π.Χ.,στη διάρκεια της ιωνικής επανάστασης, η πόλη πυρπολήθηκε και τότε καταστράφηκε ο περίφημος Ναός της Κυβέλης. Το 334 π.Χ. οι Σάρδεις παραδόθηκαν στον Μέγα Αλέξανδρο όπου και αναδείχθηκε σε σημαίνουσα ελληνική πόλη σε όλη την ελληνιστική περίοδο. Αλλά και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο οι Σάρδεις συνέχισαν να διατηρούν τον ελληνικό χαρακτήρα φθάνοντας στο τιμητικό τίτλο της Μητρόπολης. Στο μεγάλο όμως σεισμό που συνέβη το 17 μ.Χ. η πόλη καταστράφηκε, γρήγορα όμως ανοικοδομήθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους.Ομως η παρακμή της είχε ήδη αρχίσει.

Γεωδίφης
Σχόλια