Ο πρώτος λεπτομερής χάρτης των μαύρων τρυπών και των άστρων νετρονίων του Σύμπαντος


Το γερμανικής κατασκευής διαστημικό τηλεσκόπιο eROSITA που εντοπίζει και μελετά τις ακτίνες Χ στο Σύμπαν κατάφερε να δημιουργήσει τον πιο λεπτομερή χάρτη των μαύρων τρυπών και των άστρων νετρονίων στο Σύμπαν. Ανάμεσα τους είναι και περισσότερα από τρία εκατ. σώματα που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία δύο έτη. Το eROSITA εκτοξεύτηκε το 2019 και είναι το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ ικανό να παρατηρεί ολόκληρο τον ουρανό και βρίσκεται σε ένα σημείο που έχει την πιο καθαρή θέα του Διαστήματος από άλλα διαστημικά τηλεσκόπια.

Ήδη το τηλεσκόπιο έχει κάνει αρκετές πολύ σημαντικές ανακαλύψεις όπως οι γιγάντιες κοσμικές φυσαλίδες που υπάρχουν στο κέντρο του γαλαξία μας. Οι ανακαλύψεις αυτές βοηθούν τους επιστήμονες να βρουν απαντήσεις σε μεγάλα κοσμολογικά μυστήρια όπως η παρουσία και οι ιδιότητες της σκοτεινής ενέργειας στο Σύμπαν.

«Για πρώτη φορά έχουμε στην διάθεση μας λένα τηλεσκόπιο ακτίνων Χ που μπορεί να λειτουργήσει με τρόπο παρόμοιο με αυτό των ευρέως πεδίου οπτικά τηλεσκόπια που χρησιμοποιούμε σήμερα. Με το eROSITA καλύπτουμε με αποτελεσματικότητα όλο τον ουρανό και μπορούμε να μελετήσουμε κολοσσιαίες δομές όπως ολόκληρο τον γαλαξία μας. Με τα τηλεσκόπια ακτίνων Χ μπορούμε να κάνουμε λεπτομερείς παρατηρήσεις σε πολύ μακρινές περιοχές του Σύμπαντος και να συλλέγουμε δεδομένα για τα αρχικά στάδια της ύπαρξης του. Όμως μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να συνθέσουμε μεγάλο αριθμό μαύρων τρυπών και άστρων νετρονίων και να δημιουργήσουμε ένα κατάλογο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μελέτη της εξέλιξης του Σύμπαντος» αναφέρει ο Αντρέα Μερλόνι, επικεφαλής της λειτουργίας του eROSITA.

naftemporiki.gr

Σχόλια