ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Οι οικολογικές «φούσκες» εδώ και τώρα πληρώνονται

Η ταινία του Αλ Γκορ ήταν το «κόκκινο βιβλίο του Μάο» για τους οικολογικό κίνημα: έτυχε τεράστιας διαφήμισης, προβλήθηκε σε σχολεία, διαμόρφωσε συνειδ


Η ταινία του Αλ Γκορ ήταν το «κόκκινο βιβλίο του Μάο» για τους οικολογικό κίνημα: έτυχε τεράστιας διαφήμισης, προβλήθηκε σε σχολεία, διαμόρφωσε συνειδήσεις και φόβισε… Μετά, τη σκυτάλη ανέλαβε η «αθώα» Γκρέτα…

[Μετά την οικονομική καχεξία λόγω κορωνοϊού, μια άλλη πληγή θα πλήξει κάθε ελληνική οικογένεια αλλά και την Ελλάδα λόγω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών του ρεύματος και του αερίου. Η αλήθεια είναι πικρή: Η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας ανέρχεται στο 75%, ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ στο 55%. Και αυτό γιατί, κλείνουμε θερμοηλεκτρικές μονάδες που χρησιμοποιούν λιγνίτη επειδή ρυπαίνουν το περιβάλλον, για να αποφύγουμε πρόστιμα που προβλέπει η ΕΕ. Ούτε που σκεφτόμαστε, ως ισότιμα μέλη, να επιμείνουμε να εξαιρεθεί η χώρα μας, και «στο τέλος πάντα η Γερμανία κερδίζει…». Αν περιμένουμε με την επιδοτούμενη πολιτική των ηλιακών και των ανεμογεννητριών να λύσουμε το ενεργειακό μας πρόβλημα ξεγελιόμαστε: Θα περιμένουμε αιώνες στην Αυλίδα και Ιφιγένεια δεν θα βρίσκουμε…Ε.Δ.Ν.]

του Paul A. Nuttall* Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

Η ταινία του Aλ Γκορ για την κλιματική αλλαγή χαιρετίστηκε ως πρωτοποριακή όταν κυκλοφόρησε με φανφάρες, αλλά στο μεταξύ η περίφημη αλήθεια αποδείχθηκε ότι είχε την παραμικρή αλήθεια.

Πριν δεκαπέντε χρόνια, ο Αλ Γκορ, αποτυχημένος υποψήφιος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, κυκλοφόρησε αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ταινία τρόμου με τίτλο " An Inconvenient Truth: The Global Warming Emergency. And what can can do it ". Η ταινία είχε παγκόσμια επιτυχία και ο Γκορ κέρδισε Όσκαρ. Ελαβε επίσης το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Γκορ είχε καταφέρει να κάνει σέξι την υπερθέρμανση του πλανήτη. Όλοι ήθελαν να εμφανίζονται ως ειδικοί για να δείξουν ότι ήταν φιλικοί προς το περιβάλλον, ειδικά οι διάσημοι. Και όλοι οι άλλοι έπρεπε να μπουν στην ατζέντα γιατί, όπως ακούμε ακόμα τόσο συχνά σήμερα, "είναι η επιστήμη που το λέει".



Για την «κλιματική αλλαγή» μιλούν μονίμως οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ. Οι μετεωρολόγοι, ως καθ’ ύλην αρμόδιοι, δεν έχουν άποψη ή δεν τους δίνεται ο λόγος στα ΜΜΕ;

Θυμάμαι ότι όταν έγινα μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν δέκα και πλέον χρόνια, μου έστειλαν ένα αντίγραφο του DVD και του βιβλίου. Νομίζω ότι σχεδιάστηκαν για να είναι η Βίβλος μας, ειδικά όταν επιδίδουμε σε μια ρητορική που προκαλεί φόβο σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη ... το οποίο η επιτροπή δεν σταμάτησε να κάνει. Γι 'αυτό σταμάτησα να πηγαίνω.

Αλλά η ταινία δεν προοριζόταν μόνο για ενήλικες ή ευκολόπιστους ευρωβουλευτές, σχεδιάστηκε για να τρομάξει τα παιδιά μας. Σχολεία σε όλο τον κόσμο πρόβαλαν την ταινία και το συνοδευτικό βιβλίο μπήκε στις βιβλιοθήκες τους. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά τρομοκρατήθηκαν από την επικείμενη κλιματική καταστροφή, η οποία οδήγησε σε «κλιματικό άγχος» και εξακολουθεί να κρατάει τα μικρά μας χωρίς ύπνο τις νύχτες ακόμα και σήμερα.

Ωστόσο, άρχισαν να προκύπτουν προβλήματα για το " An Inconvenient Truth ". Το 2007, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας έκρινε ότι η ταινία περιείχε εννέα επιστημονικές ανακρίβειες που σχετίζονται με το "εκφοβιστικό μήνυμα και την υπερβολή". Από εκείνο το σημείο και μετά, τα σχολεία έπρεπε να παρέχουν ένα αντίβαρο στα «μονομερή» επιχειρήματα της ταινίας.

Αλλά, άλλο θέλω να πω. Ηθελα να γράψω αυτό το άρθρο για να τονίσω τα δεκαπέντε χρόνια από την κυκλοφορία του " An Inconvenient Truth " και να δω αν ισχύουν σήμερα ορισμένες από τις αποκαλυπτικές προβλέψεις του Gore. Διάλεξα τρία - αλλά θα μπορούσα να είχα καλύψει πολλά, πολλά άλλα.

Το πρώτο είναι ότι η στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να ανυψωθεί 6 μέτρα «στο εγγύς μέλλον», βυθίζοντας πόλεις σε όλο τον κόσμο και αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους. Ισως νομίζετε ότι αυτή είναι μια σκηνή από την ταινία καταστροφής του 2004 " The Day After ", αλλά μην ανησυχείτε, είναι εξίσου εξωπραγματικό.

Οι πόλεις δεν πλημύρισαν και την τελευταία φορά που επισκέφθηκα την Ολλανδία πριν από μερικά χρόνια δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω αναπνευστήρα. Ακόμη και η IPCC, η οποία δεν διστάζει να καταφεύγει σε τακτικές εκφοβιστικές, προέβλεψε το 2007 ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει μόνο από 0,59 έως 60 εκατοστά κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα.

Ο ίδιος ο Γκορ ανησυχούσε τόσο για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που αγόρασε ένα παραθαλάσσιο ακίνητο αξίας 8 εκ. δολαρίων στο Λος Άντζελες λίγα χρόνια μετά. Πράγματι, αυτοί οι καταραμένοι Δημοκρατικοί λατρεύουν να λένε στους ανθρώπους πώς να ζουν, αλλά σπάνια εφαρμόζουν αυτό που κηρύττουν ... Το πρόσφατο πάρτι γενεθλίων του Μπαράκ Ομπάμα όπου κανείς δεν φορούσε μάσκα είναι ένα άλλο παράδειγμα.

Όπως και να έχει, η δεύτερη λανθασμένη πρόβλεψη του Γκορ είναι ότι οι πάγοι του Βόρειου Πόλου θα είχαν λιώσει στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας. Έκανε αυτή τη δήλωση το 2008 κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη Γερμανία με αφορμή τη διάσκεψη COP15 για το κλίμα.

Τεχνικά, δεν εφηύρε ο ίδιος αυτόν τον υπερβολικό ισχυρισμό, απλώς τον έβγαλε από μια εκφοβιστική κλιματική μελέτη. Αλλά καθώς ο Γκορ την κυκλοφόρησε στον κόσμο, του ανήκει. Και μια απλή ματιά σε έναν χάρτη, ή ακόμα και πρόσφατες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το διάστημα, αποκαλύπτει ότι, ναι, αυτά οι παγετώνες στους πόλους είναι ακόμα εκεί.



Οι παγετώνες στο Β. Πόλο το 2012 και το 2013. Δυσκολεύτηκα να αναρτήσω αυτή τη φωτογραφία και αναζήτησα πρόσφατες. Στο https://www.youtube.com/watch?v=652Yhz4ueos και με εισαγωγή «Εικόνες σοκ από την εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΑΣΑ» βρήκα ένα σχετικό βίντεο αλλά δυστυχώς σταματάει στο 2012! Κάθε διάψευση δεκτή!

Τέλος, και νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο, ο Γκορ υποστήριξε ότι «η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς και η κοπή και η καύση δασών και άλλων κρίσιμων οικοτόπων, προκαλεί την εξαφάνιση ζωντανών ειδών σε επίπεδο συγκρίσιμο με το γεγονός της εξαφάνισης των δεινόσαυρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια ». Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να δεις ότι αυτό είναι απλά λάθος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι δεινόσαυροι - και το 70% των ζώων και των φυτών της Γης - εξαφανίστηκαν όταν ένας αστεροειδής πλάτους 10 χιλιομέτρων συνετρίβη στην χερσόνησο Γιουκατάν. Και δόξα τω Θεώ που συνέβη αυτό, γιατί υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μην ήμασταν εδώ σήμερα αν δεν είχε συμβεί. Ούτως ή άλλως, ο ισχυρισμός του Γκορ ότι η μικρή αύξηση της θερμοκρασίας που βλέπουμε σήμερα θα μπορούσε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με αυτόν τον αστεροειδή, είναι τόσο γελοίο, που δεν είμαι καν σίγουρος ότι χρειάζεται αντίκρουση.

Αυτό που θα πω είναι ότι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν μεταξύ 8,7 και 10 εκατομμύρια διαφορετικά είδη στη Γη. Πριν από αυτή την πρόσφατη μελέτη, υπολόγιζαν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν μεταξύ 3 και 100 εκατομμύρια. Αναρωτιέμαι λοιπόν πώς μπορούν να πουν αν ο αριθμός των ειδών αυξάνεται ή μειώνεται όταν δεν γνωρίζουν καν πόσα είδη υπάρχουν ακριβώς;

Είτε έτσι είτε αλλιώς, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι οι ισχυρισμοί του Γκορ είναι πιο αλλόκοτοι από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας της Extinction Rebellion. Αλλά οι ανησυχούντες για το κλίμα δεν είναι ηλίθιοι και έχουν μάθει από τα λάθη τους. Ενώ δεν μείωσαν τις υπερβολές τους, συνειδητοποίησαν ότι χρειάζονταν κάποιον πιο πρακτικό για να κάνει αυτές τις αλλόκοτες δηλώσεις.

Βλέπετε, ο Γκορ ήταν η Γκρέτα της εποχής του. Η διαφορά, όμως, είναι ότι ο Γκορ, ως πρώην πολιτικός, δεν έμεινε απρόσβλητος από την κριτική. Οι ανησυχούντες για το κλίμα έχουν μάθει ότι είναι καλύτερο να έχουν μια ανεπίληπτο έφηβο ως εκπρόσωπο παρά έναν σκληρό πρώην πολιτικό. Είναι πολύ απαίσιο όταν το σκέφτεσαι.

Όπως και να έχει, έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια και πολλοί από τους ισχυρισμούς του Γκορ αποδείχθηκαν κολοκύθια νερόβραστα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους ανησυχούντες για το κλίμα να συνεχίσουν να κάνουν παρόμοιους ισχυρισμούς. Και ελπίζω πραγματικά ότι θα είμαι εν ζωή σε δεκαπέντε χρόνια για να γράψω ένα άλλο άρθρο για το πώς οι τρομακτικές ιστορίες που εκστομίζει η Γκρέτα διαψεύστηκαν. Εκτός αν έχω πεθάνει από ζέστη ή με πνίξει η άνοδος της στάθμης των ωκεανών, για το οποίο αμφιβάλλω πολύ.

*Ο Paul Nuttall (γεν. Το1976) είναι Βρετανός πολιτικός. Ηγήθηκε του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (2016-2017) από το οποίο αποχώρησε το 2018. Διετέλεσε Ευρωβουλευτής από το 2009 έως το 2019.

www.rt.com
Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος
Σχόλια