100 δισ. θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι την ενεργειακή κρίση

Διστακτική η Ε.Ε. στη λήψη μέτρων


Διστακτική η Ε.Ε. στη λήψη μέτρων

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 100 δισ. ευρώ μπορεί να φθάσει το τελικό κόστος της ενεργειακής κρίσης για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, την ώρα που η Ε.Ε. δείχνει για μια ακόμη φορά διστακτική και αμφίθυμη ως προς τη λήψη ριζικών και ενιαίων μέτρων στήριξης.

Το εκτιμώμενο κόστος των 100 δισ. ευρώ αναφέρεται σε επιστολή των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. προς την Κομισιόν, την οποία αποκάλυψε το Bloomberg, επισημαίνοντας πως μπροστά σ’ αυτές τις επιβαρύνσεις-μαμούθ μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό τα επιμέρους αντισταθμιστικά μέτρα των περίπου 10 δισ. που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Επιστολή

«Οι πολίτες της Ε.Ε. δεν μπορούν να καλύψουν το ενεργειακό κόστος και θα έχουμε άμεση αύξηση της ενεργειακής φτώχειας» προειδοποιούν στην επιστολή τους οι υπουργοί Ενέργειας, προσθέτοντας: «Το πρόσθετο ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές πιθανότατα θα φτάσει τα 100 δισ. ευρώ».

Οι υπολογισμοί αυτοί για κόστος 100 δισ. συμπίπτουν και με τις εκτιμήσεις αναλυτών που παραθέτει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι εάν δεν υπάρξει πολύ μεγαλύτερη κυβερνητική παρέμβαση και ήπιες θερμοκρασίες τον χειμώνα, είναι πολύ πιθανό ότι δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά ανά την Ε.Ε. θα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Η λεγόμενη «εργαλειοθήκη» της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των ενεργειακών τιμών αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, αλλά παραμένει ζητούμενο το πόσο προωθημένη και αποτελεσματική θα είναι. Μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει μεμονωμένα πακέτα στήριξης, κυρίως επιδοματικού χαρακτήρα, τα οποία το Bloomberg κοστολογεί κοντά στα 10 δισ. ευρώ.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση Μακρόν παρέχει προσώρας επιδοτήσεις ύψους 582 εκατ. ευρώ στα πιο φτωχά νοικοκυριά, ενώ το πλαφόν που βάζει το Παρίσι για το συνολικό πακέτο των μέτρων στήριξης είναι τα 4 δισ. ευρώ.

Η Ιταλία έχει ανακοινώσει αντίστοιχο πακέτο κατά τι υψηλότερο των 3 δισ. ευρώ, καθώς μόνον οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% αυτόν τον μήνα.

Η Ισπανία έβαλε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, μείωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και επέβαλε rebate στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων, με το συνολικό ύψος των μέτρων να φθάνει στα 2,6 δισ. ευρώ.

Η -εκτός Ε.Ε. πια- Βρετανία έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει μέτρα στήριξης 500 εκατ. στερλινών.

Χθες, οι ευρωπαϊκές τιμές στα futures φυσικού αερίου συγκρατήθηκαν αρκετά κάτω από τα ιστορικά ρεκόρ της Τετάρτης, στον απόηχο πάντα της παρέμβασης Πούτιν και της δέσμευσής του για αύξηση των ροών αερίου της Gazprom προς την Ευρώπη.

Οι τιμές των ολλανδικών futures αερίου υποχώρησαν στα 90 ευρώ ανά MWh, περίπου 35% χαμηλότερα από το peak των αρχών της εβδομάδας. Παραμένουν όμως κατά 300% υψηλότερες σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Στην Κίνα

Με αντίστοιχη ένταση πλήττει η ενεργειακή κρίση και την Κίνα, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ να «παγώσει» τα μεγάλα project της πράσινης μετάβασης και να δώσει εντολή για αύξηση της παραγωγής άνθρακα. Με την έλλειψη ενέργειας να απειλεί καίρια πια τη βιομηχανική παραγωγή και την οικονομία της χώρας, οι αρχές της Κίνας έδωσαν χθες επείγουσα εντολή σε 72 ανθρακωρυχεία της Μογγολίας να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 100 εκατομμύρια τόνους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Securities Times, ο επιπλέον άνθρακας που καλείται να εξορύξει η Μογγολία ισοδυναμεί με το 10% της παραγωγής που είχε η περιοχή το 2020. Η εγχώρια παραγωγή άνθρακα της Κίνας έφτασε τα 3,9 δισεκατομμύρια τόνους πέρυσι και προβλέπεται να αυξηθεί το 2021, παρά τη διεθνή δέσμευση-υπόσχεση του Σι ότι η Κίνα θα μειώσει δραστικά τις εκπομπές ρύπων ώστε να πετύχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα έως το 2060.  

Της Νικόλ Λειβαδάρη


Σχόλια