Μπουρκίνα Φάσο: Η χούντα επαναφέρει το Σύνταγμα

Η χούντα που κατέλαβε την εξουσία στην Μπουρκίνα Φάσο πριν από μία εβδομάδα επανάφερε σήμερα, Δευτέρα, το Σύνταγμα της χώρας που είχε αναστείλει, την

Η χούντα που κατέλαβε την εξουσία στην Μπουρκίνα Φάσο πριν από μία εβδομάδα επανάφερε σήμερα, Δευτέρα, το Σύνταγμα της χώρας που είχε αναστείλει, την ίδια ημέρα μιας συνάντησης με κοινή αντιπροσωπεία της Οικονομικής Κοινότητας των Χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) και του ΟΗΕ.

Το Πατριωτικό Κίνημα για την Ασφάλεια και την Αποκατάσταση (MRSR, η χούντα) «εξασφαλίζει τη συνέχεια του Κράτους εν αναμονή της τοποθέτησης μεταβατικών οργάνων», αναφέρει ένας «θεμελιώδης νόμος» 37 άρθρων που ανέγνωσε στην εθνική τηλεόραση ένα από τα μέλη του, ο αντισυνταγματάρχης Σιπριέν Καμπορέ.

Διευκρινίζει πως «ο θεμελιώδης νόμος αίρει την αναστολή του Συντάγματος», το οποίο συμπληρώνει έως την επιστροφή στη συνταγματική τάξη σε ημερομηνία που δεν προσδιορίζεται.

«Το MRSR είναι το κεντρικό όργανο καθορισμού και προσανατολισμού της πολιτικής για την ασφάλεια, την οικονομία, την κοινωνία, την ανάπτυξη και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας», αναφέρεται στο κείμενο.

Διευκρινίζεται επίσης πως ο πρόεδρος του MRSR είναι «πρόεδρος της Φάσο, αρχηγός του Κράτους, ανώτατος ηγέτης των εθνικών ενόπλων δυνάμεων».

Ο θεμελιώδης νόμος εγγυάται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς και τις βασικές ελευθερίες που περιέχονται στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα την ελευθερία της κυκλοφορίας, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου.

Διάταγμα το οποίο αναγνώστηκε επίσης στην τηλεόραση έβαλε τέλος στα καθήκοντα του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού, Ζιλμπέρ Ουεντραόγκο, σε μια χώρα όπου από το 2015 σημειώνονται όλο και πιο συχνά επιθέσεις τζιχαντιστικών οργανώσεων, τις οποίες η κυβέρνηση του ανατραπέντος προέδρου Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ δεν κατάφερε να αναχαιτίσει.

Η ανακοίνωση για την επαναφορά του Συντάγματος γίνεται την ημέρα της επίσκεψης στην Ουαγκατούγκου κοινής αντιπροσωπείας της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) και του ΟΗΕ υπό τη Σίρλεϊ Αϊόρκορ Μπότσγουεϊ, υπουργό Εξωτερικών της Γκάνας, και τον Αναντίφ Μαχαμάτ Σάλεχ, ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για τη Δυτική Αφρική και το Σαχέλ.
Σχόλια