Όλη η αλήθεια για τον EastMed – Οι ΗΠΑ και το Euro-Asia

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης ήρθε προ καιρού το non paper του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον αγωγό EastMed. Πρόκειται για σχέδιο που έχει ήδη συμπληρώσει


Εν μέσω ενεργειακής κρίσης ήρθε προ καιρού το non paper του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον αγωγό EastMed. Πρόκειται για σχέδιο που έχει ήδη συμπληρώσει 10ετία, βρίσκεται στο πιο ώριμο στάδιο, συμβάλλει στην διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ευρώπης με αέριο, ανοίγει τον δρόμο για δημιουργία νοτίου ενεργειακού πόλου ως συμπληρωματικό αντίβαρο σ’ αυτό της Βόρειας Θάλασσας και στηρίζεται στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά. Προκαλεί εντύπωση πως ένα non paper δημιουργεί τέτοια κατάσταση! Όταν μάλιστα υπάρχουν υπογεγραμμένες διακρατικές συμφωνίες (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα), υπάρχουν αποφάσεις της ΕΕ, υπάρχουν θεσμοί που έχουν γεννηθεί γύρω από την ιδέα αυτού του έργου (Forum Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και δήλωση συμμετοχής της Γαλλίας, των ΗΠΑ και των Εμιράτων), υπάρχουν ήδη μελέτες και ολοκληρώνονται και εκείνες που το καθιστούν ώριμο για δρομολόγηση κατασκευής.

Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να μην υποστηρίξει την κατασκευή του EastMed, μην ψάχνει για δικαιολογία και φύλο συκής. Γιατί το παιχνίδι είναι ακριβώς αυτό! Και γι’ αυτό δεν απαντούν, το αφήνουν να κυκλοφορεί, να δημιουργεί κλίμα, για να ξεγράψουν τον EastMed, λόγω Αμερικάνων! Αλλά έτσι δημιουργούν και τη χείριστη εικόνα: μιας χώρας χωρίς θέση, χωρίς ρόλο, χωρίς ανάστημα, που δεν τιμά συμφωνίες και δεσμεύσεις!

Στο άτυπο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι δεν είναι ενδεδειγμένη η κατασκευή του αγωγού για λόγους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς (υψηλό κόστος κατασκευής), καθώς κι ότι προκαλεί εντάσεις στην περιοχή (αντιδράσεις της Τουρκίας). Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση Τραμπ, στο πλαίσιο του East Med Act, είχε στηρίξει τον αγωγό με δηλώσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Πομπέο και με την παρουσία του ιδίου στην καθοριστική τριμερή συνάντηση πριν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας κατασκευής του έργου.
Ποιους ανταγωνισμούς δημιουργεί

Οι Αμερικανοί δεν εμπλέκονται ούτε οικονομικά, ούτε θεσμικά, ούτε γεωγραφικά, ούτε σχεδιαστικά στον EastMed. Το έργο δεν τους ζήτησε ούτε σέντ. Η κατασκευή έχει αποφασιστεί με συμφωνία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ που υπογράφτηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2020. Επίσης, η ΕΕ το έχει χαρακτηρίσει έργο «κοινού ενδιαφέροντος» και το έχει εντάξει στα Projects of Common Interest με τελευταία, πέμπτη επιβεβαίωση στη Λίστα των Έργων του Νοεμβρίου 2021 (Brussels, 19.11.2021 C(2021) 8409 final), η οποία και θα έρθει από την Κομισιόν προς οριστική έγκριση στο Ευρωκοινοβουλίου στο τέλος Ιανουαρίου 2022.

slpress.gr
Σχόλια