Ενέργεια: «Σάρωσε» η ακρίβεια στην Ελλάδα – Ρεκόρ αύξησης 40% στα τιμολόγια με μέσο όρο στην Ε.Ε. 28%

Το πέμπτο υψηλότερο κόστος ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, τον Ιανου


Το πέμπτο υψηλότερο κόστος ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο οι τιμές ενέργειας – ο μέσος όρος των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και των υγρών καυσίμων – που πλήρωσαν οι καταναλωτές αυξήθηκαν στην Ελλάδα με ετήσιο ρυθμό 40,5% έναντι αύξησης 24,8% στην ΕΕ.

Η αύξηση των τιμών ενέργειας στην ΕΕ ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 1997, όταν άρχισε η δημοσίευση στοιχείων για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Στην Ελλάδα, η αύξηση του Ιανουαρίου αποτελεί επίσης ρεκόρ. Τον Δεκέμβριο, οι τιμές αυξήθηκαν 34,8% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 25,9% στην ΕΕ.

Μεγαλύτερες αυξήσεις από την Ελλάδα τον Ιανουάριο είχαν το Βέλγιο (67%), η Ολλανδία (58%), η Λιθουανία (43%) και η Εσθονία 941%), ενώ στη Μάλτα δεν υπήρξε καμία αύξηση και στην Πορτογαλία και την Κροατία οι αυξήσεις ήταν πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο (12% και στις δύο), προφανώς λόγω και των υψηλότερων κρατικών επιδοτήσεων.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές για φυσικό αέριο, οι οποίες κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο με ένα ποσοστό ετήσιας αύξησης 41% ή 13,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Δεκέμβριο.

topontiki
Σχόλια