Ασκήσεις... πανικού...

Εντρομο το οικονομικό επιτελείο επανασχεδιάζει από μηδενική βάση και μέσα σε κλίμα πανικού τον προϋπολογισμό καταρτίζοντας σενάρια με βάση τη νέα ζοφε


Εντρομο το οικονομικό επιτελείο επανασχεδιάζει από μηδενική βάση και μέσα σε κλίμα πανικού τον προϋπολογισμό καταρτίζοντας σενάρια με βάση τη νέα ζοφερή κατάσταση και τους κινδύνους για απρόβλεπτες ζημιές στην ανάπτυξη και στα κρατικά ταμεία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το σκηνικό είναι άκρως ανησυχητικό, με... τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και να βρίσκουν απροετοίμαστη την Ευρώπη που αναζητεί σανίδα σωτηρίας προκειμένου να σπάσει τη μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν φτάσει στο χείλος της καταστροφής από τον εκτροχιασμό των τιμών στην ενέργεια.

Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για συγκρότηση ευρωπαϊκού ταμείου αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους που διογκώνεται με αστραπιαίες ταχύτητες σοκάροντας τις οικονομίες της ευρωζώνης και πολύ περισσότερο την ελληνική, καθότι πιο εύθραυστη. Οι υψηλές πτήσεις των τιμών στην ενέργεια, με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο να κάνουν άλμα σε μια μέρα γράφοντας αυξήσεις έως και 51% και 6% αντίστοιχα, μαζί με τον νέο μηχανισμό και την αύξηση των επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έρχονται βασικά στο Eurogroup που αλλάζει ατζέντα και συνεδριάζει σήμερα στο Παρίσι υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει προπαρασκευαστική συζήτηση για εξαίρεση των δαπανών επιδότησης για το ρεύμα και το φυσικό αέριο από τα δημοσιονομικά ελλείμματα για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Οι πληροφορίες μιλούν για μεγαλύτερα και πιο ισχυρά αναχώματα που θα απορροφούν τους κραδασμούς από την ενεργειακή κρίση, καθώς η πρόβλεψη στην έκθεση των θεσμών για τη 13η αξιολόγηση για 1 δισ. ευρώ επιδοτήσεις ώς τον Ιούλιο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης έχει ήδη ξεπεραστεί και αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το πώς θα δουλέψουν τα νέα μέτρα και αν οι επιδοτήσεις θα καλύψουν τις απώλειες στα εισοδήματα των νοικοκυριών από τους καυτούς λογαριασμούς που φτάνουν να τρώνε το 50% του μισθού ή της σύνταξης θα φανεί στην πράξη καθώς οι καταναλωτές βομβαρδίζονται ταυτόχρονα και από τον υψηλό πληθωρισμό.

Με δεδομένο ότι από την αύξηση κατά 6,2% του πληθωρισμού τον Ιανουάριο οι 4,2 μονάδες οφείλονται στο άλμα των τιμών στην ενέργεια, η ανάφλεξή τους ανεβάζει τις ταχύτητες του γενικού δείκτη σε νέα ιστορικά υψηλά με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για επιτάχυνση στη ζώνη του 10%-11% επιτείνοντας τα πλήγματα στα εισοδήματα και στα κόστη των επιχειρήσεων. Τον πληθωρισμό θα τροφοδοτήσουν οι ραγδαίες ανατιμήσεις σε καύσιμα, πρώτες ύλες, προϊόντα, τρόφιμα και εμπορεύματα που επηρεάζονται από τις εμπορικές διαταραχές.

Η ζημιά από την ενέργεια τείνει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και οι ομίχλες για την πορεία της οικονομίας πυκνώνουν, τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία αναδιατάσσοντας τον προϋπολογισμού και φέρνοντας μπροστά τα δυσμενή σενάρια για την ανάπτυξη και τα δίδυμα ελλείμματα, δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών, που επηρεάζεται ευθέως από τις διψήφιες ανατιμήσεις στην ενέργεια με αποτέλεσμα να διογκώνεται επικίνδυνα.

Στο Γενικό Λογιστήριο αναθεωρούν επί τα χείρω την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2022 έως και δυο ποσοστιαίες μονάδες μακριά από τον αρχικό στόχο για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 4,5% λόγω της αβεβαιότητας από τον τουρισμό πάνω στον οποίο είχαν στηριχτεί τα μοτέρ της οικονομίας. Οι νέες όμως μαύρες προβλέψεις για τις εισπράξεις από το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα καθιστούν την επιβράδυνση της οικονομίας αναπόφευκτη.

Η εξίσωση να κρατήσεις την οικονομία ζωντανή και ταυτόχρονα να μην προκληθούν μεγάλες και ανεπανόρθωτες βλάβες στο προϋπολογισμό δεν είναι καθόλου εύκολη, ενώ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και να μη δεσμευτεί για τον χρόνο που θα τερματιστεί ώστε να περιοριστούν οι παρενέργειες από την Ουκρανία. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 10 Μαρτίου για να λάβει την τελική της απόφαση ενώ ανοιχτό είναι το θέμα της αύξησης των επιτοκίων έως το τέλος του έτους για την αναχαίτιση του πληθωρισμού.


Μάριος Χριστοδούλου
efsyn.gr
Σχόλια