Ουκρανία: Σε ιστορικό ρεκόρ 1,2 τρισ. δολ. ο «λογαριασμός» της ενέργειας για την ΕΕ

Οι ευρωπαίοι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας που έχουν καταγραφεί ποτέ, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου κ

Οι ευρωπαίοι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας που έχουν καταγραφεί ποτέ, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου αυξάνονται ξανά εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει σε μελέτη έκθεσή της η Citigroup, με βάση τις τρέχουσες προθεσμιακές τιμές, ο συνολικός λογαριασμός πρωτογενούς ενέργειας στη Ευρώπη αναμένεται να φτάσει τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Η πρόβλεψη της Citi είναι αυξημένη κατά σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την πρόβλεψή της τον Ιανουάριο και ξεπερνά το προηγούμενο υψηλό του 2008.

Αυτό αντικατοπτρίζει τη διαρκή εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές για την κάλυψη της ζήτησης. Σύμφωνα επίσης, με τους αναλυτές της τράπεζας η ταχεία ανάπτυξη που παρατηρείται στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, μέχρι στιγμής, περιορίζει ελάχιστα προς το παρόν αυτή την εξάρτηση.

Η Citi αναφέρει ότι ΕΕ «αντιμετωπίζει ένα μεγάλο αντίθετο άνεμο στον ενεργειακό της λογαριασμό».

Με την Ευρώπη να βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου για να καλύψει περισσότερες από τις μισές ενεργειακές της ανάγκες, η κρίση εφοδιασμού τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών για τα πάντα, από τα τρόφιμα μέχρι τα καύσιμα.

ot.gr
Σχόλια