Η ΕΕ και η G7 δεν ενέκριναν την πλήρη αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT, αντίθετα με τις προσδοκίες

Οι παγκόσμιοι ηγέτες απέτυχαν να συμφωνήσουν για την αποκοπή της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT ως μέρος του τρίτου γύρου κυρώσεων κατ


Οι παγκόσμιοι ηγέτες απέτυχαν να συμφωνήσουν για την αποκοπή της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT ως μέρος του τρίτου γύρου κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Οι προσδοκίες και οι θετικές δηλώσεις των αξιωματούχων σε αυτό το ζήτημα αποδείχθηκαν ψευδείς, εξηγεί το άρθρο της EuroPravda.

Αυτό το ζήτημα αναμενόταν να εγκριθεί από τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και βασικών ευρωπαϊκών κρατών, αλλά προέκυψε εν μία νυκτί ότι ένα βασικό στέλεχος αυτού του πακέτου κυρώσεων διαφώνησε και δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Η κοινή απόφαση των κρατών της ΕΕ και της G7 αναφέρει ότι μόνο «ορισμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα SWIFT».

«Αυτό θα διασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν παγκοσμίως», ανέφεραν οι ηγέτες σε συναινετική δήλωση.

Το δημοσίευμα εξηγεί ότι αυτό το μέτρο δεν είναι ανάλογο με το «κλείσιμο της Ρωσίας» που αναμένεται από τη Δύση.

«Μιλάμε για πρόσθετες κυρώσεις εναντίον μιας μικρής λίστας ρωσικών τραπεζών, που μπορεί να υπονομεύσουν τη σταθερότητά τους, αλλά δεν θα επηρεάσουν με κανέναν τρόπο τις εξαγωγικές δυνατότητες της Ρωσίας. Για παράδειγμα, θα είναι αρκετό για την Gazprom να ανοίξει λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα που δεν βρίσκεται στη λίστα επιτυχιών και να συνεχίσει να δέχεται πληρωμές στους λογαριασμούς της», όπως διευκρινίζεται χαρακτηριστικά.

Πως στο παρελθόν λειτούργησε

Για την ιστορία, υπήρξε μια περίπτωση αποσύνδεσης ενός κράτους από το SWIFT: το 2012, όλες οι ιρανικές τράπεζες διαγράφηκαν από το σύστημα, απαιτώντας από αυτή τη χώρα να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Αυτό μείωσε στο μισό τις εξαγωγές πετρελαίου που ξεκίνησαν και πάλι μόλις το 2016, αφού η Τεχεράνη έκανε παραχωρήσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα και ήρθησαν οι κυρώσεις SWIFT.

Από το 2014, υπήρξαν εκκλήσεις για απομάκρυνση της Ρωσίας από το SWIFT, αλλά ένας ουσιαστικός διάλογος για αυτό το θέμα ξεκίνησε μόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η λίστα με τις τράπεζες που πρέπει να τιμωρηθούν δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη.

Η γερμανική κυβέρνηση, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, εξήγησε ότι θα συμπεριλάβει «(όλες) τις ρωσικές τράπεζες που έχουν ήδη κυρωθεί, καθώς και άλλες ρωσικές τράπεζες, εάν χρειαστεί».

Αυτή η διατύπωση δίνει την ευκαιρία να επεκταθεί ο κατάλογος των τραπεζών που υπόκεινται σε κυρώσεις και στο μέλλον θα μπορούσε θεωρητικά να καλύψει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά αυτή η ετοιμότητα δεν είναι ακόμη διαθέσιμη.

Ωστόσο, το δημοσίευμα τονίζει ότι άλλα στοιχεία του πακέτου κυρώσεων θα είναι πολύ οδυνηρά για τη Ρωσία.

eurointegration.com.ua
The Hellenic Information Team
Σχόλια