Κατάρ: Παράθυρο για εγκατάλειψη του δολαρίου στην τιμολόγηση των προϊόντων πετρελαίου – Ακύρωση των κυρώσεων στη Ρωσία


Τι δήλωσε υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές του συνέπειες, ωθούν ορισμένες χώρες να μελετήσουν νέους τρόπους τιμολόγησης του πετρελαίου εγκαταλείπντας το δολάριο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC το Σάββατο 16 Μαρτίου 2022.

Με γιουάν

Ο Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, μίλησε στο CNBC στο απόηχο δημοσιεύματος της Wall Street Journal ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την Κίνα για να δεχτεί γιουάν αντί για δολάρια για πετρέλαιο που αγοράζει το Πεκίνο.
Ο Al-Thani είπε ότι δεν περιμένει ότι ένα τέτοιο σύστημα θα εισαχθεί βραχυπρόθεσμα, αλλά τόνισε ότι οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία πλήττουν σκληρά ορισμένες χώρες.

Παράλληλο σύστημα τιμολόγησης

«Ειλικρινά μιλώντας, κοιτάξτε τι συμβαίνει και τη δυναμική γύρω μας αυτή τη στιγμή.
Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που είναι δυσαρεστημένες με αυτό που συνέβη και τις συνέπειες της ουκρανορωσικής κρίσης, ειδικά τις οικονομικές συνέπειες», είπε.
«Και θα ψάξουν και θα εξερευνήσουν ένα παράλληλο σύστημα [τιμολόγησης του πετρελαίου] … που θα τους αντισταθμίσει, τουλάχιστον, οικονομικά.
Καθώς λοιπόν ζούμε μια μετάβαση, αυτή η μετάβαση δεν θα είναι μόνο μια πολιτική μετάβαση, αλλά είναι και μια οικονομική μετάβαση», σήμείωσε.

Αποδολαριοποίηση της ενεργειακής αγοράς

Την περασμένη εβδομάδα, ο Gal Luf, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας, δήλωσε στο CNBC ότι οι σκληρές οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωθήσουν τις χώρες μακριά από το δολάριο – το νόμισμα στο οποίο τιμολογείται συνήθως το πετρέλαιο.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ουσιαστικά το πάγωμα των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και την αποσύνδεση της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, SWIFT .
 «Από τη μια πλευρά, κυρώσεις δεξιά και αριστερά.
Από την άλλη πλευρά, θέλετε οι χώρες να αγοράσουν τα ομόλογά σας και να χρηματοδοτήσουν το χρέος σας.
Αυτό δεν είναι ένα βιώσιμο σενάριο
», είπε ο Gal Luf

Προμήθειες προς την ΕΕ

Ο Al-Thani είπε επίσης ότι το Κατάρ «ενισχύει» και διεξάγει συνομιλίες με ευρωπαϊκές χώρες για την ενίσχυση των προμηθειών φυσικού αερίου.
«Ενισχύουμε και βοηθάμε ορισμένους ευρωπαίους εταίρους που αρχίζουν να υποφέρουν από κάποιες ελλείψεις φυσικού αερίου… με την περιορισμένη ποσότητα που έχουμε», σημείωσε, τονίζοντας ότι τα συμβόλαια για φυσικό αέριο είναι μακροπρόθεσμα στη πλειονότητά τους και έτσι δεν μπορεί να είναι άλλαξει..

bankingnews.gr

Σχόλια